Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Surányi: A munkahelyek védelme a legfontosabb feladat

"Mire már kezdtünk volna beérni csendesebb vizekre, akkor ért minket ez a világgazdasági válság"- mondta Surányi György, volt jegybankelnök, aki szerint Magyarország különösen nehéz helyzetben van.
A nemzeti banknak egyelőre fogalma sincs arról, hogyan irányítsa a magyar gazdaságba a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól kapott 25 milliárd dolláros hitelt - mondta a válságkezelés kérdésének kapcsán Surányi György, a Magyar Televízió Az Este című műsorában szerdán. A jegybank egykori elnöke szerint ebben a nehéz időszakban a munkahelyek védelme a legfontosabb feladat. Elmondta: a monetáris politika irányítói homokba dugják a fejüket, nem vesznek tudomást a helyzetről.

"Mire már kezdtünk volna beérni csendesebb vizekre, akkor ért minket ez a világgazdasági válság"- mondta Surányi György, volt jegybankelnök, aki szerint Magyarország különösen nehéz helyzetben van, hiszen az elmúlt tíz évét elvesztegette, felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott. Véleménye szerint hazánkban nem járható az az út, ami ebben az esetben a leghatékonyabb lenne, azaz az adócsökkentés, gyors exportnövekedés, és munkahelyek teremtése. Magyarországon ugyanis nehéz hitelhez jutni, és ha mégis lehet, csak nagyon drágán. Ezek mind olyan feltételek, amelyek csak tovább mélyítik a válságot.

Surányi szerint a magyar jegybanknak fogalma sincs, hogy "milyen szerkezetben, hogyan csoportosítsa át, terelje vissza a gazdaságba" a 25 milliárd dolláros hitelcsomagot, amelyet a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól kapott pénzügyi válság kezelésére. Surányi György szerint a legfontosabb kérdés ebben a helyzetben a munkahelyek védelme kell, hogy legyen. A probléma ugyanis az, hogy sokszor még azok a vállalkozások sem jutnak kellő hitelhez, amelyek rendelkeznek piaccal és át tudnák vészelni a válságot. " A monetáris politika irányítói nem vesznek tudomást erről a helyzetről, pedig társadalmi-szociális értelemben a legnagyobb veszély".

Véleménye szerint a magyar bankok többségének nincs tőkeproblémája, ennek ellenére tart attól, hogy együttesen megfékezik a hitel kihelyezését, lehetetlenné téve ezzel a reál-szférát, a vállalatokat és magánszemélyeket. Az igazi megoldást - a kiadási oldal jelentős csökkentésével - az adóstruktúra átalakítása jelentené, ezzel mérsékelni lehetne az adószintet is. Sajnos nincs más lehetőség, mint hozzányúlni a 13. havi bérekhez, nyugdíjakhoz, és szükség lenne a rászorultsági elv működtetésére is, mert jelenleg azokra nem marad erőforrás, akik a legrosszabb helyzetben vannak.
"Ha valóban szeretnénk kikecmeregni a válságból, akkor olyan nincs, hogy tízezer ember rászorul"- mondta a jegybank volt elnöke. Hozzátette: "Nincs olyan pontja ennek a költségvetésnek, amely ne legyen fájdalmas".

A kormány szerdán tárgyalt az adóreformról és a lehetséges irányokról. Gyurcsány Ferenc új gazdasági, nemzeti és társadalmi stratégiát szeretne. A miniszterelnök megerősítette: a kormány járulék-, adó és foglalkoztatási reformot fog javasolni, és a legfőbb céljuk, hogy csökkentsék a munkára rakodó terheket.

Olvasóink írták

 • 10. Piki 2009. január 29. 14:20
  „Sajnos, úgy gondolom, - le kell mondanom a gyerekvállalásról, mert fel sem tudnám nevelni.
  MInden pénz a hiteltörlesztésre (1 db van csak!!) megy és a rezsire.
  De amíg tehettük, bejártuk fél Európát és berendeztük a hitelre vett lakást.”
 • 9. babocska 2009. január 29. 12:31
  „Bárki lesz is itt hatalmon,nehéz évek elé néz.Munkahelyek kellenek és azzal mindját lesznek adófizetők,tellik a kassza.De sajnos felelőtlen dolgokre kötik el.Ha a Jancsinak kell összehúzni magát,kelljen a Juliskának is.Ez igy lenne fer dolog.Nem szórni mindenféle tök felesleges dologra.Vacakolnak a családipótlékkal is,ha az szociális valami,akkor húzzanak egy vonalat,hogy ki meddig fér ebbe a szociális kosárba,az fölött pedig ne járjon.Igen röhelyes dolog,hogy az 5oo.eft-s kereső,meg a millát kereső szociális alapon rálenne szorúlva.Régen munkához kötötték,aki kedolgozta az x napot,járt,ha igazolatlanúl távol volt,már nem kapott semmit.Az legalább igazságosabb volt.Kár kertelni,hogy begyűrűzött a válság ide,annál régebben van itt gond,legalább Horn Gyula minisztersége után egyre lejebb,de lejebb közelitünk a béka valaga alá.Itt a rengeteg fiatal munkanélkül,mi lesz ezekkel,meg az Ő általuk nevelt gyerekekkel ?Milyen életük lesz,ezzel törödnének ám,de nagyon az okosok ott fönt.Ezeknek is rakjanak pár forintot a zsebükbe,hogy valahol éldegéáljenek.”
 • 8. comet 2009. január 29. 11:37
  „Surányi György mondott egy fletósat azaz hazudott. A kormány már október vége felé bedobta a törölközőt, szinte kapva a lehetőségen, míg a vílágválság szele igazándiból később érte az országot.
  A nyár végére a Fletó csapat már leültette a gazdaságot és ha ezt Surányi úr nem tudja akkor nagyon ostoba.
  Én inkább arra tippelek hogy hazudott egy lightosat, most ez a módi, meg hogy mindent fogjunk a világválságra.”
 • 7. nemecsekerno_007 2009. január 29. 11:20
  „dondongo

  igazad van, az a csendesebb víz a hitelektôl volt az :)

  Sajna már nem hazudhatunk magunknak sem sokáig.”
 • 6. dondongó 2009. január 29. 11:07
  „Surányi linkel. Semmilyen csendesebb vizekre nem kezdtünk evezni a válság nélkül sem. A magyar gazdaság enélkül is csontig el volt adósodva, a növekedés egészen minimális volt:(”
 • 5. nemecsekerno_007 2009. január 29. 11:07
  „.suhym.

  Ezeket a dolgokat már kb. 4-5 éve mondogatják a szakemberek Bokrositól kezdve a különbözô pénzügyi szervezetek vezetôin át a jegybank elnökig bezárólag. Ez nem újdonság, csak szépen elmaszatolta a hatalom :(

  Emlékszem, hogy a 80-as évek végén Kádár végigjárta az országot és mondogatta, hogy "Hol van itt válság? Nincs itt semmiféle válság!" Áh, dehogy.

  Így mentünk ki a Dón-kanyarban is. "Nem lesz ott annyira hideg."

  :)

  Nagy sz*rban vagyunk és már csak hónapokig lehet titkolni. :)
  Amúgy van remény, de nem lesz könny?:
  http://index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/”
 • 4. .suhym. 2009. január 29. 09:57
  „Tegnap a Lapzártában Békesit idézték, egyik napilapban megjelent interjúból

  Nem semmi volt, amit mondott, pedig őt aztán igazán nem lehet jobboldalisággal vádolni...
  Ha már ő is keményen fogalmaz, mi lehet a valóság.....?:(((”
 • 3. achilleus 2009. január 29. 08:41
  „karlvonbanhoff 2009.01.29. 08:09
  Köszönöm/jük a pontosítást, így már legalább van értelme!”
 • 2. karlvonbanhoff 2009. január 29. 08:09
  „Az utóbbi időkben,talán Surányi volt az egyetlen, aki normálisan elmagyarázta mi várható még ránk a következő időkben.
  Aki nézte tegnap az Estét,láthatta.
  Nem lesz ez egy egyszerű sétamenet,mindegy ki lesz itt kormányon!
  ""Ha valóban szeretnénk kikecmeregni a válságból, akkor olyan nincs, hogy tízezer ember rászorul"
  Kedves DM!
  Ez nem így hangzott el,hanem így
  "Ha valóban szeretnénk kikecmeregni a válságból, akkor olyan nincs, hogy TÍZMILLIÓ ember rászorul " !!
  Van egy kis különbség!”
 • 1. Power 2009. január 29. 07:06
  „Kevesebb munkahely kevesebb befizetett adó. Nem hagyni dolgozni a fiatalokat, de a nyugdíjasokat sem.
  Más országokban legalább élni hagyják az embereket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig ég a győri hulladékfeldolgozó - félmilliárdos kár

Szerda éjjel 11 óra körül gyulladt ki egy hulladékszétválogató üzem Győrben. Személyi sérülés nem… Tovább olvasom