Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Számoljon! Elérhető a vagyonadó kalkulátor

Szollár Domokos kormányszóvivő a vagyonadó bevezetését a 2010. évi adóátrendezés egyik "nagy vívmányának" nevezte, amely megteremtette a munkára rakodó terhek csökkentésének fedezetét.
A vagyonadó kalkulátor már elérhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján és az Ügyfélkapun keresztül is péntek délután óta.

A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózóknak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény (Nért.) szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához.

Az APEH becslést igénybe venni szándékozók számára az adóhatóság egy adatvédelmi tájékoztatót tett közzé, az ott található rubrika kitöltésével lehet nyilatkozni arról, hogy az adózó hozzájárul a közölt adatok nyilvántartásához, kezeléséhez. Ennek hiányában az adatlapot nem lehet kitölteni és elmenteni, így nem is továbbítható. Az APEH a forgalmi érték kalkulátor igénybevételét az adatkérő személyére és az ingatlanról közölt adatokra kiterjedően naplózza, és a közlést követő 6. év végéig őrzi meg.

A becsült forgalmi érték kalkulátor működtetéséhez szükséges adatbázis kialakításához az állami adóhatóság a 2008. január 1-jét követő illetékkiszabások alapján ellenőrzött, 800 ezer ingatlan forgalmi értékének adatait használta fel. A kalkulátor az adatbázis adatai, a konkrét ingatlan fizikai jellemzői és egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg az úgynevezett becsült forgalmi értéket.

A becsült forgalmi érték nem feltétlenül azonos a tényleges forgalmi értékkel, mert lehetnek az ingatlannak olyan - a kalkulátor által figyelembe nem vett - sajátosságai is, amelyek a valós forgalmi értéket érdemben befolyásolják. A nagy alapterületű lakóingatlanok esetében akár jelentős eltérések is lehetnek az ingatlan egyedi sajátosságai miatt. Az adó alapja ugyanakkor minden esetben a tényleges forgalmi érték.

Ha azonban a kalkulátor használatához megjelölt adatok valósak, és az adózó bevallásában a kalkulátor által becsült értéket tünteti fel ingatlana forgalmi értékeként, vagy erre tekintettel nem nyújt be adóbevallást, akkor az adóhatóság egy esetleges adóellenőrzés során akkor sem állapíthat meg bírságot, késedelmi pótlékot, ha az ingatlan valós forgalmi értéke magasabb a bevallásban szereplő értéknél.

A kalkulátorhoz készített tájékoztató felhívja a figyelmet arra: előfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, de a számított érték (ezt is ki lehet számítani az APEH honlapján) alapján az adózót - fizetési kötelezettséggel nem járó - bevallási kötelezettség terheli. Erre célszerű figyelni, mert aki bevallási kötelezettségének nem tesz eleget, az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja.

Az APEH a vagyonadó alapvető szabályairól részletes tájékoztatót készített, amely ugyancsak elérhető az állami adóhatóság honlapján az Adózási információkon belül, az Információs füzetek között.

A Fidesz szerint az ingatlanadó-kalkulátort eleve nullára kellett volna állítani, ugyanis egy leendő Fidesz-kormány az első döntései között eltörli majd az ingatlanadót, és kamatosan visszaadja a pénzt a családoknak.

Az Alkotmánybíróság februárban tárgyalja a vagyonadót kifogásoló beadványokat, korábban azt ígérték, hogy még a bevallási határidő előtt meghozzák döntésüket ebben a kérdésben.

A kormány bízik az Alkotmánybíróság bölcsességében, hiszen mind az adócsökkentés, mind a társadalmi igazságosság miatt szükség van Magyarországon az értékalapú vagyonadóra - mondta Szollár Domokos.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. meska 2010. január 10. 12:08
  „Veszély! ...és egyszer csak az APEH tennap közli, hogy az ÖSSZES beírt adatodat jogukban áll felhasználni! Nem ezt hívják adathalász oldalnak? Akkor most jelenthetem a böngészők felé?”
 • 39. Mike3 2010. január 09. 21:03
  „23 egyszegedi: Tényleg, hát most egyel biztosan több lett! Éppen csak 10 millával ér többet a ház szerintük, mint a piaci érték :) És nem, eszemben sincs kifizetni mert már 1000000 féle címszóval adóztam a pénzből.”
 • 38. Amati 2010. január 09. 19:25
  „jaja, én se mentettem, símán kiszámolta...”
 • 37. nagypappa 2010. január 09. 19:07
  „most hallottam a TV-ben, hogy nem kell a mentésre kattintani akkor is kiadja az adóalap összegét, de nem naplózza. viszont akkor nem lehet majd a kalkulátorra hivatkozni.”
 • 36. uborka 2010. január 09. 16:45
  „30. 31.-es irónak teljesen hitelt adok,kérem ugy próbálgassuk,hogy az apeh eljárhat a próbálgatás után közölte a tv előadáda. arra nem igen lehet adni,hogy a következő kormány majd eltörli? majd ha eltörölte akkor örüljünk.én nem próbálgatom a tettvek feltett önbevalló dolgait.”
 • 35. achilleus 2010. január 09. 16:24
  „32. hozzászólás flexsnake 2010.01.09. 14:38
  Mi az a vagyon? ;-)”
 • 34. dblaci 2010. január 09. 16:17
  „Ha a fidesz tartja a szavát, akkor ennek az egésznek amúgy sincs jelentősége. Botrány maga az ötlet, ellenőrizzék, hogy adózott jövedelemből van-e a ház.

  A kóka féle ország kifosztóknak meg nem vagyonadót kell felszámolni, hanem teljes vagyonelkobzást.

  Hajrá Jobbik!”
 • 33. Amati 2010. január 09. 14:48
  „Ennél nagyobb bűnt sose kövessek el, ráadásul majd pont ezzel fognak foglalkozni, hogy ip-ket nyomozzanak le...lesz ott elég valós adat is...”
 • 32. flexsnake 2010. január 09. 14:38
  „Mi az az adó? :D”
 • 31. AntoniusXXI 2010. január 09. 13:31
  „Búcsúznak a nyolcadikosok: Bajnai Gordon, Balázs Péter, Forgács Imre, Gráf József, Herczog László, Hiller István, Hónig Péter, Juhász Gábor, Kiss Péter, Molnár Csaba, Oszkó Péter, SZabó Imre, Székely Tamás, Szekeres Imre, Varga István, Varga Zoltán...”
 • 30. K.T. 2010. január 09. 12:29
  „# 26 Amati
  Csak óvatosan, mert semeddig sem tart megtudni, hogy kiült az IP cím mögött amikor a fals regisztrációd történt! A feltételek közt, amit elfogadtál, ott szerepel, ha jól emlékszem, az adatok hitelességét illető felelősséged.”
 • 29. achilleus 2010. január 09. 11:29
  „"A kormány bízik az Alkotmánybíróság bölcsességében, hiszen mind az adócsökkentés, mind a társadalmi igazságosság miatt szükség van Magyarországon az értékalapú vagyonadóra - mondta Szollár Domokos."

  Ha az Alkotmánybíróság nem tartja alkotmányellenesnek az ingatlanadót, azt nem a fenti okok miatt teszi majd. Az alkotmányban ui. nem sok szó esik az "adócsökkentés" szükségességéről, a "társadalmi igazságosságra" való hivatkozás pedig nonszensz, egy újabb adónem bevezetésével kapcsolatban. A kormány pedig ne simogassa az alkotmánybíróság "buksiját", nem attól lesz bölcs, hogy a libatolvajok kormánya, annak is peteszájú szóvivője "megelőlegzi-e" neki. Ettől függetlenül és annak ellenére, hogy az AB egyszer már elutasított egy "vagyonadó" típusú törvényt, ez a meccs még igencsak kétesélyes. Az APEH ingatlankalkulátorának használatára pedig szerintem az állampolgárok nem kötelezhetők, amikor az adóbevallásukat elkészítik.”
 • 28. achilleus 2010. január 09. 09:35
  „12. hozzászólás mattil 2010.01.08. 21:51
  Sajnos nincs az az új adófajta, ami "ezeknek" elég lenne. Valahol elfolyik a pénz! (Legtöbben sejtjük is, hogy hol.)
  Gondold el van egy lyukas dézsa, amibe öntjük a vizet. Nem elég a vízszintet nézni!!! Meg kellene keresni a lyukat, és azt betömni, ahhoz, hogy a vízszint állandó maradjon. Viszont az lyuk csak egyre tágul! Na azt kellene már szemügyre venni, de "ezek" nem fogják!”
 • 27. JungHeinrich 2010. január 09. 08:32
  „...persze hogy el akarja törölni a fidesz,majd fizetjük másként pont úgy mint a gázt akkoriban.A gázártámogatással nem a fizuból fizettük a többletet a szolgáltatónak,hanem a költségvetésből.No szép akik akkor híztak most is híznak, egy rohadt színjáték az egész amit a Fidesz-Mszp és a többi párt végez.”
 • 26. Amati 2010. január 09. 07:58
  „Na majd hülye lennék valós adataimmal kitölteni ezt a sz@rt.
  Úgy is ki tudja számolni, ha nem a valós nevem, adószámom, házszám szerepel.”
 • 25. hazaffy 2010. január 09. 07:36
  „A Fidesz meg majd jól eltörli a vagyonadót, mert szerintük az nem járja, hogy a 30 millió feletti ingatlanvagyonnal rendelkezők fizessenek. Meg persze majd vissza is fizeti. Abból a pénzből, amit az állam azoktól szed el, akik bejelentett munkahelyen dolgoznak, meg tisztességgel élnek a panel 8. emeletén.”
 • 24. egyszegedi 2010. január 09. 05:23
  „Akinek eg van, az ki is tudja fizetni az érték 0,25 %-át.”
 • 23. egyszegedi 2010. január 09. 05:21
  „Nem tudom, miért kell pánikolni. Gondolom, nem mindenkinek van két vagy több négyértékű ingatlana, vagy ritka a 30 millión felüli ingatlan.”
 • 22. K.T. 2010. január 09. 04:34
  „#9 Guido
  Köszönjük a hasznos linket.”
 • 21. K.T. 2010. január 09. 04:33
  „"A kalkulátor kizárólag arra szolgál, hogy az adózóknak segítséget nyújtson az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény (Nért.) szerinti lakóingatlanokat terhelő adó alapjának meghatározásához."

  NEM IGAZ!
  A kalkulátor arra szolgál, hogy a kíváncsiság erejét kihasználva előzetes adóügyi információkat szerezzen magánszemélyektől, illetve az ingatlanokat elektronikusan magánszemélyekhez kösse az APEH nyilvántartásában.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alapellátó orvosok a számításokat akarják látni

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége azt kéri az egészségügyi minisztertől, mutassa be azokat a… Tovább olvasom