Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Szakszervezeti demonstráció a BKV-s elbocsátás ellen

A létszámleépítés júniusban 200 fővel indult, de a menedzsment 150-re csökkentette az elbocsátandók létszámát.
Mintegy ötven BKV-s dolgozó demonstrációt kezdett kedd délelőtt a budapesti Blaha Lujza téren, 150 ember tervezett elbocsátása ellen, a megmozdulást a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezete - Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ-KKDSZ) szervezte.

Nemes Gábor, az - EKSZ-KKDSZ elnöke - az MTI-nek azt mondta, az elbocsátásokat el lehetett volna kerülni azzal, ha a BKV az év elején létszámstopot vezet be, és a határozott idejű munkaviszonnyal rendelkező dolgozók szerződéseit nem hosszabbítja meg.

A létszámleépítés elsősorban a buszvezetőket és a szerelőket érinti.

BKV-s dolgozók demonstrálnak a cégnél tervezett, 150 embert érintő elbocsátás ellen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A létszámleépítés júniusban 200 fővel indult, de a menedzsment - a szakszervezetekkel történt tárgyalások után, másfél hónap múlva - 150-re csökkentette az elbocsátandók létszámát. Ezt két szakszervezet - a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) - elfogadta.

Nemes Gábor, azonban azzal érvelt: ha másfél hónap alatt negyedével lehetett csökkenteni az elbocsátandók számát, akkor az, kellő idő és szervezés után nulla is lehetne.

Az EKSZ-KKDSZ attól tart, hogy a buszvonalak további kiszervezése, az agglomerációs járatoktól való megválás, illetve a 4-es metró beindulása további elbocsátásokat hoz magával. Ezért javasolta az elnök azt, hogy a kiszervezett, illetve leadott vonalakon foglalkoztatottakat az új szolgáltató vegye át.

BKV-s dolgozók demonstrálnak a cégnél tervezett, 150 embert érintő elbocsátás ellen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

A demonstrálók - a nagykörútnak a tér túloldalán lévő járdáját is érintve - körbe járták a Blaha Lujza teret, amit a nap során többször megismételnek. A sor elején két aktivista egy "Nem kell féli - Összefogni" feliratú molinóval vonult, amelynek egyik oldalán a nagy hal kergette a kis halakat, a másikon fordítva. Délután - amikor várhatóan nő a demonstrálók száma - a nagy halat kergető kis halak képet rakják ki a téren, emberekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: 2014-ben kormányváltás lesz, amellyel az egész ország nyer

A szocialista párt szóvivője úgy fogalmazott: "a bukás előtt álló Fidesz-kormány utolsó rúgásaiként… Tovább olvasom