Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Svédországban maradhat az értelmi sérült Fruzsina

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint sikerült bejelentett munkahelyet találni Wilhelm Fruzsinának, hogy továbbra is ott élő nagynénjével maradhasson.
Sikerült bejelentett munkahelyet találni Svédországban az értelmi sérült Wilhelm Fruzsinának, hogy továbbra is ott élő nagynénjével maradhasson - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarország emberi kérdésként kezelte Wilhelm Fruzsina ügyét, de mivel a svéd hatóságok pénzügyi kérdésként tekintettek arra, pénzügyi megoldást kellett találniuk. Emlékeztetett: a svéd hatóságok világossá tették, nem tudnak elfogadni olyan megoldást, amely költségvetési terhet jelentene országuknak.

Kifejtette: az első javaslat az volt, hogy azt az összeget, amelyet a jogszabályok alapján a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kellene Wilhelm Fruzsina számára, felajánlották Svédországnak. A lány mintegy havi 47 ezer forintot kapott volna árvaellátásként Magyarországon, de ez alatta marad annak a havi bruttó 223 ezer forintos bevételnek, amely a svéd hatóságok szerint minimálisan szükséges a fenntartható élethez Svédországban - magyarázta.

Szijjártó Péter közölte: egy megoldás jöhetett szóba, ha Wilhelm Fruzsina bejelentett munkahelyet szerez Svédországban, ha valaki alkalmazza. Mivel a lány nagynénjének van egy vállalkozása, amely műanyagtermékeket állít elő, a legjobb megoldásnak az tűnt, ha ez a cég alkalmazhatja Wilhelm Fruzsinát, ehhez viszont több bevételre, megrendelésre volt szüksége. Ezért olyan vállalatokat kerestek, amelyek e cég megrendelői lehettek. Két vállalatot találtak, amelyek révén évi 15 ezer euró bevételhez jut a cég, ami megteremti a fedezetet Wilhelm Fruzsina bejelentéséhez és alkalmazásához - mutatott rá.

A miniszter arra is kitért, hogy Wilhelm Fruzsinának hamarosan haza kell jönnie Magyarországra, így elvégezhetik az adminisztrációs teendőket, majd utána a lány visszatérhet Svédországba.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország egyetlen állampolgáráról sem mond le, ha nem sikerült volna megoldást elérni Svédországban, akkor természetesen itt gondoskodtak volna Wilhelm Fruzsináról, de az igazi megoldást a családi környezet jelenti, amely jobb, mint az intézményi ellátás.

A sajtótájékoztatón egy más témában egy korábbi miniszterelnöki utasítást firtató kérdésre a tárcavezető elmondta: ez arról szólt, meg kell vizsgálni, hogy a minisztériumoknak és a háttérintézményeknek milyen forrásaik vannak pénzügyi szolgáltatóknál, brókercégeknél, és lépéseket kell tenni azok kivonására. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nincs ilyen forrása, és korábban sem a tárcának volt pénze pénzügyi szolgáltatónál, hanem a tulajdonában lévő cégnek volt ott tőkéje - közölte. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy évente három-négy alkalommal találkozott Tarsoly Csabával, idén pedig egyszer találkozott vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot bukhatnak az alvállalkozók az M4-es építésének szüneteltetése miatt

A beruházás szüneteltetése jelentős károkat okozhat a legnagyobb hazai autópálya- és hídépítő… Tovább olvasom