Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Stresszoldó partnermasszázs

Partnerük érintése segít a nőknek abban, hogy gyorsabban feldolgozzanak egy stresszes helyzetet.
Ha a férfi csak beszél a nehéz szituációról, alig járul hozzá a stressz csökkentéséhez, sőt, ronthat is a helyzeten.

Beate Ditzen és Markus Heinrichs, a zürichi egyetem munkatársai megvizsgálták a partnerek kölcsönös segítésének formáit. Három csoportba került 67 nő, akik a kísérlet időpontjában legalább egy éve éltek már partnerükkel. Huszonöt nőnek nem volt lehetősége arra, hogy kapcsolatba lépjen a párjával, 22 pár esetében kizárólag szóbeli támogatást adhatott a férfi a nőnek, míg 20 nő vállát és nyakát megmasszírozhatta partnere, de nem beszélhetett vele.

A nőknek fel kellett készülniük arra, hogy néhány perc múlva egy bizottság elé kerülnek, ahol egyfajta szimulált bemutatkozó beszédet kellett tartaniuk, ráadásul fejben még egy számtani feladatot is meg kellett oldani. A férfiakat arra utasították, hogy feleségüket vagy barátnőjüket úgy támogassák, ahogy azt helyesnek gondolják.
A kutatók szerint ebben a helyzetben a régi klisé érvényesült: a férfiak nem képesek arra, hogy stresszhelyzetben lévő barátnőjüket vagy feleségüket hatékonyan segítsék. Ezzel szemben az is világossá vált, hogy a kísérletben részt vevő nők javukra fordították partnerük érintését.
A stresszhormon náluk kevésbé koncentrálódott, a szívverésük nem volt olyan erős, mint a többieknek – írja a Spiegel Online, hozzátéve, hogy kevésbé tudományosan: a férfiak legyenek kicsit gyöngédebbek partnerükkel és tartsák a szájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzési és konferenciaközpontot adtak át Röszkén

A határ menti együttműködést segítő képzési és konferenciaközpontot adtak át csütörtökön Röszkén, a… Tovább olvasom