Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Soproni siker a filmszemlén

Folytatás az 1. oldalról.

A sikert tovább fokozta, hogy az alkotás megkapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó „filmhu”, valamint a TV 2 25 millió forintos közönségdíját.
„ Azért boldogság számomra

ez az elismerés, mert idén két

teljes értékű és nem megosztott fődíjat adtak át.”
Rohonyi Gábor elmondta:

– Bollók Csaba, aki a szerzői fődíjat kapta Iszka utazása című filmjéért, évfolyamtársam volt a főiskolán, és tudni kell, hogy mi egy „nem létező filmes generáció” tagjai vagyunk. Ez annyit jelent, hogy – különböző tényezők miatt – diplomázásunk idején minimális esély nyílt arra, hogy az ember színvonalasat alkosson. Azóta megérkezett a filmszakmába a várva várt friss fuvallat, de abból a generációból eddig szinte senkinek nem sikerült kitörni.
A Konyec a „műfaji film” fődíját nyerte el, ami azért meglepő, mert nehéz volna műfaji „skatulyába” helyezni. – Egyszerre vígjáték és dráma, de van benne feszültség, lírai érzelmek és „road movie”-s elemek – folytatta Rohonyi Gábor. – Ez talán a filmek bekategorizálásának végét vetíti előre, aminek én örülnék. Rendszeresen olvasom a kritikákat úgy szakmai, mind nézői oldalról. Az újságokban elismerően nyilatkoznak a Konyecről, de érdekesebbnek tartom, ahogyan a különböző internetes oldalakon a közönség vélekedik. A visszajelzések tehát azt mutatják, hogy a közönség is díjazza a műfajilag meghatározhatatlan alkotásokat. Úgy tűnik, megtalálták azt a szerethető erényét, amiért született.
A Konyec 200 millió forintos költségvetésből valósult meg és körülbelül két év munkája „fekszik” benne. – A kétszázmillió forint egy átlagos magyar nagyjátékfilm költsége, anélkül, hogy hatalmas filmes trükköket vagy méregdrága díszleteket tartalmazna – tette hozzá a rendező, aki az M&M Produkcióval közösen készítette a Konyecet. A producerek, Mesterházy Ernő és Mécs Mónika segített korábban Gábornak az Ázsiáról készült dokumentumfilmjeinek munkálataiban is. – Azonban tudom, a stáb összes tagja szívvel-lélekkel, szeretettel dolgozott. Szerintem a filmeknek nem pusztán szórakoztatni kell, hanem gondolkodtatni és érzéseket ébreszteni. A visszajelzésekből úgy tűnik, sikerült szerethető mozit csinálnunk.

Névjegy: Rohonyi Gábor rendező

Rohonyi Gábor a Berzsenyi-líceumben érettségizett. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán A bűvész című kisfilmjével diplomázott 1997-ben. Az elmúlt tíz évben főleg reklámok és videoklipek rendezésével foglalkozott, összességében több száz alkotást rendezett. 1993 és 2004 között tizennégy dokumentumfilmet készített Indiáról, Indokínáról, Burmáról, Laoszról és Vietnamról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a Gönczöl-bizottság jelentése?

Tovább olvasom