Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Sólyom Lászlót felháborítja az tervezett neonáci rendezvény

Sólyom Lászlót felháborítja a Magyarországra tervezett neonáci rendezvény - közölte az államfő hivatala kedden az MTI-vel.
"Sólyom László köztársasági elnök felháborodással értesült arról, hogy hazai és külföldi neonáci szervezetek Magyarországon terveznek megemlékezést tartani Rudolf Hess, a háborús bűnök miatt elítélt náci vezető halálának évfordulóján" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az államfő határozott álláspontja szerint Magyarországon nem kívánatos a neonáci rendezvény.

Sólyom László bízik abban, hogy a náci ideológia éltetését és egy háborús bűnös ünneplését a magyar közélet elutasítja és kiveti magából - közölte a hivatal.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés augusztus 15-re a fővárosba szervez megemlékezést, amelyre külföldi résztvevőket is várnak.

Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP-frakció tematikus ülése után hétfőn azt mondta: Budapest és Magyarország nem lehet az újfasiszták paradicsoma, meg kell akadályozni a tervezett neonáci tüntetést.

A kormányfő azt kérte az illetékes rendészeti szervektől: a magyar jog adta lehetőségek maximumát kihasználva akadályozzák meg, hogy Magyarországon újfasiszták, neonácik "grasszáljanak", hogy Magyarországot tekintsék vonzó terepnek azok, akik a "maguk ordas eszméit" teríteni szeretnék.

Mint Bajnai Gordon fogalmazott, abban bízik, hogy a tüntetés nem jön létre, ezt "így, vagy úgy" meg fogja akadályozni, a jog kereteit betartva, a magyar közrendvédelem.

Az MTI a rendőrségtől július közepén úgy értesült: valóban volt egy ilyen demonstrációs bejelentés, de annak megtartását a rendőrség megtiltotta arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A bejelentő felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította.

Valki László nemzetközi jogász szerint egy Rudolf Hessről megemlékező felvonulás csak fasiszta rendezvény lehet, ezt pedig egyértelműen tilalmazzák azok a nemzetközi normák, amelyeket Magyarország is elfogadott. A szakértő hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a Rómában 1950-ben elfogadott európai emberi jogi egyezmény és az 1966-os New York-i polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ugyan egyaránt kimondja a szólás és gyülekezés szabadságát, azonban mindkét egyezmény rögzíti azt is, hogy ezeket az állam korlátozhatja a nemzetbiztonság, a közbiztonság, illetve mások jogainak és érdekeinek védelme céljából.

Mint ismertette, az 1947-es párizsi békeszerződés tudomásul veszi, hogy Magyarország felszámolta a fasiszta jellegű szervezeteket, és minden más olyan szervezetet, amely ellenséges propagandát folytat a szövetséges államokkal szemben. A szerződés rögzíti azt is, hogy Magyarország a jövőben sem engedheti meg az ilyen szervezetek működését, melyek célja megfosztani a népet demokratikus jogaitól.

A jogász szerint a magyar állam, amely részese ezeknek az egyezményeknek, az azokban foglalt megszorításokat a rendszerváltozáskor nem ültette át tökéletesen a belső jogba, és így a jogalkalmazók, a rendőrség, a bíróság sem szerezhet azoknak könnyen érvényt. Pedig a párizsi békeszerződés alapján ma egyértelműen van alapja a határozott hatósági fellépésnek a fasiszta, vagy fasiszta jellegű megmozdulásokkal szemben.

A Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom ugyancsak augusztus 15-re hirdetett demonstrációt a kirekesztés és az erőszak ellen Budapestre. A több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítő mozgalom No pasaran! - Nem törnek át! címmel rendezi meg a "békés akciónapot". (A "No pasaran!" a spanyol polgárháború híres antifasiszta jelszava.)

Olvasóink írták

 • 20. flexsnake 2009. augusztus 15. 12:20
  „nem lesz balhé, most például vidékről is felvezényeltek jópár rendőrt. A teljes belvárost ellenőrzik. Amint megjelenik egy jobbikos, hopsz szóval valamilyen nácitüntető már fogják is be.
  Miért van az hogy felismerem az eddigi nácitüntetésről a most jobbikos tagokat? Hogy lehet ez? :D
  Költöi kérdés, ismét nem várok választ.”
 • 19. Boytronic 2009. augusztus 12. 20:20
  „Ez igaz!!!De azóta azt is tudjuk hogy a rendőrség betiltotta a neo vonulást,viszont a melegek mehetnek,azért erre is felkaphatnák megfelelő helyeken a fejüket mert szinte biztos hogy az előbbi miatt is az utóbbinál nagy nagy balhé várható,de lehet hogy vannak érdekek akiknek ez a céljuk...!!”
 • 18. Celtis 2009. augusztus 12. 15:26
  „Nincs, de az eszme sajnos egyre népszerűbb. Olyanok állnak mögé, akik valami alternatív történelmet tanultak, amelyben Hitler pártjának egyetlen célja a korrupció visszaszorítása és a világgazdaság felvirágoztatása volt. Aztán amikor megvalósul az "álmuk", gyorsan rémálommá változik (lásd még: "A forradalom felfalja gyermekeit").

  Vannak dolgok, amikre idejekorán fel kell kapnunk a fejünket és hosszútávú megoldásokat keresni. A manapság divatos cigánytéma is azért lehet téma, mert nem volt, aki 1989-ben azt mondta volna, hogy van itt egy jelenség, amit kezelni kell, vagy ha volt is, keresztülszartak a száján.”
 • 17. Boytronic 2009. augusztus 12. 14:35
  „Cetlis!!Neked mi félni valód van????::::))Nem akarhat senki sen náci hatalmat,szerintem,csak a köztársasági elnök úr reakciói "érdekesek itt velem együtt másnak is...Az miért jó hogy az ország réges rég el van adva,gyakorlatilag kiszolgáltatott mindenki mert ha a tőke kivonul megsértődik akkor mit mutatnak majd a gazdasági mutatók???Iparunk sincs,mezőgazdaságunk sem az igazi,Torgyán óta különösen,egészségügyben is vegetálunk,szerinted miért nem ezeken háborodott fel a "drága"elnök úr???.....”
 • 16. lidocain 2009. augusztus 12. 14:14
  „jelen pillanatban nincs neonáci párt Magyarországon igy a hatalomra kerülésétől sem kell tartani.”
 • 15. Celtis 2009. augusztus 12. 13:25
  „lidocain és többiek: Majd megtudjátok, ha véletlenül egy neonáci párt újra hatalomra kerül és elkezdenek "tisztogatni". Ne legyetek benne nagyon biztosak, hogy ti nem vagytok a célcsoportjukban bármilyen okból.”
 • 14. lidocain 2009. augusztus 12. 12:22
  „"Senkit nem kívánok megbántani, de bennem felmerül a kérdés, hogy ha szeptemberben hímkurvák méteres mű..<moderálva>.. a seggükben, latexben grasszálhatnak az Andrássy úton mindenféle hatósági zokszó nélkül (mi több: támogatva és propagálva mindazt), akkor seggükre tetovált horogkereszttel, bakanccsal a lábukon miért is ne menetelhetnének az agyament neonácik? Ha olyan rohadt mód korrektnek kell lenni politikailag és meg kell vetni az "ordas eszméket", akkor az "ordas kurvákat" miért nem? Pont ugyan olyan káros a társadalomra az egyik, mint a másik."”
 • 13. pmjelolt 2009. augusztus 12. 06:24
  „Dodo nálad a pont.”
 • 12. pmjelolt 2009. augusztus 12. 06:23
  „bojtronik,ez yoo wolt))”
 • 11. pmjelolt 2009. augusztus 12. 06:22
  „solyom,most olvasom hogy érdekes modon csak a szoc kormany idejen engedélyezettek ezek a felvonulasok,a fidesz nem engedélyezte sose! azért ez elgondolkodtato!”
 • 10. pmjelolt 2009. augusztus 12. 06:21
  „aranka 2,izléstelen ahogy a melegek leszolitanak az utcan békés polgárokat!”
 • 9. Monthechristo 2009. augusztus 11. 21:55
  „Figyelj Aranka mert tele van a komment izléssétőkifejezésekkel,az hogy a melegek rázzák magukat mennyivel léleknemesitőbb a neonáci megmozdulásnál???Az hogy lassan éhenhalsz mert a fizetésed nem követi az árakat,mert az energiacégek ugy sajtolnak ahogy nekik tetszik,semmi köze Sztálinhoz,Hitlerhez,vagy akár Hesshez,ezen kellene méltatlankodni !!!!”
 • 8. sima 2009. augusztus 11. 21:35
  „Ki nem sz@rja le min háborodik fel !! Amikor az ország gazdasága teljesen szétzilálva , akkor néhány karlengetőn van kiakadva ? Amikor buzik lengetik végig a farkukat az Andrássy úton az nem zavarja , amikor cigányok agyonvernek egy embert a kompnál az nem zavarja. Jobban tenné ha erre a kis időre ami még hátra van neki, befogná a pofáját és meghúzná magát ez a paprika jancsi.”
 • 7. dodó 2009. augusztus 11. 21:13
  „Érdekes, hogy az ilyen témákra azonnal reagálni képes elnök(?) a magyarok mindennapos terrorizálása és az ország szétrablása ellen nem hajlandó ilyen félreérthetetlenül nyilatkozni.”
 • 6. aranka2 2009. augusztus 11. 20:56
  „Boytronic talán észlelhetnél némi különbséget az ´ízléstelen´ és a ´mások alapvető emberi jogait sértő´ kifejezések között. Ha párszor elolvasod, biztosan észreveszed.”
 • 5. LukSzusz 2009. augusztus 11. 20:41
  „Ez a drágalátos Laci bácsi,bezzek a volt kommunistákból álló Kormány,MSZP miatt nem sipákol.”
 • 4. bakosandras 2009. augusztus 11. 20:05
  „Ez most azt jelenti, kedves barátom, hogy emlékezzünk mindannyian áhítattal Rudolf Hessre, és akkor majd mindeki jobban fog élni?”
 • 3. Boytronic 2009. augusztus 11. 18:29
  „Kedves Köztársasági elnök úr!Az a tény hogy hazánkba rengetegen élnek létminimum alatt,hogy a megélhetése szűkül minden becsületes állampolgárnak,az hogy az egészségügy totál káosz,tessék mondani ezen miért nem háborodik fel???Mi ebben a "létben élünk élnénk,nyakunkban az etnikai "malomkővel!!!ÉBRESZTŐŐŐ!!!!!!!”
 • 2. Boytronic 2009. augusztus 11. 18:17
  „Remélem a buzik felvonulása viszont izlésének "megfelelő"társ-rendezvény lesz::::)))???????”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 11. 17:57
  „De most téli álmot aludt vagys most ért haza a nyaralásból? Hirtelen mindenbe beleszól? Eddig meg sem szólalt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alól mentettek ki egy kislányt az élményfürdőbe

Víz alól kellett kimenteni egy kislányt a debreceni élményfürdőben, miután a haját beszippantotta a… Tovább olvasom