Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 8°C Még több cikk.

Szabályozzák az iskolai büféket

Az ötödik osztályos gyermekek egyharmada nem reggelizik rendszeresen, s akkor sem egészségesen.

Az egészségügyi és az oktatási tárca a gyermekek egészsége érdekében 2006 szeptemberétől az iskolai büfék kínálatának szabályozására készül.
A gyermekek egészsége elsőrendű szempont, nem rendelhető semmiféle üzleti érdek alá - hangoztatta Magyar Bálint oktatási miniszter témáról rendezett konferencián. Megemlítette azt az idén februárban készült felmérést, amely szerint a szülők 57 százalékba beleszólna abba, hogy milyen élelmiszereket lehet az iskolai büfében vásárolni.

Erre az iskolaszékeken keresztül ugyan ma is van lehetősége a szülőknek, ugyanakkor ez mégsem tömeges - mutatott rá Magyar Bálint. Az oktatási miniszter szerint fellépésük nem automata-, illetve büféellenes, nem bizonyos termékek ellen irányul. Inkább arról van szó, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek az egészségre "fokozottan hasznosak", ezért szeretnék, ha ezek növekvő mértékben lennének jelen az iskolákban.

A miniszter szerint fontos lenne, hogy az iskolai oktatás részévé váljon az az ismeret, hogy ha elfogyaszt valaki egy bizonyos élelmiszert, annak milyen hatása lesz szervezetre. Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége a példamutatás fontosságát emelte ki. Kiemelte, hogy már vannak az egészséges táplálkozás szolgálatában álló iskolai büfék Magyarországon.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter, az egészséges táplálkozás és a személyiség-fejlesztés mellett, az egészségtan oktatásának, valamint a mindennapos testmozgásnak a fontosságát hangoztatta. Kökény Mihály, a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda vezetője elmondta: az iskoláknak az egészséget közvetítő intézménnyé kell válniuk, amelyek odafigyelnek arra, hogy mit esznek, mennyit és hogyan mozognak a gyerekek.

Kökény szerint az ötödik osztályos gyermekek egyharmada nem reggelizik rendszeresen, ez az arány a tinédzserkorú lányoknál 40 százalék. Hétköznap a gyermekek 10 százaléka nem ebédel rendszeresen. A serdülők egyharmada naponta fogyaszt valamilyen cukrozott üdítőitalt, 15 százalék pedig különféle rágcsálnivalókat. Ugyanakkor csupán a gyermekek 13,9 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel zöldséget, gyümölcsöt.

A 12-13 éves gyermekek ötven százalékának fehérjebevitele nem éri el az ajánlott érték 70 százalékát és a konyhasó fogyasztása háromszorosa a megengedettnek.

Kökény Mihály szólt az oktatási és az egészségügyi tárca közös pályázatáról, amely szerint azok az iskolák, amelyek hajlandók minél előbb átalakítani a büfékínálatot, elnyerik a Gyermekbarát büfé címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok a Szigeten

A punk amerikai Good Charlotte és a legendás brit Toy Dolls is fellép az idei Sziget… Tovább olvasom