Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Sugárveszély egy kunszentmártoni üzemben?

Csernobili hulladékot tároltak a szőrmegyár területén? Most kivizsgálják.
A Kunszentmárton határában álló hajdani szőrmegyár sugárszennyezettségének vizsgálata mellett döntött a helyi védelmi bizottság egy tévériport alapján – közölte hétfőn az MTI-vel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármestere.

Czuczi Mihály szerint az önkormányzat is a TV2 Napló című műsorából értesült arról, hogy még ma is sugárzó, Csernobil környékéről származó radioaktív hulladékot tárolhattak a település egykori szőrmegyárának területén.

„Mivel az állítás hitelességét senki nem tudja megítélni, kötelességünk volt összehívni egy rendkívüli helyi védelmi bizottsági ülést a szakhatóságok bevonásával" – mondta a vezető.

Az egyeztetésen a résztvevők úgy döntöttek: sugárszennyezettség-mérést rendelnek el az érintett telephelyen, melyet az ÁNTSZ Sugáregészségügyi Központjának szakértői várhatóan december 3-án, vagy 7-én végeznek el. Ezen kívül határoztak arról is, hogy amennyiben a gyanú beigazolódik, ismeretlen tettes ellen, ha pedig a mérési adatok nem támasztják alá a műsorban elhangzottakat, akkor rémhírterjesztés miatt feljelentést tesznek a rendőrségen.

Az MTI érdeklődésére válaszolva a létesítmény jelenlegi tulajdonosa elmondta: ő a műsorban említett állítólagos radioaktív hulladék lerakása után két évvel az előírásoknak megfelelő környezetvédelmi szakhatósági engedély birtokában vásárolta meg az akkor már felszámolás alatt álló gyárat.

Forgács László hangsúlyozta: cégük nem jogutódja a hajdani üzemnek, amelynek épületeiben jelenleg a másik vállalkozásához szükséges műanyag alapanyagokat raktározza. Ezen kívül az érintett telephely egy kisebb részén még bőr és szőrme értékesítésével is foglalkoznak – tette hozzá.

Utóbbi területen dolgozik Mrena Ferenc is, aki korábban 1974-től kezdve közel három évtizeden át az országos hírű, ezernél is több embert foglalkoztató szőrmegyár alkalmazottja volt.

„Ide legjobb tudomásom szerint soha sem szállítottak bőrt a Szovjetunióból, vagy annak utódállamaiból. Ez a történet egyébként több ponton is sántít" – vélekedett.

A TV2 Napló című műsora bemutatott egy ugyancsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Jászberény közelében egy tanyán élő egykori kamionsofőrt, aki számos – orvosi szakvélemények szerint feltehetőleg sugárfertőzés következtében kialakult – betegségben szenved. Bagi Antal a műsorban azt állította: egészségi problémái azt követően jelentkeztek, hogy 2000-ben a kunszentmártoni gyárból galvániszapnak hitt szállítmányt vitt az almásfüzitői hulladék-feldolgozóba. A 36 tonnányi rakományról ott derült ki, hogy radioaktív anyaggal szennyezett bőrmaradvány, melyet ezért vissza kellett vinnie a szőrmegyárba és ott saját kezűleg lerakodnia – mondta a riportban.

A műsorban megszólalt szakértő szerint elképzelhető, hogy Csernobil környékén elhullott állatok bőre került a kunszentmártoni vállalathoz. Ezt látszanak alátámasztani azok a mérések is, melyeket a napokban egy szakember a helyszínen végzett a TV2 riporterével. Az eredmények ugyanis – az adásban elhangzottak alapján – több helyen jelentősen meghaladták az egészségi határértéket.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. november 30. 21:54
    „Az ismeretlen tettes tetszik! A 36 tonna odafelé csak 24 volt, egyébként a cég letagadta hogy a sofőr náluk dolgozott! Almásfüzitőn viszont meg kell lenni a belépő kocsik rendszámának, ha eltünt már gyanús!”
  • 1. micsibucsi 2009. november 30. 20:59
    „Magyarország mint már tudjuk, minden nyugatról illetve keletről jött szemét és hulladék remek lerakóhelye. Itt senkinek sem szúr szemet. Lassan vissza sírhatjuk a jó német kommunális szemetet mert az legalább nem sugárzott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a 2010-es költségvetést

A szavazás után Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Oszkó Péter pénzügyminiszternek. Tovább olvasom