Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Szabályos: hason csúsztatták a roma férfit a rendőrök

Egy éve, hogy Molotov-koktélt dobtak egy tarnabodi házra. Az akkor feltételezett elkövetőket kommandósok fogták el. Az akció során történtek miatt feljelentés született a rendőrök ellen.
– A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmények miatt ismeretlen rendőrök ellen tett feljelentés ügyében a nyomozást megszüntettük. Részben bűntény hiányában, részben mert nem állapítható meg bűntény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény – tájékoztatott dr. Hajdú Tamás, az ENYÜ munkáját irányító vezető ügyész.

A történtek előzménye, hogy tavaly szeptember 28-ról 29-re virradó éjjel Tarnabodon a faluszéli utcában Molotov-koktélokat hajítottak négy lakóházra, azokra golyós és sörétes puskákból lőttek. Szerencsére nem sérült meg senki. (Mint idén augusztusban kiderült, ez a támadás is része volt a romákkal szembeni, nemegyszer halálos bűnténysorozatnak, amellyel négy debrecenit gyanúsítanak.)

Egy védett tanú – utóbb visszavont – vallomása alapján három helyi lakos került a rendőrség látókörébe. A fiatalkorú N. R., s a fiatal felnőtt P. J. és Sz. A. A vélt támadók elfogása érdekében múlt év szeptember 29-én, hétfőn a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) és a Hevesi Rendőrkapitányság (HRK) munkatársai intézkedtek a községben a Rákóczi utcában - írja a 168óra.hu.

Az is ismeretes, hogy 11 hónap előzetes letartóztatás után e három személlyel szemben a Pest Megyei Főügyészség megszüntette az ellenük több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított büntetőeljárást. Feljelentésében dr. Magyar Elemér egri ügyvéd, kisebbségi jogvédő arra hivatkozott, hogy a HRFK Bevetési Alosztályának a tagjai előzetes figyelmeztetés nélkül lerohanták az utcán tartózkodókat. N. R.-t durván földre döntötték, megbilincselték. Utána többeket is, köztük a falu polgármesterét, s a megyei rendőrfőkapitánnyal éppen telefonon beszélő helyi roma rendőri referenst. Utóbbit árokba lökték, megtaposták, a mobilkészülékét elhajították. Kifogásolta, hogy a hatóságiak durván beszéltek, csőre töltött fegyvert fogtak rájuk, rendkívül sértő módon szidalmazták, fenyegették őket. Behatoltak egy házba is, a bent lévőket jogtalanul, minden indok nélkül, ordítva kizavarták, köztük egy kilencedik hónapban lévő terhes nőt, akinél ott volt az egyéves gyermeke is.

Dr. Hajdú Tamás hangsúlyozta: az ENYÜ a nyomozást a lehető legnagyobb körültekintéssel folytatta le. Az ENYÜ tényállása szerint a HRFK Bevetési Alosztályának munkatársai végezték a célszemélyek elfogását, a hevesi zsaruk biztosították a Rákóczi utca két végét. Sok helyi lakos is az utcán volt. A bevetésiek akkor kezdték el az intézkedéseiket, amikor a hevesi kollégájuk rámutatott a tömegben N. R.-re.

Kiszállva a kocsiból a kommandósok hangosan (üvöltve) tudatták az emberekkel, hogy „Rendőrség! Feküdjön mindenki a földre!". Az ENYÜ szerint helyesen jártak el, mivel egy vélt fegyveres elkövető elfogásakor tartani lehet attól, hogy az illető hozzátartozói, ismerősei megkísérlik meggátolni az elfogást. Ezért olyan pszichikai és fizikai erőfölényt kell demonstrálniuk az egyenruhásoknak, ami mindenkire bénítóan hat, eleve kizárja az esetleges ellenállást, a rendőrök elleni támadást. A helyszíni videofelvétel az ENYÜ szerint cáfolja, hogy figyelmeztetés, felszólítás nélkül indult volna az akció.

– A földre parancsolás nem minősülhet hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásnak – jelentette ki dr. Hajdú Tamás –, hiszen az utasításnak engedelmeskedőket semmiféle fizikai ráhatás nem érte, nem is sebesültek meg. A fegyveres bűnelkövetéssel gyanúsítottakat viszont ilyen akció során mindig erőszakkal viszik le a földre, esélyt sem adva nekik az esetleges ellenállásra.

Az intézkedés alatt mozgó, felállni akaró személyekkel szemben ugyan lehet sértő az erőteljesebb kifejezések használata, de semmiképp sem minősíthető bántalmazásnak. Még akkor sem, ha fegyvert fognak rájuk. Mindezek az elfogás biztonságos végrehajtása érdekében jogszerű cselekedetek.

Egy helybeli polgár házába sem jogtalanul hatoltak be a kommandósok – szögezte le az ENYÜ határozata. Azzal nem valósult meg a hivatali visszaélés bűntette. Azért nem, mert nem irányult célzatosan hátrány okozására vagy előny szerzésére. A bent lévők kiparancsolására, az ellenőrzésükre és a ház átkutatására épp a lakók magatartása adott okot. A lakás gazdája és több ember a nyílt terepről a felszólítás után oda futott be. A rendőrök joggal gondolhatták, hogy ki akarják vonni magukat az intézkedés alól, vagy a keresett személyek egyike így próbál menekülni.

P. J.-t, mint célszemélyt, arra szólították fel, hogy hason csúszva másszon ki a lakásából. Ezután megbilincselték, s az ingatlanát átvizsgálták. P. J. azt állította, őt egy rendőrségi kocsihoz vitték, közben egy kommandós megütötte, majd az általa jól ismert hevesi rendőr megfenyegette, többször gyomron vágta. Mialatt Hevesre szállították, ez a zsaru a fejét a combjai közé szorította, mozdulni sem tudott.

– A nyomozás során megállapítottuk – folytatta az ENYÜ irányítója –, hogy a P. J. által megnevezett rendőr nem is vett részt ebben a tarnabodi akcióban, hiszen aznap szabadságon volt, s Zaránkon segédkezett egy barátjának. Tanúk is alátámasztották ezt. Így P. J. szavahihetősége minden vonatkozásban megdőlt. Szakértői vélemény cáfolja azt a védői feltételezést is, miszerint a rendőrségen a helyszínen készült videofelvételt megcsonkították, manipulálták volna – tette hozzá.

Az ENYÜ döntése ellen dr. Magyar Elemér panasszal élt annak megalapozatlanságára, az ENYÜ elfogultságára és arra hivatkozva, hogy a nyomozás nem vizsgált ki minden körülményt, a feltárt bizonyítékokat egyoldalúan értékelte. A Heves Megyei Főügyészség a panaszt elutasította úgy indokolva, hogy az ENYÜ „hosszas és alapos nyomozás keretében kivizsgálta a történteket, s a minősítésükkel kapcsolatos kérdéseket is tisztázta. Helyesen állapította meg, hogy a Tarnabodon intézkedő rendőrök nem követtek el bűncselekményt.".

Olvasóink írták

 • 15. aranka2 2009. október 06. 18:03
  „AZ ügyészség, meg a rendőrség természetesen sohasem tévedhet, semmiféle kérdésben. Ennyiben a pápa felett állnak, a tudvalevően csak hitbéli kérdésekben tévedhetetlen. Nem baj, ezek az emberek sok-sok millió forintot kapnak majd az ártatlanul börtönben töltött hónapokért.”
 • 14. achilleus 2009. október 06. 16:02
  „Zajlik az élet, a buli folytatódik, fergeteges, komolyan:

  "(...) A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen /Tiszabő/ hétfőn délelőtt alakult ki szóváltás egy helybéli férfi és több társa, valamint egy másik helyi lakos között. A vita tettlegességig fajult, melynek során a túlerőben lévő férfiak úgy összeverték a sértettet, hogy az könnyebb sérüléseket szenvedett. A történet a kora esti órákban folytatódott, amikor a gyanúsított és társai a település főutcáján vasvillával és kaszákkal felfegyverkezve fogták körül a sértett családjának arra haladó autóját, tűzijáték-rakétákat lőttek ki rá és benzines palackokkal dobálták meg a járművet. A két helybeli család vitájából tömegverekedés alakult ki, melynek során az először támadó férfi vasvillával többször is megszúrta a sértettet, (...)”
 • 13. achilleus 2009. október 06. 15:26
  „12. hozzászólás flexsnake 2009.10.06. 14:51
  "Hát nagy mázlija van hogy ezt nem a helyszínen sérelmezte mert megmaszírozták volna a fájós hátát..."

  Nézd meg a videót! Már OTT sérelmezték a fellépést. Az elején pedig valami "rendőrségi kapcsolat" beosztású személy be is jelentette, hogy már beszél(t) is a főkapitánnyal ....(2-es gomb, gyorshívás?)”
 • 12. flexsnake 2009. október 06. 14:51
  „,,A nyomozás során megállapítottuk - folytatta az ENYÜ irányítója -, hogy a P. J. által megnevezett rendőr nem is vett részt ebben a tarnabodi akcióban, hiszen aznap szabadságon volt, s Zaránkon segédkezett egy barátjának. Tanúk is alátámasztották ezt. Így P. J. szavahihetősége minden vonatkozásban megdőlt."

  :D LOL :D
  Szegények ellen intézkedni merészeltek. Hát nagy mázlija van hogy ezt nem a helyszínen sérelmezte mert megmaszírozták volna a fájós hátát kocsikerékkel. Büdös. C.”
 • 11. apátfalvifaszagyerek 2009. október 06. 14:25
  „dodó, te meg nácivédő vagy! A nemzeti portál alatt ugye nem a kollaboráns nyilas kurucinfo-t érted?”
 • 10. Mike3 2009. október 06. 14:15
  „Úgyúgy! magyar állampolgár! :)”
 • 9. ocsi1 2009. október 06. 13:53
  „Véleményem szerint még túl finomak és előzékenyek voltak a rendőrök. Egy kis gumibotos simogatás is rájuk fért volna !!!!!”
 • 8. cselac 2009. október 06. 13:05
  „Nem roma, hanem magyar állampolgár!”
 • 7. dodó 2009. október 06. 12:12
  „A feljelentést készítette Magyar/Ungár/ Elemér.

  Magyar (eredeti neve Ungár - milyen meglepő) Elemér, ügyvédi berkekben "proszektúra" Elemér fizetett cigányfajvédő és uszító.
  A rendszerváltás óta profilja a cigányok vélt sérelmeinek felkutatása fizetett ügynökei és a TASZ valamint a Nemzeti-Etnikai stb. Hivatal közreműködésével, majd az "áldozatokat" felkeresve felajánlja "segítségét" kártérítés kéréséhez. Ha sikerrel jár, testvériesen megfelezi azt primitív, sok esetben analfabéta ügyfeleivel. Szabadidejében a Jobbik és a nemzeti hírportálok ellen uszít hasonló elveket valló újságokban és más médiákban.”
 • 6. gerbera 2009. október 06. 11:33
  „jogos volt az eljárás,törvény ellenszegülő cigányoknak nem hatásos a törvény,kényszerítő eszközöket alkalmazni.”
 • 5. achilleus 2009. október 06. 11:29
  „A videó itt megtekinthető.
  http://www.youtube.com/watch?v=opkEBiUybE0&
  Szerintem ez egy normális eljárás, bármily durvának tűnik is első látásra.
  Ha egy fegyveres gyanúsított elfogásáról van szó, még finomnak is tűnik.
  Az meg kifejezetten zavaró, hogy beszólásokkal zavarják az intézkedést.”
 • 4. koxos 2009. október 06. 10:39
  „hogy visíthattak a csurik mikor lenyomták őket engem is fektettek már meg tapasztalatból mondom nem kell nekik visszapofázni!”
 • 3. Mathiasking 2009. október 06. 09:14
  „Miért nem a Tóásó Előd és társai ellen bevetett csapat volt ott? Néhány csövön keresztül kitárazott töltény és nincs feljelentő, csak videó felvétel, amit titkosítanak. Probléma megoldva. Államilag!”
 • 2. Azazel 2009. október 06. 08:42
  „...köztük egy kilencedik hónapban lévő terhes nőt, akinél ott volt az egyéves gyermeke is.

  Porontybiznisz ezerrel...”
 • 1. KamuNeni 2009. október 06. 08:34
  „Ez jogos de a rendorok ellen ugyanazt a psychologiai tamadast kell alkalmazni es akkor leulnek targyalni ahelyett hogy eroszakosan viselkednenek mert akkor ok is veszelyben erzik magukat. Egyszeru psychology az egesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés volt Záhony környékén

Kisebb, a Richter-skála szerint 2,2 erősségű földrengés rázta meg Záhony környékét. Tovább olvasom