Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Szanyi fenntartja, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány szivárogtatta ki

Szanyi Tibor kizártnak tartja, hogy az MSZP jövő szombati kongresszusán, vagy azután pártszakadás történjen.
A szocialista párt elnökségi tagja fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre szivárogtatta ki. Azzal kapcsolatban, hogy a pártszakadás az MSZP programtanácsának legutóbbi ülésén is szóba került, Szanyi Tibor azt mondta: attól, hogy egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó, döntően társadalomtudósokból álló testület ülésén különböző forgatókönyveket tárgyalnak meg, ez elég messze van a párttagság nagy részének véleményétől.

Szanyi Tibor elmondta: a június 18-i kongresszus előtt nyilvánosságra kerülő véleménykülönbségek ellenére "iszonyat nagyot nézne", ha a pártszakadásnak akár csak a veszélye is fennállna. Kifejtette: sok párttaggal találkozik, és ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ki menne át közülük a Demokrata Pártba, "az lényegében nulla". (A Magyar Nemzet május elején számolt be arról, hogy már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő ezt megelőzően arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítés".)

A Gyurcsány Ferenc esetleges távozását firtató kérdésre megismételte: ahogy a korábban "nagyágyúként" kezelt Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor és Szili Katalin kiválása sem rendítette meg az MSZP-t, véleménye szerint "bármely jeles személyiség" mostani kilépésének sem lenne ilyen következménye.

Az MTI kérdésére Szanyi Tibor megerősítette azt a Facebookon a napokban ismertetett álláspontját, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Mint mondta, az elmúlt években annyi "torz vélemény" jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott "iránymutatást adni" arról: a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében. "Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni" - fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben "ennek közelében sincs a valós helyzet".

Olvasóink írták

 • 3. frakk 2011. június 12. 08:43
  „Nekem nem unalmas:)) A sok károgó elvtárs erre a főcímre nem tud kellőképpen kommentelni.”
 • 2. csergemerge 2011. június 11. 19:37
  „Ez gumicsont...

  öszödi beszéd, gyurcsányi elvtárs, kiszivárogtatás....

  nem unalmas még?”
 • 1. queenmargareth 2011. június 11. 15:53
  „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt torlódnak az autók az M7-esen Balaton felé

Már tíz kilométeres kocsisor alakult ki az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán a Balaton felé… Tovább olvasom