Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Spiegel-cikk: Budapest a rémálmok fővárosa

Der Spiegel: Budapest, egy új antiszemitizmus központjának a fővárosa. Erich Follath emlékeztet arra, hogy a The New York Times "Duna menti Hollywoodnak" nevezte Budapestet, ahol számtalan külföldi filmet forgattak és forgatnak.
Erich Follath emlékeztet arra, hogy a The New York Times "Duna menti Hollywoodnak" nevezte Budapestet, ahol számtalan külföldi filmet forgattak és forgatnak. A valódi Budapestről érkező hírek között említi a német újságíró újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait. A jobboldali populista Fidesz kétharmados győzelmet arat a parlamenti választásokon, az antiszemita Jobbik pedig a harmadik legerősebb frakcióval kerül be az Országgyűlésbe. Ismeretlen elkövetők meggyalázzák a holokauszt-emlékművet. Egy új törvény révén a kormány közvetett vagy közvetlen ellenőrzése alá kerül a média 80 százaléka. Az Echo tv az Auschwitzot megjárt Kertész Imre Nobel-díjas író képét mutatja, miközben patkányokról szóló szöveget olvas be. Kényelmetlen köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani. Morvai Krisztina (Jobbik) azt ajánlja a "liberál-bolsevista cionistáknak", hogy gondolkozzanak el azon, "hová meneküljenek és hol bújjanak el" - írja a szerző.

Follath találkozik Konrád Györggyel, aki elmondja: nem tartja lehetetlennek, hogy tartósan Magyarország elhagyására kényszerülhet "Két diktatúrát túléltem, talán most jön a harmadik" - fogalmaz a 77 éves író. A Jobbik elnökének nyilaskeresztes viseletre emlékeztető mellényben történt parlamenti bevonulásakor megvetést érzett - megvetést, mert gúnyt űztek a parlamentből. A weimari köztársaság bukását is a parlament kigúnyolása vezette be - mondta Konrád.
A szemére veti Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a választók megnyerése érdekében tudatosan nem határolódik el az ultrajobboldal szóhasználatától. "Kiengedte a fasiszta szellemet a palackból, az pedig nem lesz hajlandó visszatérni oda."

Civilek,
Civilek, közintézmények és nácik.
http://antaldaniel.blogspot.com/2009/04/civilek-kozintezmenyek-es-nacik.html

A német újságíró találkozik Várkonyi Zsolttal, a Jobbik 54 éves ideológusával. Az önjelölt "lánglelkű hazafi" elmagyarázza neki a Jobbik tanítását, amely Follath szerint kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keveréke, amelyhez világos ellenségképek járulnak: zsidók, cigányok, globalizáció, Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap. A Jobbik gyűlöl mindent, ami béklyóba veri az országot, megakadályozva, hogy Magyarország elfoglalhassa "méltó helyét" Európa vezető nemzetei között. A párt Nagy-Magyarországról álmodik, Várkonyi aggódik az alacsony születésszám miatt. Számításai szerint 2050-re a magyar lakosság felét cigányok fogják alkotni.

Tamás Gáspár Miklós a német tudósítóval beszélgetve azon töpreng, mi romlott el Budapesten. Kitér a nehézségekre, amelyeket kihasznált a jobboldal, a magas munkanélküliségre, a gyakran a rendszerváltás haszonélvezőivé lett posztkommunisták általi kizsákmányolásra, a diákok esélytelenségére. Ám mindez mégsem magyarázat - teszi hozzá a filozófus, "a rendszer szegénységi bizonyítványának" nevezve a Fidesz és a Jobbik szemhunyorító egyetértését.

Follath riportja végén idézi Kertész Imrét, aki évek óta Berlinben él. A riport idézi az írót, aki szerint ma "szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá. A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - ma is virulnak. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek. Budapest olyan város, amelynek nincs emlékezete" - zárult a Der Spiegel riportja a magyar fővárosról.

Olvasóink írták

 • 20. Falcao 2010. október 16. 09:58
  „Na megvolt a napi zsidóaggódás, tovább is léphetünk.”
 • 19. apuka 2010. október 16. 09:41
  „.... teljes mértékben egyetértek. Miért nem beszél arról Kertész Imre (és Kondrád Gy.), hogy a hittársai mit műveltek az utóbbi 8 (20) évben?”
 • 18. szilléri 2010. október 16. 08:59
  „13. hozzászólás davido 2010.10.15. 22:37
  ,,Szülei: Tamás Gáspár író[1] és Krausz Erzsébet, nagyváradi ortodox zsidó kántor lánya. Anyai nagyanyját Auschwitzban gyilkolták meg.[2] Nős (1969 Fränkel Anna) 1987 Georgina Mary (Nina) Elston. Gyermekei: Ábel 1981, Rebecca 1988, Jonathan 1991,[3] Hanna 2005."

  Kedves davidó: TGM. zsidó a rosszabb fajtából !!!”
 • 17. szilléri 2010. október 16. 08:54
  „Erich Follath
  Egyrészt a szerző igen csak elfogult. Egy dologban valóban igaza van: Magyarországon kicsúszott a hatalom a liberál - bolsevik- zsidó értelmiségiek kezéből. A társaság gyakorlatilag maffia jelleggel mükö(dik)-tt.
  Az összetartó erő faji, származási és politikai eredetű.

  Csak szerényen jegyzem meg : Budapest zsidósága Horthynak köszönhetően megmenekült.
  Persze a hála nem üzleti kategória!!!”
 • 16. Mignon 2010. október 15. 23:09
  „..... a lenyegröl meg nem is beszeltünk!

  A "Der Spiegel" magyarul = A tükör.

  Na ja.

  Lattam en mar eleg sok elfoncsorozott tükröt is...”
 • 15. Mignon 2010. október 15. 22:43
  „12. kedves krisztoballit-hoz lenne egy gondolatom.

  Ha itt Nyugaton jobban megy minden, a
  gazdasag, az emberek fizetese, a szocialis ellatas..., akkor

  nem-e arra kellene gondolni, hogy itt jobban csinalnak mindent??

  Es azert megy Nemetorszagban viszonylag jo es kiegyensulyozottan,
  mig Magyarorszag nem tudod, mit hoz a holnap..?

  Tanulni soha nem szegyen.”
 • 14. Mike3 2010. október 15. 22:39
  „13: Nem is zsidózott itt senki. Te vagy az első”
 • 13. davido 2010. október 15. 22:37
  „Bocs, de annyit azért közbeszúrnék itt a nagy uszulásba, hogy TGM nem zsidó.
  És attól, hogy valaki nem veletek ért egyet, attól még nem zsidó.”
 • 12. krisztoballit 2010. október 15. 22:32
  „Ezek a külföldiek mindig olyan okosak, meg tudják mondani hogy mit csinálunk rosszul és mit hogyan kéne. Külső szemlélőként én is tudnék okosságokat mondani, de ha itt élne akkor egész nagy valószínűség van arra, hogy Neki is más lenne a véleménye. Pedig az eddigi kormányaink pedig mindig tetszelegni akartak a nyugatnak és úgy ugráltak ahogy azok fütyültek, most jelek vannak arra hogy vátoztatunk ezen a paradigmán, hála az égnek...”
 • 11. Mignon 2010. október 15. 22:27
  „Most kerestem elö a könyvespolcomrol!

  Ha valaki közületek többet szeretne tudni, hogy a der Spiegel szerkesztösegeben hogy dolgoznak,
  olvassa el a következö könyvet:

  Hellmuth Karasek: Das Magazin

  c, Rowohlt Verlag GmbH, 1998
  Reinbek bei Hamburg

  Leleplezö egy könyv!!!”
 • 10. Mignon 2010. október 15. 22:18
  „Ahogy kedves Follath ujsagiro urat ismerem, holnap ir egy cikket

  Minszkböl, Feher-Oroszorszag fövarosabol, hogy
  ott milyen jo a bölcsödei es ovodas ellatas, hala Istennek es Lukaschenko Elnök urnak...!

  Egyet meg.

  Ha neked, mint ujsagiro a Der Spiegel-ben egy egesz oldalas cikked megjelenik,
  minimum 3 honapig nincsenek anyagi gondjaid...!

  Tudom.

  Nehez oda irni.
  (klikk)”
 • 9. Mike3 2010. október 15. 22:04
  „Erre a józan ember ma már csak legyint. Épp elég ilyen fröcsögést hallottunk TGM-től s lám, eltűnt a bal fenéken.
  Orbán helyében szépen beperelném ezt a csókát hitelrontásért. Nekiállhatnék elemezni a cikket, kiemelni a ma már nem működő nácizós frázisokat, de minek? Ez már csak a végső, dühből születet vagdalkozás. Azt azért jó lenne végre eldönteni, hogy nácizmus vagy fasizmus! A kettő nem ugyanaz.
  Ha nem baj, nem fogok Imre Kertésznek tapsikolni amikor ezek az emberek lenácizzák Wass Albertet. Ja, mivel Németországban is jó sok baj van a cigányokkal, gondolom pont leszarja ott is mindenki, hogy itt szegény cigányok állítólag halálra rettegik magukat. Az a társuk is retteghetett akit ma láttam: Vadonat új S classe, benne egy kb. 20 éves rettegővel.”
 • 8. unknown 2010. október 15. 21:49
  „Miért kell időnként mindig ugyanazon néhány személytől ilyen alkalmilag visszaköszö, "üldözésükről" tudósító cikkekkel hergelni a magyar társadalmat? Ezért útáljuk meg őket egyre többen. Magam is, akinek ötven évig ilyesmi fel sem merült az agyában.”
 • 7. unknown 2010. október 15. 21:37
  „Áhhh...! Menjenek, költözzenek ki... Folyton sírnak ugyanazon üldözöttek. Ha kimennének, megnyugodhatnának.”
 • 6. abdul66 2010. október 15. 21:00
  „Szokásos héber lejáratás.Rácsinálni arra az asztalra, ahonnan esznek.”
 • 5. dodó 2010. október 15. 20:40
  „Miért van az, hogy ha valaki külföldön bemószerolja, lejáratja a hazánkat, az valahogy mindig vagy cigány (Mohácsi Viktória, Járóka Lívia) vagy zsidó (Emerich Gärtner; Nádas, Békés Bence, Vásárhelyi Mária; TGM; Herczog Mária stb.)? Miért van az, hogy úton-útfélen olyan esetekbe botlunk, amelyekből feketén-fehéren kiderül, a zsidóknak az a jó, ha itt minél nagyobb a káosz, a fejetlenség, meg persze az, hogy a cigányság most felnövekvő generációi még csak véletlenül sem próbálnak beilleszkedni, tanulni, ne adj isten esetleg dolgozni? Azért, mert tudják, az balliberális-zsidó fajvédők és hivatásos rettegők úgyis megvédik őket, ha a magyarok esetleg a törvények nem-betartását számon merészelik kérni rajtuk?
  Kellő alázattal feltesszük azt a kérdést is, hogy mindezek (a bennünket lejárató hazaárulók kivétel nélkül mind cigányok, illetve még nagyobb részben zsidók, csodálkozik-e bárki is, hogy, finoman szólva, nem kedveljük Mózes népét? Ok-okozat, ugyebár.”
 • 4. Conquer 2010. október 15. 20:28
  „Vajon milyen származású volt a Spiegel szerzője? Szerintem ennek a nagyszülei vagy szülei lekéshették 44-ben a transzport csatlakozását...
  Borzasztó ez az antiszemitizmus. Az elmúlt 8 év a zsidó liberálisok tombolása volt, amikor a demokrácia, a sajtószabadság a helyén volt, amikor nem lőttek ki szemeket tüntetőknek, amikor nem vertek meg maszkos rendőrruhások ártalanokat. Az elmúlt évek a hungarófóbia évei voltak. Akkor hol volt a Spiegel aggódása? Miért kell cionista, hungarófóbokkal lejáratni az országot, miért kell a tömeggyilkos Sertésnek az antiszemitizmustól rettegnie, amikor a multikulti Németországban él (vajon hogy tud egy olyan nép között élni, ami állítólag koncentrációs táborba zárta)? Többet írhatnék, de mást nem. A bosszú népe nem nyugodhat...”
 • 3. tom_peris 2010. október 15. 20:01
  „Butapest”
 • 2. Mignon 2010. október 15. 19:33
  „Erdekes ember ez a 61-eves Erich Follath.

  Neha, belerug a baloldalba, masnap meg a jobboldalba...!

  Ket könyvet olvastam:

  az egyik az

  "Der neue Kalte Krieg"
  ("Az uj hideghaboru"),

  es a

  "Gebt den Juden Schleswig-Holstein"
  ("Adjatok a zsidoknak Schleswig-Holsteint"
  Nemetorszag legeszakibb tartomanya, Kiel a fövarosa).

  Inkabb, nem kommentalok semmit, mert csak magamat mergelem fel...”
 • 1. Liberation 2010. október 15. 19:15
  „Magyar jelen, nem kell semmivel kiegészíteni, nem kell semmit hozzátenni (pedig lehetne, de éppen elég ennyi, így is szörnyű - az igazságot olvasni!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban. Tovább olvasom