Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Strabag-pénzek magyar pártoknak?

Üzleti előnyszerzés céljából nyújtott adományokat magyarországi pártoknak az osztrák Strabag építőipari konszern - írja a Népszabadság, a Profil című osztrák hírmagazin hétfőn utcára kerülő számára hivatkozva.
Hasonló vádak már a 2006-os választások előtt is elhangzottak, akkor az MSZP-t és az SZDSZ-t hozták hírbe, ám akkor mindkét párt vezetői cáfolták a vádakat. A mostani cikk szerint azonban ellenzéki pártok is érintettek az ügyben.

A lap szerint az osztrák cég az autópályák, a metró- és egy budapesti kórház építésének elnyerése érdekében tartott kapcsolatot kormányzati tisztviselőkkel, a pártok pénztárosaival és minisztereivel.

A Profil szerint a projektek odaítélésénél mindig a pártoknak juttatott pénz volt a döntő. A Fidesz és az MSZP szóvivői a Népszabadságnak úgy reagáltak, hogy nem kívánnak beleszólni az osztrák belpolitikába és az ottani választási kampányba.

Olvasóink írták

 • 12. A fideszes HírTV legfőbb szponzora: a STRABAG 2008. szeptember 08. 18:01
  „No comment.”
 • 11. a kirabolt adózó 2008. szeptember 08. 17:50
  „van a hozzászólások között azért egy nagy igazság!!!a politikus tolvajok és a multik mellett azért sokan nem adóznak még ebben az országban!!!!!pl.sosem kaptam még nyugtát a fodrásznál vagy a kozmetikusnál !!! egyetlen egyszer sem pedig 5-6 ezer forintot kér egy szimpla frizuráért festésért.egy nap alatt megkeresi amit leadózik a hónap többi bevételét már adózás nélkül teszi zsebre!!! vagy a szerelő aki a fűtést szereli és tartja karban egy pillanat alatt tesz zsebre 10 ezret!! a mosógépes szintén a vizvezetékes dettó a csatornakurkász ha eldugul a szennycsatorna azonnal kivágja hogy 10 ezres, mert drágán vette a csőpatkányt!!!! na jah kérem sok kicsi sokra megy !!! és ha még tényleg segélyért is bekopognak akkor ők sem jobbak a cigánynál aki a mi zsirunkon vigad!!!!!!!!1 millió emberre jut 10 millió tolvaj!!!!!?????? a szentségit!!!!!!! erre az országra ráillik tényleg az "alibaba és a negyven rabló" országa!!!”
 • 10. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 08. 14:13
  „Ebben semmi meglepo nincs. Nem irok konkretumot, pedig van sok. Az "allami" megrendeles arrol szol, hogy megfizetem a piaci(?) szereplot 5-8-10-szeres aron, aztan ebbol egy bizonyos szazalekot visszacsorgat a partkasszaba, vagy az alapitvanyba. Mindenki jol jart, kiveve az adofiezto.

  Mert ha egy kozbeszerzesben ingyenes szoftvert vesznek 4millaert, ha egy - mondok valamit - 80millas beruhazas az eladonak 1.5M-jaban volt, a maradekon meg osztozott a megrendelo (tisztelt politikus nenik es bacsik), valamint a megbizott, akkor en azt nem csak hutlen kezelesnek, hanem egyenesen lopasnak, csalasnak neveznem.

  De ez nem az az orszag es nem is lesz az, 100 ev mulva sem...

  U. i.: termeszetesen a fenti sorok nem csak a "reformerek"-rol, hanem a "nepnemzetiek"-rol is vonatkoznak.”
 • 9. zoltanz 2008. szeptember 08. 13:00
  „6! "Szarkának" hozzászólóhoz.
  A kérdésedre hétköznapi a válasz. Azt mondja a minimumon adózó, hogy "én dolgozom, adózom, az nekem jár vissza, nem másnak. Termelje ki mindenki a sajátját, soha életemben nem tartattam el magam senkivel, én sem vagyok hajlandó senkit sem kitartani." Így aztán szépen, kihasználva minden törvényes lehetőséget, támogatások formájában igényli vissza azt, amit befizetett.
  Én úgy gondolom, igaza is van. Mert milyen alapon kényszerithető bárki is arra, hogy másokat tartson el. Gondolok itt arra, amikor a 4 gyerekes rétinéger havi bevétele közel 650 ezer Ft, és még soha, egyikük sem dolgozott egy napot sem. Aki meg dolgozik éjjel, nappal, vállal max. 2 gyereket, a család havi bevétele szánalmasan kevés, hacsak 1 Ft-tal is meghaladja az előírt alsó határt, már semmi támogatásra nem jogosult. Az, tudod, aki kitermeli.”
 • 8. No comment 2008. szeptember 08. 11:38
  „http://www.nol.hu/cikk/418131/

  Strabag-pénzek vándorúton
  Az SZDSZ tagadja, hogy adományt kapott volna az osztrák cégtől

  http://www.nol.hu/cikk/506116/

  ,,Kuncze Gábor, a liberálisok akkori elnöke 2003. november 5-én Bécsben találkozott Zachhal és Aczéllal, majd november 24-én Aczél a Liberális Intézet nevében egy BAWAG-számlán keresztül 93 ezer eurót utalt át az SZDSZ-nek. Négy nappal később Kuncze megköszönte a nagylelkű támogatást."

  ,,2004 januárjában Aczél tájékoztatja Haselsteinert, hogy megállapodott a szocialisták, illetve a liberálisok pénztárosával, aminek értelmében a "11-et 8:3 arányban osztják szét a koalíciós partnerek között". A Profil értelmezése szerint a "11" jelölés valószínűleg 11 millió euróra vonatkozik. Egy később feljegyzésben ezzel összefüggésben megemlítik Puch Lászlót, az MSZP pénztárosát is."

  "Egy 2004 május 17-i keltezésű, a budapesti kórházépítéssel kapcsolatos feljegyzésben utalás van arra, hogy a Fidesz budapesti szervezetének a támogatása biztosított, és hogy valamennyi fővárosi szervezet beleegyezett: a pénz a Magyarországi Demokrácia Támogatásának Egyesülete bécsi székhelyű szervezeten keresztül "közvetlenül a pártokhoz folyjon be (Kórház)".

  Véletlen egybeesés vagy sem - jegyzi meg a hetilap -, mindenesetre 2005 márciusa és májusa között Gyürk András és Lezsák Sándor Fidesz-politikusok rendezvényeit átszámítva 48 ezer, illetve 60 ezer euróval finanszírozták."

  Az osztrákok utóbbi időben módszeresen támadják Magyarországot! Nem hiszek a firkászoknak!”
 • 7. zweistein 2008. szeptember 08. 11:33
  „Kedves Kommentelők! Vigyázat Ausztriában választások vannak, úgyanúgy, mint 2006-ban. Ott is polikai pártok vannak, 2006-ban is abbamaradt az ügy, most sem lesz másként a választások után. Amúgy a politikusain nem szentek, sőt, de ne külföldi újságírók és politikusok önös érdekei mondják már meg, mitől döglik a légy!!”
 • 6. szarkának 2008. szeptember 08. 11:19
  „Kedves Szarka,
  teljesen igaza van, h. ostorozza a magyar politikai elitet. De ha igazán előre akarunk lépni ebben az országban, akkor a "gengsztereket" is nyakon kell csípni, akik szétlopnak minden, és saját hasznukat másokkal fizettetik meg. Akiknek egyetlen céljuk, h arra ügyeljenek, hogy Gyurcsányról Orbánról, Fodorról szóljon a mocsok. Meddig lehet, h. egy taxis, egy fodrász, egy burkoló 30. -40 ezer után adózik, és közben minden állami kedvezményt igénybe vesz.”
 • 5. zoltanz 2008. szeptember 08. 11:05
  „Évek óta erről beszél az egész ország. A tocsikolás pipafüst ahhoz képest, amekkora pénzek átmosódtak a strabagolással. Feszegettük itt kérem, már nem egyszer, miért kerül nálunk annyiba, amennyibe például az autópálya, az sem titok, hogy a kormányváltások után miért állítják le az előző banda megkezdett beruházását és miért kezdenek egészen másikba. Hát ezekért a pénzekért, kérem, mert ezek nagyon nagy pénzek. Adófizetők pénzei. Rablógazdálkodás folyik, mi meg kussolva tejelünk.”
 • 4. rade 2008. szeptember 08. 10:37
  „Minap írtam hozzá szólásomban, hogy Magyarországon nincs egyetlen
  tisztességes párt, mindegyik korrupt velejéig romlott erkölcsű emberek alkotják a pártokat. A szerecsen mosdatás nem sikerül
  még egyetlen pártnak sem akik belekeveredtek a korrupciós ügyben.
  Ami a mai politikai szereplőit jellemzi dilettáns társaságok összejöveteléhez hasonlít, nincs bennük erkölcs , emberi tartás,
  nincs bennük tisztesség sem, velejéig romlott züllött társaság.”
 • 3. szarka 2008. szeptember 08. 10:21
  „Ez mind rágalom amit a sógorék terjesztenek a mi makulátlan vezetőinkről.Ők nehéz testi munka árán jutottak milliárdjaikhoz.Nem holmi piszkos manipuláció árán.Csatlakozom az előttem szólókhoz.”
 • 2. mai 2008. szeptember 08. 08:38
  „Tanusíthatom, hogy a Strabag hirdetések ekkor jelentek meg hirtelen a Hír TV képernyőjén. A hirdetésért - mint tudjuk - fizetni kell.”
 • 1. 4 2008. szeptember 08. 08:29
  „Ez rágalom, a Magyar politikai "elitről" ki merészel ilyeneket állítani!
  A világon nem lehet találni ilyen becsületes embereket, kezdve Ferenc testvértől, Kókadt Janikán, Síma nyelvű Dávid Ibikén keresztűl az Orbán Vikikéig.Mivel a magyar politikusok , nem, hogy csuszó pénzt, de még számla nélküli juttatást sem vesznek fel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a veterán autókat a szolnoki tűzoltók

A szolnoki tűzoltók két órán át oltották azt a tüzet, ami a volt honvédségi laktanya használaton… Tovább olvasom