Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Stílus, szín és harmónia

A lakás színein tanakodva adódhatnak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, képtelenek vagyunk dönteni.

Lakásunkat, környezetünket életvitelünkkel összhangban kell megterveznünk. Mielőtt bármiféle átalakításnak nekiállnánk, vegyük sorra elvárásainkat és a teendőket. A berendezésen, színeken tanakodva adódhatnak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, képtelenek vagyunk dönteni. Talán pontos elképzeléseink voltak arról, mit szeretnénk, a külső hatások azonban elbizonytalanítanak.

Akkor válik tudatossá, hogy mit is tetszik nekünk, ha a környezetünk megfigyelésekor értékeljük benyomásainkat. Valahányszor belépünk egy térbe, feltesszük a kérdést: tetszik vagy nem? Mit találunk kellemesnek? Mit lehangolónak? Próbáljuk meghatározni egy-egy helyiség legfontosabb tulajdonságait. Mi alakítja ki a hangulatot, a légkört? Nem elég, ha csak annyit mondunk hogy „stílusos" vagy „kellemes" – kivéve persze, ha pontosan tudjuk, hogy mit jelöltünk ezekkel a szavakkal. Amikor megtetszik egy enteriőr, mely például lehet „hívogató", „elegáns", „rusztikus", „laza" vagy mediterrán, keressük meg azokat az elemeket, amelyek hozzájárultak benyomásaink kialakításához: ezek saját lakásunk berendezéséhez is ötleteket adhatnak.

Személyes döntéseink legyenek
 
Könyvek és folyóiratok is adhatnak ösztönzést: mindezek rendszerint a napi divat elemeit hordozzák. A divat megújulása mindig hoz új építő- és díszítő anyagokat, bútorokat, amelyek ráébresztenek a változtatás szükségességére. Tömegével záporoznak ránk a lehetőségek. Ennek az az előnye, hogy szinte bármilyen belsőépítészeti megoldást megvalósíthatunk. A hátránya viszont, hogy a választás sokkal nehezebbé vált, mint valaha. Döntéseink személyesek legyenek, ne mindig a reklámokra hallgassunk. Válasszuk ki a divatnak azt az elemét, amely tetszik és bátran használjuk is fel.

Árnyékok és a szomszédos színek

Mivel a színek hatása erős, hajlunk rá, hogy szabályokat keressünk a hatás magyarázatára. „A kék és a zöld üti egymást" – szokták mondani. Nincsenek azonban szigorú szabályok, sok-sok próbálgatás útján kerülhetünk a színekkel barátságba.
A szín kiválasztásakor mindig a megfelelő árnyalatot keressük meg. Tudnunk kell, milyen benyomást kelt majd a kész színes felület. A tárgyak színét a környezet is befolyásolja: az árnyék, a szomszédos színek. A fény módosítja a szín tónusát, melegségét és teltségét. A sötét színeket egy fénytelen sarokban feketének látjuk, de ugyanezek egy jól megvilágított helyen szinte elillannak. A színek egymásra gyakorolt hatása megdöbbentő.

Árnyalatok, tónusok

Van szín, amely teljesen elnyeli a másikat, van, amelyik kiemeli a környezetét. Vannak színváltozatok, például a szürkés árnyalatok, amelyek készségesen „együttműködnek" szinte minden más színnel. Egy törtfehér szoba más-más karakterű lesz, ha a padlót kerámialap, padlószőnyeg vagy parketta borítja. Ezeknek nemcsak a tónusa, hanem a textúrája is befolyásolja az összhatást. A törtfehér árnyalat azért jó példa, mert egyszerűnek látszik, valójában azonban sokféle lehet.

A színek megváltoztathatják a helyiség jellegét, hangulatát. Ha kiválasztottunk egy színárnyalatot és eldöntöttük, milyen arányban illik legjobban a térhez, gondoljunk arra is, milyen napszakban használjuk majd a helyiséget és mit fogunk ott csinálni. Az a jó árnyalat, amelyet kellemesnek érzünk. Bizonyos színek nyomasztóan, mások talán vidítóan hatnak, ezért mielőtt a festékeket megvennénk, győződjünk meg róla, hogy ismerjük a kiválasztott árnyalatot és együtt tudunk élni vele. Az erős, tiszta színek, mint a vörös vagy a fekete, ünnepélyes alkalmakhoz illenek, a kevésbé uralkodó színek pedig a meghitt családi összejövetelekhez. Az anyag a szoba többi színét is inspirálhatja, a függöny, a padló, a bútorok fontos, hogy harmonizáljanak.

Kiss Rita, Bak Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom