Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Szakmai díjak és galambok

Dr. Rum János háziorvos szakmai sikereiről már többször beszámolt lapunk. Nemrég hobbija hozott újabb elismerést: a „Magyar postagalambsportért” érdemérmet vehette át a Parlamentben.
A Magyar Postagalamb Szövetség 125 évvel ezelőtt alakult meg, jubileumi díszközgyqlésén nemrégiben a Országház felsőházi termében a megye több postagalambásza mellett dr. Rum Jánost is kitüntették: a „Magyar postagalambsportért” érdeméremmel tisztelték meg.
„ Nyugdíjba vonulásom óta az unokáknak és a hobbimnak élek” – meséli dr. Rum János, aki Lébényben több mint három évtizeden át tevékenykedett háziorvosként, most pedig üzemorvos ugyanitt. A szakma szeretetét továbbvitte nagyobbik lánya, aki orvoslátogató, és neurológus fia, rajtuk kívül úgy tqnik, az unokák közt is lesz követő. A „Közjó szolgálatáért” s Semmelweis-díjas lébényi orvos nevéhez több sportegyesület alapítása is kötődik: szülőfalujában, Győrújbaráton a labdarúgásnak teremtette meg a hagyományát, 1967-ben Rábacsécsényben labdarúgó- és női kézilabda-szakosztályt indított. 1972- ben Lébényben megalapította az F16 postagalamb-szakosztályt, melynek vezetését két éve Takács Gábornak adta át. A huszonkét taggal tevékenykedő egyesület tavaly nőtte ki magát, közel minden galambász kerületi bajnok.
A közéleti szerepet vállaló orvos rövid távon kerületi bajnok, 2001–2002-ben országos első díjat szerzett. Szeretettel emlékszik vissza a 7072-es számú kékkovácsolt hím postagalambjára, mely 24 ezer díjkilométert repült a kétszáz-ezer kilométeres versenyutakon. Jelenleg Rum doktor kétszáz galambot tart, melyből ötvenet versenyeztet. Idén 14 megmérettetést, 200–1000 kilométeres utakat terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom