Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Soron kívül a romák kínzásával vádolt rendőrök ügye

Soron kívüli eljárást rendelt el a Heves Megyei Főügyészség azoknak a rendőröknek az ügyében, akiket egy hevesi roma család kínzással vádolt – írja a Heves Megyei Hírlap.
A hevesi Bundri család tagjai egyébként a kínzás mellett rasszizmussal és megalázással vádolják a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kommandósait. "Rohadt büdös cigány, parazita élősködő vagyok" - ezt kellett ismételgetniük a család tagjainak- idézte fel az esetet Bundri József.

Ugyanakkor vizsgálják a rendőrök beadványát is, akik felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt tettek feljelentést hat hevesi lakos ellen - olvasható a megyei napilapban. Az akcióban részt vett rendőröket már meghallgatta az Egri Nyomozó Ügyészség, és most kezdik meg a rendőröket vádoló polgárok meghallgatását - tájékoztatta az újságot Hajdú Tamás vezető ügyész.

A június 24-én történt esetről korábban a Roma Polgárjogi Alapítvány közreműködésével tartott hevesi sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek. Hat családtag hivatali visszaélés, bántalmazás hivatalos eljárásban, jogellenes fogva tartás, kényszerítés és közokirat-hamisítás miatt tett feljelentést az intézkedő rendőrök ellen - közölte Magyar Elemér, az érintettek jogi képviselője.

"Rohadt büdös cigány, parazita élősködő vagyok" - ezt kellett ismételgetnünk mind a hatunknak, miközben öt órát térdepeltettek minket a rendőrkapitányság folyosóján - idézte fel akkor a körülményeket Bundri József. Közlése szerint a rendőrök egyenként vitték be őket egy mosdóba, ahol, miközben hátrabilincselt kézzel kikötötték őket egy vízcsőhöz, ütötték-rúgták őket. Hangsúlyozta, hogy semmivel nem adtak okot az intézkedésre, a felszólításra átadták személyi igazolványukat, ám a kommandósok egy egyenruhás társuk jeladására a földre teperték őket, illetve figyelmeztető lövést adtak le. Szabadon engedésüket megelőzően pedig egy olyan nyilatkozatot írattak alá mindegyikükkel, amelyet el sem olvashattak, mondván, hogy "nem olyan tanultak" ők, hogy azt elolvashatnák - emlékezett a férfi.
Bundri Csaba úgy vélekedett, hogy egy, a megelőző héten Hevesen kitört tömegverekedés miatt akartak bosszút állni rajtuk a rendőrök, ám - mint állította - az akkor történtekhez nekik a világon semmi közük nincs.

A család tagjai valamennyien azt hangoztatták, hogy a sajtóhíradásokkal szemben szó sem volt csaknem 50 fős tömegről. Csupán öt férfi volt a helyszínen, illetve asszonyok és gyerekek. Az utóbbiaknak a szeme láttára kezdték ütni a szüleiket.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese egyébként az eset másnapján arról tájékoztatott, hogy egy 12-15 tagú csoport megtagadta az igazoltatást, és ezt követően még 30 ember vette körbe a kommandósokat. Ezért került sor a figyelmeztető lövésre és az előállításokra.
A család egyébként rendezett körülmények között, egy családi házban lakik Hevesen. A sajtótájékoztató megrendezésére is otthonukban került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves terrorellenes küzdelemre készülnek a britek

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal… Tovább olvasom