Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom: még rendezendő a tavalyi rendőri túlkapások ügye

A köztársasági elnök szerint még rendezendő ügy a forradalom tavalyi évfordulójának estéjén történt rendőri jogsértések kérdése.
A köztársasági elnök szerint még rendezendő ügy a forradalom tavalyi évfordulójának estéjén történt rendőri jogsértések kérdése. Sólyom László a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepi beszédében kijelentette: "Nem akarjuk és nem is lehet elfelejteni azt, ami tavaly október 23-a estéjén és éjszakáján történt. A tüntető sem szegheti meg a törvényt, de a jogállamot a rendőrség törvénysértő, erőszakos fellépése különösen sérti." A tüntetők és a tüntetéseken részt nem vevők súlyos bántalmazását nem lehet lezárni úgy, hogy az elkövető rendőrök túlnyomó többsége ismeretlen tettes marad - fogalmazott az államfő.Sólyom László közölte: 1956 az igazság pillanata volt, a visszanyert emberi méltóság nagy példája. '56 mellett kiállni annyit jelent, mint kiállni a hitelesség, a szolidaritás, a bizalom és a remény mellett. Erre a kiállásra ma különösen nagy szükség van - mondta Sólyom László Műegyetem a zsúfolásig megtelt aulájában. Van egy adóssága az 50. évfordulónak - jelentette ki az államfő.

Még mindig nem egyértelmű a válasz a kérdésre: a forradalom és Nagy Imre, vagy Kádár János. "Tavaly azt hihettük, a nagy évforduló valóban arra késztet mindenkit, hogy átgondolja az életét, azt, hogy hogyan viszonyult a forradalomhoz és annak emlékéhez. Reméltük továbbá, hogy az alkotmányos politikai erők és pártok cselekvése ezentúl minden kétséget kizáróan ahhoz az egyetértéshez igazodik, amelyben 1990-ben, az első szabad választást követően valamennyi parlamenti párt osztozott" - fogalmazott Sólyom László. Az Alkotmánybíróság többször is leszögezte, hogy a forradalmat eltipró Kádár-rendszer és a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendje egymással össze nem egyeztethető. Nem elég ezt mondani, mindig így kell cselekedni is - közölte az államfő. Hozzátette: a szólásszabadság joga garantálja, hogy bármilyen véleményt lehessen mondani az '56-os forradalomról, ám a Magyar Köztársaság eszmei és történelmi alapja az, hogy 1956 forradalom volt, ezért kizárt bármilyen folyamatosság a Kádár-rendszerrel. "A forradalom becsülete, a rendszerváltás becsülete, mai rendszerünk tisztessége azt követeli, hogy minden politikai erő a legtisztábban tartsa fenn és vallja ezeket az alapokat, semmilyen politikai érdekből ne engedjen meg kétértelműséget, ne tegye viszonylagossá álláspontját" - jelentette ki a köztársasági elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Kálmán ugyanazt akarta, mint 10 évvel később az 56-osok

Hatvan éve hét év kényszermunkára ítélték a szegedi Nagy Kálmánt, aki a vád szerint társaival a… Tovább olvasom