Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Szávay István: Az önmagát beteljesítő jóslat

Szávay István szerkesztő Tom Clancy Elnöki játszma című regényéről beszél.
„Harminc esztendeje Kosztolányi Dezső Caliguláját ajánlottam volna, amely szerintem a világ legjobb novellája az önkényuralom természetrajzáról. Még tíz éve is Stefan Heymtől a Dávid király krónikáját, amely szerintem a világ legnagyszerűbb regénye arról, hogy egy értelmiségi hogyan lehetetlenül el, ha bármily kapcsolatba kerül az önkényuralommal.

De lejárt az önkény kora, így hát más forog a fejemben. Mondjuk 2001. szeptember 11. Amikor leomlott a World Trade Center két tornya, beleborzongtam: én ezt már olvastam valahol. Tom Clancy Elnöki játszma című regényében, melyben a washingtoni Capitoliumot éri ugyanilyen csapás, egyszerre megsemmisítve a képviselőházat és a szenátust, az elnökkel együtt.

Mindig úgy voltam vele, minden jó könyv valamiképpen valóság. Olyan fikció, amely szellemileg koherens, saját világot alkot, amely számos szállal úgy kötődik a reáliákhoz, hogy akár meg is valósíthatja önmagát.

Clancy regényfolyama, melynek az Elnöki játszma is része, nemcsak önmagát beteljesítő jóslatként érdemel figyelmet, hanem azért is, mert a történész-tőzsdeügynökből CIA- elemzővé, majd a szervezet egyik vezetőjévé avanzsáló, később akarata ellenére az Államok elnökévé váló John Ryan történetét földolgozó regényekből mindennél többet meg lehet tudni az amerikai konzervatív gondolkodásról. Megértve azt a föltétlen hitet és meggyőződést, amely sok, az európai észjárás számára furcsának tűnő amerikai politikai döntést-cselekvést megmagyaráz, érthetővé és egyben kezelhetővé is téve azokat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom