Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Sorban állnak a diplomások a Tescos munkáért!

A májusban Sárváron nyíló Tesco áruház alig több mint száz álláshelyére ezernél is többen adták be jelentkezésüket - írja a Vas Népe Online.
A középvezetői pozíciókra átlagban négy-ötszörös volt a diplomás túljelentkezés, szakmérnökök mellett tanárok is tömegével pályáztak. Az áruházlánc kommunikációs vezetője a lapnak elmondta, hogy legutóbb 2008 őszén nyitottak új áruházakat és akkor előfordult, hogy meg kellett dolgozniuk a létszám előteremtéséért. A Tesco Magyarországon összesen 22 ezer embert foglalkoztat és további fejlesztéseket tervez.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Mathiasking 2009. március 09. 12:06
  „Gy.F. hol szerezte a diplomáját? A Szovjetunióban? Hírszerzés szakon? Pártfőiskolai képzésen KIS(z)szakon? Komcsi nevelés tőkés átképzés kapitalista népiterrorszak!”
 • 24. Power 2009. március 07. 22:07
  „Lezülleszteni, eladósítani az országot, alulfoglalkoztatni a diplomásokat, támogatni az uzsorásokat...igen, igen, megcsináltuk!”
 • 23. SP 2009. március 07. 15:51
  „22. hozzászólás joy 2009.03.07. 14:00
  Szerintem is. Diplomával sem érdemes várni a sült galambra. Bele kell kezdeni, ha kell akkor a Tescoban vagy máshol.”
 • 22. joy 2009. március 07. 14:00
  „Érdekes dolog ez.

  Nagyon nem mind1, milyen szakra jelentkezik az érettségizet fiatal.
  Aki céltudatosan indul az egyetemi éveknek, annak a diplomája nem lesz "egy papír", hanem mezgtalálja számítását.
  Azonban, akik csak a papírásrt vágnak bele, azok kevésben reménykedhetnek.
  "Büfé-szakkal" is el lehet helyezkedni, ha valaki tudja, mit-hol-mikor-kivel. Ritka szerencse, vagy keresztapa kell hozzá.

  19 éve véget ért a "szocializmus", a tervgazdálkodás, ma a polgárnak kell mindent alaposan, magának megterveznie, senki nem teszi meg helyette!

  Családomban, ismerőseim között is sok a diplomás fiatal, de mind el tudott eddig helyezkedni. Igaz volt olyan aki a Tecsóban, más a Corában kezdte, de nem hagyta el magát, nem derogált nekik az alacsonyabb rangú munka! Lényeg, hogy melózzanak, legyenek majdan jól hasznosuló évek a nyugdíjalaphoz.
  Olyan is akad, aki jogészként betegtologatónak állt, utána vette át egy kórház jogászkodását, de olyan is van, aki ügynökként kezdte egy biztosítónál, és éveket várt, de jogi képviselőjük lett. Adott esteben sokat jelent az alacsonyabb szintről indulás, és a kivárás.”
 • 21. team5 2009. március 07. 13:52
  „4. hozzászólás hm... 2009.03.07. 10:10
  ...mert én úgy érzem szakmailag jó vagyok...
  Esetleg, mert a fogalmazásod és helyesírásod megrekedt az alsó tagozatos szinten. :-((”
 • 20. xene@freemail.hu 2009. március 07. 13:43
  „Rég át kellett volna már alakítani a felsőoktatást. Ma mindent képzünk, csak azt nem, ami kellene. Én nem nézek le senkit, aki szakmát tanult vagy diplomát szerzett. Azonban ennyi diplomás emberre nincs szükség. Egyik ismerősöm most fog végezni a bolognai 3 éves tanár szakon..de gyakorlatilag nem fog vele semmit érni. Már csak azért sem, mert sorra zárják be az iskolákat, s a normális, 5 évet végzett gyakorló pedagógusokat is küldik el sorban. De bárhova tekintünk mostanság, nincs szükség semmire és senkire. Azt meg kész viccnek találom, hogy 2-3 éves munka-tapasztalatot szoktak kérni egy egyetemről frissen kikerülő embertől, máskülönben nem alkalmazzák.”
 • 19. Mathiasking 2009. március 07. 13:28
  „A magyarországi felsőoktatási képzést jó lenne már a piaci igényekhez igazítani!

  Kinek kell latin-népművelés szakos tanár? Esetleg régész-lóvári szakos tanár? A felsőoktatási intézmények ontják a baromabbnál baromabb szakokon végzettek százait! Minek? Nincs elég szakmunkás, mérnök, szakképzett olyan műszaki- és humán tanár a középiskolákban aki valódi értékkel bíró, piacképes oktatásban részesíti a tanulni vágyókat. Azért is írtam direkt így, mert az iskolákba járók jelentős hányada jó bulinak véli az iskolai közegben eltöltött időt és nem hagyja tanulni az arra vágyókat! Példának okáért egy ma végzett szakmunkásra nem merném bízni a gázkészülékeim javítását!”
 • 18. babocska 2009. március 07. 13:16
  „Miért nem olyan szakmákat tanitanak a főiskolákon is meg az egyetemeken is amire ma szükség van.Minek az a sok túlképzett ember aki nem tud elhelyezkedni.Vagy a munka nem derogál.Na nem beszélve a Tescóban felvett ifjuságra,némelyiket az eszéért nem lopnák el.Van az iskola miatt lett ilyen,semmi rajongás a munkáért,olyan kelletlen,majd lesz valahogy módon.Az ember úgy van vele,na ide se jövök többet!Régen 4o évvel ezelőtt sem volt könnyü sima érettségivel ebben a városban munkát találni,Ruhagyár 2 müszak,Kábelgyár 3 müszak,ha dolgozni,pénzt akart valaki keresni beállt valahova.Majd utána lépett ha esetleg protekcióval talált valami jobbat.Akkor sem volt álom a jó munkahelyt keriteni.Ma kétszer annyit követelnek,s még nem is biztos,hogy pénzt is lát a delikvens hó végén.Vagy talán be is jelentsék hivatalosan.Most futószalagon termelik a diplomásokat,de,hogy valahol elhelyezkedni tudjanak azt már nemigen biztositják nekik.Jön még ebbe a városba egy két hatalmas multi,s oda kell majd egy két ember,de vevő a pénztelenségben sehol.”
 • 17. mindazonáltal 2009. március 07. 12:44
  „Jen, ez általánosítás... Én a bölcsészvégzettségemmel anno 2 hét alatt találtam állást. Itt, Szegeden.”
 • 16. mindazonáltal 2009. március 07. 12:38
  „Hm... nekem 2 diplomám van (mindkettő bölcsész, höhö...), a szakmámban dolgozom. Halálra nem keresem magam, de imádom a munkám. Büszke vagyok az egyetemi végzettségemre, de akkor sem esik le az aranygyűrű az ujjamról, ha fizikai munkát kell végeznem.

  Jó emberek, csak végletekben tudunk gondolkodni?”
 • 15. Iggy 2009. március 07. 12:31
  „Jené a pont! Általában pont az ilyen diplomásoknak van hatalmas öntudata. Ő két diplomával, meg hárommal nem fog ezt-azt csinálni.... Egy NORMÁLIS diploma kell, vagy inkább jó SZAKMA.”
 • 14. SP 2009. március 07. 12:00
  „Iskolázottság, végzettség nem feltétlen domináns.
  Azért az nem árt, ha van, esetleg azonnal nem is használ.
  Lényeg, hogy pénzes állást találj, hogy meg tudj élni, vagy túl tudd élni a krízishelyzetet.
  Kiszabadulj az adóságcsapdából.
  Ha rendeződik az anyagi jóléted, akkor elő lehet venni a diplomát is.
  Külföldi munka többsége erről szól. Külföldön rabszolga leszek, hogy itthon úr lehessek.”
 • 13. jen 2009. március 07. 11:22
  „Á diplomások jó része (tanár, bölcsész, jogász, könyvtár-büfé szakos) már amikor elkezdi a föiskolát, egyetemet tudja, vagy tudnia kellene, hogy nem kap munkát az adott végzettséggel.
  Informatikusok, mérnökök, több nyelvet beszélö közgazdászok, akik hajlandók ráadásul a leépült vidéket elhagyni nem szoktak panaszkodni.”
 • 12. Iggy 2009. március 07. 11:22
  „Diplomának hívják azt , amit 3 év alatt, levelezőn szerzel a főiskolán, és azt is, amit csak osztatlan képzéssel, 5-6 év alatt nappali tagozaton az egyetemen. A köznyelvben ugyanazt jelenti, de valójában nem egyenértékű.
  Senkit nem akarok megbántani.
  Nem a diploma a lényeg, hanem hogy olyasmit tanulj, amire szükség van.”
 • 11. Nornora 2009. március 07. 11:01
  „IVY!
  Azért ennyire nem kellene rosszmájúnak lenni... Fogadjunk, hogy neked nincs diplomád.
  Tudod, nem mindenki azért tanul főiskolán/egyetemen, hogy elmondhassa, hogy van "diplomája". Vannak olyanok, akiket nem érdekelnek az olyan szakmák, mint a lakatos, esztergályos stb., vagy egyszerűen csak szeretnének mélyebben belelátni a dolgokba.
  Meg ott van még az is, hogy ha van valakinek diplomája, még mindig el tud helyezkedni a Tesco-ban árufeltöltőként, de szakmunkás bizonyítvánnyal nehéz diplomához kötött állást szerezni.”
 • 10. Boytronic 2009. március 07. 10:54
  „Az egy "király "meló és melóhely,akarsz éhbérért 12-13-órát dolgozni egy gyér fényű levegőtlen,"stersszmentes" áruházban????A három diploma nem előny de nem is hátrány,árukipakolás,kassza,megértő és rugalmas főnökség,maxi követelmények minimális szoci juttatásokkal és ha jól dolgozol talán még fizetett szabid is lesz,hát ugy nagyjából ez a "TUSCÓ"!! ....A mai viszonyok közt az nagyon nagyon tegye össze a kezét akit "megbecsülnek a szakmájában,gondolom Szeged sem a korlátlan lehetőségek városa,de sebaj épül szépül a város,igaz a melósok Zalából ,Somogyból,meg Gyergyóból jönnek vala........”
 • 9. sörpocak 2009. március 07. 10:51
  „A lényeg, hogy függetlenül érettségizett-e, vagy diplomás, legyen munkája! Csak becsülendő, hogy diplomás léttére akár segédmunkát is elvállal. Igaz, tényleg sok a diplomás, a kereslet utánuk meg szinte semmi. Az oktatástv ezirányban már régen felül kellett volna vizsgálni. persze addig, amíg a fizetők bármikor diplomázhatnak, mert van pénz apucinak, addig ők és más nem keresett szakmák végítéletre vannak ítélve.Minek ma a tanár, tanító? De minek a közgazdász és sorolhatnám. Egyáltalán, mire, kire van ma kereslet? Csak remélni tudom, hogy néhány év múlva keresni fogják az igazi szakmáttanult , gyakorlattal rendelkezőket is, mint a pályakezdőket is,és nem a 30 év lesz a felső korhatár az alkalmazásnál. Sajnos ennek ma az ellenkezője igaz.”
 • 8. Popipárna 2009. március 07. 10:31
  „Csak sajnos ezt több helyen nem veszik figyelembe sem, arról nem is bezsélve ha a diplomát le kell tagadnia vkinek, h munkát kapjon.”
 • 7. alkonyat71 2009. március 07. 10:29
  „Nem úgy érti szerintem. Minden szintnek van min.bér megadva. A segédmunkásnak ,a szakmunkásnak stb..
  De tényleg sok a diplomás. Mi több, a fiamnak is szeretném, hogy az legyen.. :-))))”
 • 6. Popipárna 2009. március 07. 10:23
  „NE érts félre tisztellek mert már a tanulás alatt is dolgoztál, de tényleg nagyon sok a diplomás. Ezek között is nagyon sok akinek nincs szakmai tapsztalata és berakják csoportvezetőnek, esetleg fővezérnek és azt sem tudja mi a tényleges munkafolyamat. Ennyi.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezik Tánczosék lakását

Bármikor utcára kerülhet Tánczos Gábor és édesanyja. Az államnak járó 3,8 millió forintos… Tovább olvasom