Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

SS-egyenruhában fotózkodott egy fideszes képviselő

Egy terézvárosi kerületi képviselő SS-egyenruhás fényképét közölte a Blikk pénteki számában. A Fidesz elnöksége megtette a szükséges intézkedéseket, hogy kizárják a pártból Gyenge Zsolt terézvárosi kerületi képviselőt.
A Fidesz elnöksége megtette a szükséges intézkedéseket, hogy kizárják a pártból Gyenge Zsolt terézvárosi kerületi képviselőt, akinek SS-egyenruhás fényképét közölte a Blikk című napilap pénteki számában - közölte a Fidesz szóvivője.

Az elnökség "a szükséges intézkedéseket megtette az egyik országos bulvárlapban SS-egyenruhában látható Fidesz-tag azonnali kizárása érdekében" - írta közleményében Szijjártó Péter.

Mint a szóvivő rámutat, "egy demokratikus párt tagja - még ha viccelődésnek gondolta is - ilyen dologgal nem viccelhet".

A Blikk címoldalán Gyenge Zsolt, a Fidesz terézvárosi alelnöke látható SS-egyenruhában. A cikk szerint az önkormányzati képviselő azzal indokolta a náci ruha viseletét, hogy vonzódik a II. világháborús emléktárgyakhoz. Gyenge Zsolt a lapnak azt mondta, a fénykép egy magánlakásban készült, ezért nem lát kivetnivalót a történtekben. A képviselő az októberi választáson kompenzációs listán szerzett mandátumot.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a Blikknek tegnap úgy reagált az esetre: "vannak olyanok, akik a partnerük szórakoztatására bármilyen szerkót magujra öltenek. Elgondokodtató, ha ugyanezt egy politikus teszi meg, és ez kiderül róla. A képviselő úr ebben az egyenruhában akár Auschwitzban is képzelhette magát."

A szocialisták azt a tájékoztatást adták, hogy a Fiatal Baloldal kíván reagálni a botrányra. Varga László elnököt ezidáig nem sikerült elérni.

Az MTI megkereste Kupper Andrást, a Fidesz budapesti elnökét, aki azt mondta, hogy az ügyet a Fidesz etikai bizottsága elé terjeszti. A testület várhatóan kedden ül össze, és ekkor dönt az ügyben. Az ülésre meghívják Gyenge Zsoltot is - tette hozzá. Kupper András szerint a fényképek valóban sérthetik számos ember érzékenységét.

Elmondta: nem tartja szerencsésnek, hogy Gyenge Zsolt közszereplőként egy ilyen ruhában fényképeztetni magát, még akkor sem, ha a kép nem a nyilvánosság számára készült.

Az, hogy a képviselő náci ruhába bújt, nem jelent sem ideológiai, sem érzelmi azonosulást az SS-hez vagy a II. világháborúhoz köthető eszmékkel - hívta fel a figyelmet. Utalt arra is, hogy az SS-egyenruha sok más tárgy mellett egy második világháborús gyűjtemény része.

Gyenge Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében nem tagadja, hogy felvette a náci egyenruhát, de megerősíti: szereti a történelmet, különösen a második világháború érdeklik, s így azzal kapcsolatos relikviákat is gyűjt. Mint írja, az egyenruha, amiben lefotózták, egy barátjáé, és akkor vette fel, amikor nála járt.

Zuschlag János szocialista parlamenti képviselőnek két éve azért kellett lemondania mandátumáról, mert a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődik a közügyek iránt?

Tovább olvasom