Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom Lászlót nem várják a Vajdaságba március 15-én

A VMSZ azért döntött úgy, hogy egyedül ünnepelnek, mert a magyar államfő lerövidítette eredeti programját, és nem tart velük az 1942-es hideg napok és a 44-es események ártatlan áldozatainak újvidéki és csúrogi emlékművénél rendezett koszorúzásra.
A VMSZ elnöksége közleményt adott ki, amelyben jelezték: megdöbbenéssel és keserűséggel fogadták a magyar államfő döntését arról, hogy lerövidíti magánjellegű látogatását, ezért végül úgy döntöttek, egyedül ünnepelnek.

A határon túli magyar szervezet ugyanakkor utalt arra, hogy Sólyom László tervezett látogatását Boris Tadić szerb államfő kabinetje "jelentős mértékű fenntartással" fogadta. A VMSZ elnöksége ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: "reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadić-kabinet fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15. és 17. között".

A vajdasági magyar pártok hármas találkozóján Ágoston András és dr. Páll Sándor munkatársaikkal együtt, helyesléssel vették tudomásul Pásztor István bejelentését Sólyom László, köztársasági elnök látogatásának lemondásáról - adja hírül a VajdaságMa hírportál. A pártelnökök szerb közjogi méltóságoknak címzett megválaszolatlan levelük kapcsán egyetértettek abban, hogy a VMSZ képviselőinek tisztázó tájékozódása után, az ügyet nem hagyják annyiban. Megfelelő formában folyatják a 44/45-ös megtorlással összefüggő szerb politikai elégtételért folytatott küzdelmüket.

A VMSZ közleménye - Forrás: VajdaságMa

Hónapokkal ezelőtt nagy örömmel nyugtáztuk, Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke elfogadta a VMSZ meghívását és nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából több napos, magánjellegű látogatás keretében, a vajdasági magyar közösség vendége lesz. Örültünk, hogy nem csak az ünnep napjának egy részét töltjük együtt Elnök úrral, hanem az azt követő kétnapos program keretében alkalmunk lesz közösen beszélgetni jogászokkal, egyházaink elöljáróival, termelőkkel, értelmiségiekkel, vállalkozókkal és kétkezi munkásokkal. Városiakkal és falusiakkal, a tömbben és szórványban élőkkel. Örültünk, hogy az európai összetartozás, a szabadság, a polgári demokrácia eszményét az ünnep napján túllendítve és hirdetve, Elnök úr találkozhat nem csak a közösség bácskossuthfalvi és szabadkai, hanem a bácskertesi, gombosi, doroszlói, zombori, szilágyi, újvidéki, temerini, tiszakálmánfalvi, nagybecskereki, törökkanizsai és magyarkanizsai tagjaival is. Örültünk, hogy épp most, példát mutatva, közösen rakjuk le a kegyelet virágait a 42-es hideg napok és a 44-es események ártatlan áldozatainak újvidéki és csúrogi emlékművénél.

Értetlenséggel és hitetlenséggel fogadtuk Tadić elnök úr kabinetjének, Sólyom elnök úr látogatása kapcsán tanúsított álláspontját. Azt, hogy Sólyom elnök úr látogatását jelentős mértékű fenntartással fogadják, ennek erélyesen hangot is adnak, megkérdőjelezvén Elnök úr jogát, hogy saját döntése alapján, magánjellegű látogatást tegyen nálunk. Megdöbbentett bennünket, hogy Tadić elnök úr kabinetje, a vajdasági statútum és más fontos kérdés megnyugtató rendezésének veszélyeztetéseként bélyegezte meg a kilátásba helyezett, velünk egyeztetett látogatást és annak programját.

Reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadić-kabinet imént említett fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15-e és 17-e között.
Örömmel nyugtáztuk, hogy pár nappal ezelőtt Elnök úr a VMSZ Elnökével folytatott telefonbeszélgetésben, még egyszer körüljárva a látogatás körül kialakult hullámverés aspektusait, azok várható, kiszámítható esetleges hátrányait és hozadékait, úgy döntött, jönni fog. Örültünk ennek a döntésnek, mert úgy értelmeztük, a közösségi prioritások, a közösségi megerősödés és megerősítés igénye és szándéka nagyobb súllyal nyomnak a latban. Annál is inkább örültünk, mert az elmúlt évtizedekben, hasonló helyzetekben, csak nagyon ritkán volt ez így.
Annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor e hó 4-én Sólyom elnök úr kabinetje közölte, Elnök úr csak a március 15-i bácskossuthfalvi és szabadkai rendezvényen vesz részt, az egyeztetett program második és harmadik napját pedig egy későbbi, júniusi időpontban realizáljuk, a Tadić-kabinettel is egyeztetve.

Megdöbbentünk. Keserűséggel, némileg a megalázottság érzésével, a cserbenhagyottság érzésétől sem mentesen éltük meg a közlést. Tudomásul vettük, de nem értjük és nem tudunk fölötte napirendre térni. Érzéseinket nem tudjuk elhallgatni se, bármennyire is ezt kívánná az írott, vagy íratlan diplomáciai etikett.

A VMSZ Elnökségének nehéz kihívással kellett megbirkóznia. Mérlegelnie kellett, megelégedhetünk-e Elnök úr 15-ei, pár órás látogatásával, a rövid együttlét ugyan ünnepi, felemelő hangulatával, és legyűrjük-e a nagyon fontos programok elmaradása okozta keserűséget és csalódottságot - vagy lemondunk Elnök úr 15-ei látogatásáról is.

Mindent mérlegelve, hosszas megfontolás után, egyhangúlag, a második megoldást választottuk, itteni magyar közösség önbecsülésének mindenek felettisége, a nyomásgyakorlás és a kiszabott alamizsna odavetése gyakorlatának elutasítása okán.
Úgy döntöttünk, egyedül ünnepelünk. Egymásba kapaszkodva. Újra. Mint eddig annyiszor.

A Vajdasági Magyar Szövetség
Elnöksége

Olvasóink írták

 • 18. cartagonova 2009. március 08. 17:35
  „Mit fasisztázol te szerencsétlen kilúgzott agyú! Az igazság a mi oldalunkon volt. mi nem a másét vettül el, hanem a magunkét vissza!”
 • 17. PEPE 2009. március 07. 21:26
  „cartagonova! Te kis ökör ! A világ fasisztaként kezelte magyarorszárot is, szerintem nem ok nélkül.”
 • 16. dodó 2009. március 07. 20:30
  „"Sólyom Lászlót nem várják a Vajdaságba március 15-én"

  VAN OLYAN EMBER (a családján kívül) AKI EZEN CSODÁLKOZIK?”
 • 15. cartagonova 2009. március 07. 19:29
  „Pepe te egy nagy ökör vagy, de sajnos nem egyedül! Mi csak a miénket vettük vissza, megszállók a szerbek inkább tekinthetők! Solyom Úr mindig meg akar felelni az elvárásoknak és nem mindig a nemzet érdekében! Pl. mikor új évi köszöntőjét a magyar zászló háttere nélkül mondta el, mégis akkor kiknek akart ezzel megfelelni?”
 • 14. Power 2009. március 07. 17:56
  „Tubesi bazsarózsáról még nem hallottam!”
 • 13. spiler 2009. március 07. 16:42
  „Neki a balkáni bazsarózsa fontosabb mint a TUBES,de a külömböző belföldi eseményekre is igen késön reagált.”
 • 12. tzrtz 2009. március 07. 16:09
  „Ó, PEPE, te barom, látom hatott a liberó oktatási rendszer, meg vélhetőleg kicsi korodban a fejedre is ejtettek. Újvidéken a magyarok megszállók?! Németek oldalán ´42 januárjában? Néha azért a törikönyvet is kinyithatnád Gyurcsány Útközbenje helyett.”
 • 11. bespin 2009. március 07. 13:48
  „Buksi ebben a témában igazad van! Sajnos!”
 • 10. bo 2009. március 07. 13:36
  „Megszálló agresszor a vajdaságban a Magyar hadsereg?!!!! Szerintem felszabadító és jogos jussunkat követelő!”
 • 9. PEPE 2009. március 07. 13:25
  „tzrtz! Te hülye gyerek, megszálló agreszorok voltunk a németek oldalán.”
 • 8. tzrtz 2009. március 07. 12:47
  „Sólyomról régóta tudható,hogy mennyire béna ember, nem érdemes ezzel foglalkozni. Ellenben nem tudom, hogy mit akar bárki megemlékezni az újvidéki hideg napokról,amikor ott egyértelműen partizántevékenységet számolt fel a honvédségünk. Miután magyar katonákat nyírtak ki a szerbek (karóba húzással pl.), a honvédség fel kellett lépjen a bűnözők ellen. Ez a világ összes hadseregével így történt volna. Nem tudom mit kell ezen annyit sírni. Ez egy szükséges reakció volt csak.”
 • 7. rozator 2009. március 07. 12:29
  „Beszari Sólyom elnök persze a lokátorállomást megakadályozta,mint a hadsereg Főparancsnoka!”
 • 6. Buksi 2009. március 07. 12:28
  „A Vajdasági magyarság ismét le lett járatva a szerbek előtt. Mivel mi magyarok se becsüljük a nemzettársainkat, miért várjuk el, hogy bárki más ( román, szlovák, horvát, szerb) elismerjen , netalán becsüljön bennünket!!???
  A szerbek most megint röhögnek a markukban- minek nektek autonómia, nemzeti identitás... ha még az anyaországi állam elnökötők is megasból leszar titeket, ugyanúgy mint már sokszor máskor ( dec.5-e,nyilvános tanügy támogatás....) kérdezik!!!

  Magyarország elárulta és ismét elárulja a külhoni magyarságot, ébresztőőőőőőőő !!!!!!!!!”
 • 5. bo 2009. március 07. 11:47
  „Semmit nem vesztenek a Sólyom hiányával. Az viszont elgondolkoztató, hogy a határ ezen oldalán csak igazán ők a magyarok, szerbiában viszont úgy fújnak a magyarra mint a legradikálisabb csetnik. Sajnos nem egyedi esetről van szó és ez személyes tapasztalat:-((”
 • 4. kicsi:cs 2009. március 07. 11:46
  „T.sörpocak.
  Úgyveszem észre sokmindenben egyetértünk.A hozzászólásodban egyvalamit nemértek,mitjelent az,h:itthon.Az anyaországra érted v pedig szerbiára.A másik soha nemmondtam,h nincs igazuk . A saját aspektusukból nézve ,igazuk van.De és ott ez a DE ,azthiszem az előző hozzászólásomban már leírtam a véleményem.Az"elnök"űr jellemzésével teljes mértékben egyetértek.
  Az előző mondatban nincs elírás csak egy kis "irónia"-át próbáltam jelezni.”
 • 3. sörpocak 2009. március 07. 10:35
  „Nem sértődős banda! Igazuk van. Ha sólyom itthon nem képes ünnepelni, már ki tudja hanyadszorra, akkor ne ünnepeljenek vele sem. Hány ilyen átverős ünnepet akar?Beígérte, meghazudtolja magát! Fideszbarát. Ez és még sokminden nem méltó a köztársasági elnökhöz! Újévi beszéd, stb. Minek is ő ide? Pénzpocsékolás!”
 • 2. kicsi:cs 2009. március 07. 10:29
  „Tipikus Magyar hozzállás !..Hogyképzeli egy anyaországi közjogi méltóság,h nem vállal fel értelmetlen konfliktushejzetet csak azért,h ők jobban érezzék magukat.Tisztelt külhoni magyar politikusok fölkellene már nőni.A sértődősdi a gyerekeknél megengedett.Önök nagy gyerekek?????Másrészről T.Köztársaságielnök urunk ismét bebizonyította szememben a politikai dilettantizmusát.Mit gondolt, a Szerb kormány majd tapsol örömében eggy ijen ötlet hallatán??Hálistennek azért vannak mellette ojan emberek akik gondolkoznak is,és figyelmeztetik mielött nemzetközi konfliktushejzetet okoz a cselekedeteivel.Ismét egy jó példa O.V.-és sleppje mij jó ítélőképességgel rendelkezik./A mostani kormány sem jobb/.”
 • 1. Popipárna 2009. március 07. 09:58
  „Sértődős banda. Miért nem arról írnak h 50 000 lehetséges munkahelyet teremtett a kormány az állástalanok számára. :)
  jah mert olyat sohasem fognak csinálni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma dönt az MDF-választmány az EP-listáról

Az MDF országos választmánya szombaton véglegesíti a párt európai parlamenti listáját, melyről… Tovább olvasom