Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Szakszerűtlenség okozta a MTV ostromának katasztrófáját

Az MTV ostroma idején végrehajtott rendőri intézkedéseket vizsgáló bizottság jelentése kiemeli az irányítás szakszerűtlenségét és a hiányos védőfelszerelést. A dokumentumban szolgálati titoknak minősülő adatok is olvashatók, ezért teljes egészében egyelőre nem kerül napvilágra.
A jelentés két fő okot jelöl meg azzal kapcsolatban, miért nem tudta megvédeni a rendőrség szeptember 18-án az MTV-székházat: az épület védelmére rendelt erők szakszerűtlen irányítását és a rendőrök védőfelszerelésének hiányosságait. A dokumentum külön is felrója a BRFK vezetőinek, hogy az általuk készített biztosítási terv nem felelt meg a szabályzat előírásainak; általános volt, sablonos, és valótlan adatokat tartalmazott.

A BRFK vezetése akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor nem oszlatta fel az engedély nélküli Kossuth téri demonstrációt, később pedig azzal, hogy nem kísérték megfelelő létszámú rendőri alakulatok a Kossuth térről a Szabadság térre átvonuló csoportot.

A BRFK biztosítási tervében - sok más fontos intézmény és létesítmény mellett - az MTV székházának biztosítása sem szerepelt. Nem készült bűnügyi terv - azaz a BRFK nem folytatott bűnügyi hírszerzői tevékenységet annak érdekében, hogy időben értesüljön a tömeg vagy a főbb hangadók szándékairól – sorolja a hiányosságokat a jelentés

Késve rendelték el a mozgósítást, vagyis a budapesti főkapitányság valamennyi hivatásos állományú tagjának szolgálatba rendelését. S miközben a biztosítás irányítói - a BRFK felső vezetői - később a nyilvánosság előtt a létszámhiánnyal magyarázták a „fiaskót", este hétkor a Pest megyei és a baranyai rendőri egységek egy részét hazaküldték. A jelentés megállapítja, hogy az alacsonyabb beosztású parancsnokok kérése ellenére sem vezényelték át az MTV védelmére a Parlamentnél álló erőket. A helyzet elfajulásakor nem állítottak fel vezetési pontot a Szabadság téren, és nem vezettek nyilvántartást sem a rendelkezésre álló erőkről, sem a kiadott utasításokról, parancsokról.

A jelentés oldalakon át taglalja azokat a hibákat, mulasztásokat, amelyeket a bizottság szerint a fővárosi rendőri vezetők követtek el, ugyanakkor megállapítja, hogy Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes, aki az Interpol brazíliai közgyűlésén tartózkodó (és útját az MTV ostroma hírére megszakító) Bene László főkapitány jogait gyakorolta, megjelent ugyan a Kossuth téren, majd a Szabadság téren is, de nem vonta magához az irányítást, ezért az elkövetett hibákért nem terheli felelősség.

A BRFK szerint a bizottság figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy aznap a Kossuth téren, a Magyar Rádiónál, a Köztársaság téren, valamint Gyurcsány Ferenc lakásánál és a köztársasági elnöki rezidenciánál is voltak biztosítási feladataik. Felkészültek a hidak és a főbb közlekedési csomópontok védelmére. A Parlamentnél lévő erőket azért nem vezényelték át az MTV elé, mert akkor kellő védelem nélkül maradt volna az Országház épülete. A szabályzatban előírtakkal ellentétben nem alakítottak ki vezetési pontot a Szabadság téren, mert nem volt hol. A teret szinte teljesen elfoglalta a vandálokból és nézelődőkből álló tömeg. A rendzavarók autókat gyújtottak fel, elfoglalták a vízágyút, s vélhetően ez a sors várt volna a vezetési pontnak helyet adó mikrobuszra is.

A mozgósítás a fővárosiak szerint időben megtörtént. A legfőbb kifogás a vizsgálati anyaggal kapcsolatban az, hogy a rendőri intézkedéseket, a vezetői döntéseket pusztán a szabályzathoz viszonyítva értékeli, s nem vesz tudomást arról, hogy milyen körülmények között dolgoztak a Szabadság térre vezényelt rendőrök és parancsnokaik. Példaként az érintettek a jelentésnek azt az állítását emelik ki, hogy a vezetés (hibásan) megosztotta egyes egységek erőit. Egyes csapatokat ugyanis valójában nem a vezetők osztottak meg, szakítottak el egymástól, hanem az őket támadó tömeg.

A budapesti rendőr-főkapitányság ellenvéleményével kiegészített dokumentumot Bene László várhatóan még hétfőn továbbítja Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skype mobilon is

A 3 Group nevű szolgáltató ügyfelei ingyenesen hívhatják majd a többi 3-as Skype felhasználót,… Tovább olvasom