Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Sólyom László, Bajnai Gordon és Orbán Viktor is ott lesz a lengyel elnök temetésén

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége krakkói temetésén vasárnap.
Az MTI úgy tudja, a magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba. Az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag lesz ott a temetésen, s Martonyi János volt külügyminiszter is elutazik Lengyelországba Orbán Viktorral együtt.

Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök temetéséről, nyolc állam vezetői ezt hivatalosan is jelezték már. Nem tud elutazni Krakkóba a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere.

Várhatóan szintén autóval érkezik Krakkóban a szlovák delegáció, a csehek viszont vonattal utaznak. Kitart utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt ő azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

Múlt szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Lech Kaczynski elnök temetési szertartása kétnapos, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. április 17. 19:04
    „A HIR TV ben már Csermely Péter:"miért is kell az oroszoknak magyarázkodni"? azt sejteti (nem mondja annyira azért nem hülye)nem véletlen.Tipikus FIDESZ hiradás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kávéfőzés története a vendéglátóipari múzeumban

A kávéfőzés különböző eszközei, kannák, dobozok, csészék is láthatók A fekete leves - a kávéfőzés… Tovább olvasom