Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szabó Magda kapta a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét

Sólyom László köztársasági elnök, a miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykereszt polgári tagzata kitüntetést adományozta csütörtökön Szabó Magda Kossuth-díjas írónak.
Sólyom László azt mondta: nincs hálátlanabb szerep, mint laudációt mondani egy művészről. Sokkal könnyebb egy tudóst kitüntetni, ugyanis ott vannak mindenféle címek és kitüntetések, amiket fel lehet sorolni - tette hozzá a köztársasági elnök. Sólyom László hangsúlyozta, örömmel adja át az adható legmagasabb, életművet összegző kitüntetést és örömmel mond köszönetet mindazért az élményért, amit Szabó Magda szerzett az olvasóknak a műveivel.

Szabó Magda megköszönte a díjat a köztársasági elnöknek és elmondta: nagy nap ez az embernek, a tanárnak, az írónak. "Nagyon furcsa pillanat ez, nem érdemeltem meg, de nagyon boldog vagyok, hogy megkaptam."-tette hozzá.

Szabó Magda pénteken tölti be 90. életévét. A héten szülővárosában, Debrecenben könyvesboltot neveztek el a Kossuth-díjas írónőről, a munkásságát feltáró kötet jelent meg, valamint az Európa Kiadó új borítókkal és grafikákkal jelentette meg az írónő mesekönyveit. A Magyar Televízióban Szabó Magda születésnapján pénteken este 22.45-től portréfilmet sugároznak az írónőről.

Szabó Magdának eddig 52 regénye jelent meg. A Kossuth-díjas írónő regényeit 42 nyelvre ültették át. Legismertebb könyve a 2002-ben napvilágot látott életrajzi regénye a Für Elise. Hat évtizedes írói pályáján maradandót alkotott a mese műfajban is. Generációk nőttek fel a Tündér Lalán, a Bárány Boldizsáron és ifjúsági regényén, az Abigélen.

A Független Hírügynökségnek Szabó Magda hétfőn elmondta: a 2002-ben megjelent Für Elise című regényét folytatja, mivel ő maga is szeretne választ kapni mindazokra a kérdésekre, melyeket legnépszerűbb regényében feltett magának és olvasóinak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arcápolás az erősebb nemnél is

A férfiaknak is foglalkozniuk kell a bőrükkel. A gondozott férfiarcbőr esztétikus, egészséges,… Tovább olvasom