Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Szabad a pálinkafőzés augusztustól

Az Országgyűlés megszavazta a múlt héten - a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján - a jövedéki törvény módosítását, amely augusztus 1-től hatályos, és lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
A jogszabály változásával az emberek szabadon dönthetnek saját gyümölcseik felhasználásáról legyen szó lekvárról vagy pálinkáról. Így a kistermelők a saját gyümölcséből - a vásárolt gyümölcs is saját gyümölcs - vagy a kipréselt szőlő törkölyéből legálisan pálinkát főzhet.

A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél, amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot: 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.

A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálható az italt.

Ha pedig valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, erre is van lehetőség. Az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.

A törvénymódosítás elsősorban arra szolgál - emlékeztetnek a minisztériumban -, hogy megkönnyítse a szomszédok, vendégek kínálására szánt gyümölcspálinka főzését. Lehetővé tegye a frissen fel nem használt gyümölcs, a kipréselt szőlő törkölyének házi hasznosítását. A pálinkafőzés segít a takarékos és gazdaságos paraszti gazdálkodás fenntartásában, nem veszik kárba ugyanis a lehullott gyümölcs, tiszta marad a porta.

Emellett a pálinkafogyasztás a magyar kultúra része, vidéken ma is az emberi élet fordulóihoz (születés, keresztelő, lakodalom, temetés) vagy az esztendő jeles ünnepeihez kötődik.

Továbbá a vidékfejlesztési tárcánál azt is aláhúzzák: meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a hatóság a kisembereket zaklatja a pálinkafőzés miatt, a milliós, milliárdos kárt okozó bor- és szeszpancsolók tevékenysége fölött ugyanakkor szemet huny.

Béndek József, a Vám- és Pénzügyőrség (VP) országos parancsnoka nemrégiben egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fel kell készülni a pálinkafőzéssel kapcsolatos jogszabályváltozásra is; a minőséget és az előállított mennyiséget is szeretnék kontroll alatt tartani, nem volna jó ugyanis, ha e hungarikum megítélése romlana.

Magyarországon a kereskedelmi célból előállított pálinka mennyisége évente mintegy 1,5-2,0 millió liter. Ez kevesebb, mint a bérfőzés keretében előállított évi 5 millió liter pálinka.

A korábbi adatok szerint a kereskedelmi főzésű pálinkák fogyasztása évente mintegy 10 százalékkal nő, ezzel párhuzamosan, a bérfőzés volumene évente 10 százalékkal csökken.

Az egy főre eső magyar szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve, évente 3,0-3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter.

Olvasóink írták

 • 8. reagens 2010. július 27. 13:13
  „Na erre iszunk! :))
  Ez korrekt.”
 • 7. mj52, 2010. július 27. 13:06
  „Luxemburg ? Csehek? , ugyan már... úgy lenyomjuk (főzzük) öket most már a dobogó tetejéről hogy csak na!
  Hogy? májzsugor, meg sok egyéb....ki hiszi el....”
 • 6. barkzso 2010. július 26. 22:05
  „Helyes! Ez egy egyszavas komment volt :))”
 • 5. történész 2010. július 26. 16:00
  „évente 3,0-3,5 liter körül mozog. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás 1,5 deciliter.

  Még az is sok mivel az államilag ellenőrzött pancsolmány. Valójában jobb üveges pálinkák amelyek még tartalmaznak :alkohol, víz összetevőket 0,5 l-töl 2500 ft-tol mozognak felfelé. ezek sem igazi valódi pálinkák. A valódi Magyar pálinka a kisüsti, természetesen az irányított,élesztős nagyüzemi erjesztésű 3 fázisú főzősök azt vallják az övéké az igazi.

  Jugóban egy érdekes estünk volt. Kifőztük a páleszt ,50,9-re majd elvitt belőle a kocsmáros ..és mikor ismerőssel vetettünk tőle az már 48 fokos volt. Nos a kocsmáros is Magyar volt. A legnagyobb baj az,hogy a magyarok itthon is ahogyan fogy a pájinka úgy öntenek utánna.... vizet....Valójában csak ott kel venni akit majd ismerünk. A bolti sz@rt meg igya meg aki előállítatja.Nagyon jó tiszta páleszt lehet 2400-2600 -ért kapni literjét na nem sárgabarackot !!Ha normális lenne árban a nemlévő bolti PÁLINKA !!! a nép azt is venné. De hol van már a bizalom a fagyállós borok után..”
 • 4. Kazikázmér 2010. július 26. 15:42
  „Ezt tartom tisztességes megoldásnak, meg azt, hogy ki lehessen tiltani a boltokból a "szilva ízű szeszes italokat", vagy egyszerűen ne legyen rá kereslet ezekre a förtelmes pancsolmányokra!”
 • 3. történész 2010. július 26. 15:39
  „Gondolkodni!!! eddig 80 liter lehetett .Nos rohanok pálinkafőtőt venni kb 2 milla úgy kialakítva,hogy a fináncnak jó legyen,,,50 l lehet főzni

  Béndek József, a Vám- és Pénzügyőrség (VP) országos parancsnoka nemrégiben egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fel kell készülni a pálinkafőzéssel kapcsolatos jogszabályváltozásra is; a minőséget és az előállított mennyiséget is szeretnék kontroll alatt tartani, nem volna jó ugyanis, ha e hungarikum megítélése romlana.

  ez a lényeg a hatalom majd eldönti ,hogy lesz nem Orbán. Az elvet Viktor mondja, a rezsim meg mindent,hogy megkeserítse az életedet. Eddig annyit sikerült felderítenem,hogy nem így igaz ahogyan a cikk írja ,csak pl: 50 literig nem kell jelenteni..a rezsim honnan is tudná ha szabadság lenne ma melyik ötven litert főzöm ??
  Bizony fő forrásból másképpen fúj a szél..nem lesz az olyan jó.. csak hókusz-pókusz az egész. Jugóban semmi macera megveszed az üstöt és főzöd..itt meg ..50 liter felett-
  tehát a financia igen is ellenőrizni akarja nehogy túl lépd az 50-et és ha túl lépted fizetsz..ahhoz pedig hitelesített üst kell ...”
 • 2. jq 2010. július 26. 15:13
  „50 liter pálinkáig, vagy 50 liter tisztaszesznek megfelelő mennyiségig? Ha 50 liter pálinkáig, akkor hány %-osra vonatkozik?”
 • 1. favágó 2010. július 26. 14:30
  „Ídösapám! Mi lössz ezzel a rengeteg lehullott gyömölccsel?
  Hát, ha anyád ídőben hazaér akkó lekvár!
  És ha nem ér haza időben?
  Akkó mög pájinka!
  :-))))))))))))))))))))))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaállítaná az 1945 előtti nemzeti zászlót a Jobbik

A Jobbik alkotmánymódosításban kezdeményezi a koronás címert ábrázoló nemzeti zászló újbóli használatát. Tovább olvasom