Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Sólyom László szerint a morális megtisztulás elmaradt

Sólyom László köztársasági elnök szerint a morális megtisztulás elmaradt, mert Gyurcsány Ferenc nem mondta ki, hogy ezt nem lett volna szabad megtenni. A Népszabadságnak adott interjújában a köztársasági elnök leszögezte, hogy nem minden pillanatban áll középen, hanem elveket képviselve szólal meg.
Sólyom lászló szerint azért beszélhetünk morális válságról az országban, mert alapvető elvek váltak bizonytalanná, és hosszú folyamatról van szó, mely nem az őszödi beszéddel kezdődött. A köztársasági elnök már többször jelezte, hogy a politikusok nem kezelik méltó helyen az alkotmányos értékeket, és ha alkotmányos elv a politika útjába áll, akkor könnyen kijelentik, hogy megváltoztatják az alaptörvényt - olvasható a lapban. Az államfő az ország politikai megosztottságát is súlyos problémának tartja, és ezért hansúlyozta októberi beszédében, hogy a demokrácia alapvető kérdéseire adott válasznak a jobb- és baloldal számára ugyanannak kell lennie.

Sólyom László szerint a morális válságnak nem lesz gyors megoldása, a kilábalás hosszú folyamat lesz. A politikai válság kérdésében úgy fogalmazott, hogy a történések alkotmányos keretek közé terelésében részt vett, és a bizalmi szavazással a szerepe pillanatnyilag lezárult.

Az MTV ostomával kapcsolatban a köztársasági elnök a lapnak elmondta, hogy abszurd feltételezésnek tartja, hogy a beszéde és a pár órával később történt események között összefüggés lenne.

A Gyurcsány Ferenc beszéde utáni bocsánatkérést tudomásul vette, de hiányolta belőle az a mondatot, melyre az országnak szüksége lett volna, hogy ezt nem szerette volna megtenni - mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök szerint nehéz egyenlő távolságot tartani a pártok között, mert minden párt kacskaringós úton halad, és ők ahhoz viszonyítják, hol áll az elnök, hogy a saját útjaik éppen merre kanyarodnak. A politika valóban irracionális térbe került, és ennek oka az, hogy hiányzik az intellektualitás szabadsága - fogalmazott Sólyom László.

Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társasházakat érinti legérzékenyebben a díjak emelkedése

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken beterjesztette a földhivatali… Tovább olvasom