Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szavazás Bajnairól: Dávid Ibolya el se megy

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról keddi ülésén dönt az Országgyűlés. Dávid Ibolya MDF-es pártelnök nem lesz ott a szavazáson.
Az MSZP-frakció tagjai által benyújtott határozati javaslat egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Az országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a megválasztott képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazata szükséges.

A parlamenti ülésen, a bizalmatlansági indítvány vitája során, elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet egyórás időkeretben, amelyhez két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhatnak hozzá a frakciók. A két kört az elsőként jelentkezett független képviselő felszólalása szakítja meg. Mivel Herényi Károly jelentkezett elsőként felszólalásra a függetlenek közül, ő beszélhet tíz percet. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagálhat majd az elhangzottakra. Ezután szavaznak a képviselők a bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt.

205 szavazat Bajnai mellett?

A bizalmatlansági indítványnak 204 támogató szavazata lehet, amennyiben az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők pártjuk vezető testületeinek döntése alapján, illetve a Bajnai Gordont támogató nyilatkozat szerint szavaznak, és közülük senki nem hiányzik a voksolásról. A 205. voks Gyenesei István önkormányzati miniszteré lehet, aki független képviselőként várhatóan szintén támogatja majd, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra. A bizalmatlansági indítványt egyszerű többséggel fogadja el a parlament, ehhez 193 képviselő támogató szavazata szükséges.

205-en támogathatják, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra
205-en támogathatják, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra

A 205 szavazat úgy jöhet össze, hogy kedden a szocialista frakció 188 főre egészül ki, hiszen a parlamenti ülés kezdetén teszi le az esküt az MSZP-s Velez Árpád, aki a mandátumáról lemondott Szabados Ákos helyére kerül az Országgyűlésbe. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere és Hárs Gábor MSZP-s képviselők ugyan nem írták alá a kormányfőjelölt tervezett intézkedéseit tartalmazó nyilatkozatot, de jelezték, hogy az új miniszterelnököt megszavazzák a parlamentben.

Az MTI úgy tudja, hogy a 19 tagú SZDSZ-ből hárman - Béki Gabriella, Velkey Gábor és Gulyás József - nem támogatják a bizalmatlansági indítványt, viszont Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter - aki hozzájuk hasonlóan nem írta alá a Bajnai Gordont támogató nyilatkozatot - az SZDSZ többségével együtt igennel szavaz majd.

A Fidesz tartózkodhat

A fidesznél és a KDNP-nél kedd délelőtt elnökségi ülésen, illetve az azt követő frakcióülésen döntenek arról, milyen formában utasítják el a bizalmatlansági indítványt. Az MTI információi szerint valószínűnek tűnik, hogy a Fidesz nem vesz részt a szavazásban, nem nyomnak gombot, így jelzik, hogy távol tartják magukat a miniszterelnök-cserétől.

Elképzelhető, hogy a volt MDF-frakció tagjai nem egyformán szavaznak majd. Az MTI értesülése szerint néhányan azt a megoldást választanák, mint amit várhatóan a Fidesz. Azért nem vennének részt a szavazásban, mert szerintük ez nem jelent igazi döntést, hiszen ugyanannak a pártnak egy másik emberére lehet csak szavazni. Az MDF-es, most független képviselők a keddi parlamenti ülés délelőttjén még egyeztetnek az ügyben, de kérdés, hogy oda hányan mennek el, és mindannyian tartják-e magukat a többségi döntéshez. A távirati iroda úgy tudja, hogy Dávid Ibolya pártelnök elutazott, így nem lesz ott a szavazáson.

Dávid Ibolya MDF-es pártelnök nem lesz ott a szavazáson.
Dávid Ibolya MDF-es pártelnök nem lesz ott a szavazáson.

Az előzetes információk alapján Bajnai Gordon kedden megnevezi kormánya tagjait, így már aznap elkezdődhet a miniszterjelöltek meghallgatása. A tervek szerint szinte minden bizottság ülésezik majd, és - tekintettel arra, hogy ugyanazt a jelöltet több bizottság is meghallgatja - összesen harminc meghallgatást tartanak.

A jelenlegi szabályok szerint azoknak is részt kell venniük a bizottsági meghallgatáson, akik a kormányfőváltás előtt is miniszterek voltak, vagyis az új kormány minden tagját meghallgatják a testületek.

A kormánytagok április 20-án tehetnek esküt

Az új kormány akkor alakulhat meg, ha a bizottsági meghallgatások után a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket. A kormánytagok várhatóan április 20-án tehetnek esküt a parlamentben.

Az MTI úgy értesült, hogy a szocialisták személyi kérdésekről a kedd reggeli elnökségi, majd frakcióülésen tárgyalnak Bajnai Gordonnal.

Kóka János szabaddemokrata frakcióvezető az SZDSZ és Bajnai Gordon pénteki megbeszélése után közölte: megállapodtak arról, hogy a miniszterelnök-jelölt kedd reggel 9 órakor ismerteti az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjával kormánya összetételét és a válságkezelő program részleteit.

Kossuth tér visszatér!

A parlamenti ülés ideje alatt az Országház előtti Kossuth téren demonstrációt tart a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű szerveződés az előre hozott választásokért. A CÖF részt akart venni az Országgyűlés ülésén is a bizalmatlansági indítvány vitájában, azonban Szili Katalin házelnök ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy az Országgyűlésben csak a képviselők, illetve a jogszabályokban meghatározott személyek szólalhatnak fel.

Az Országgyűlés elnöke szerint ebben a kérdésben nem, illetve csak akkor hívja össze a házbizottság rendkívüli ülését, ha azt - a házszabálynak megfelelően - valamelyik frakcióvezető kéri.
A civilek néhány nappal korábbi, a Hősök terén tartott demonstrációján az egyik szónok azt kérte, hogy április 14-én vonjanak élőláncot a Parlament köré, és ha megválasztják a kormányfőt, akkor mindaddig térjenek vissza a Kossuth térre, amíg el nem érik követeléseiket.

Olvasóink írták

 • 17. madártej 2009. április 14. 09:35
  „Flex, te meg verd a fejed a nyugati falba 100-szor...”
 • 16. tihumachina 2009. április 14. 09:10
  „Ja nyuloskigyo nem is magyar csak egy izraelita bomlaszto”
 • 15. hazaipalya 2009. április 14. 08:16
  „flex van tükröd otthon?néha belenézhetnél”
 • 14. hazaipalya 2009. április 14. 08:15
  „flex ne uszits! idiota uszito bérenc”
 • 13. Cultúrterror 2009. április 13. 23:41
  „Na, akkor jön a kapus.

  Bekap egy potyát az EP választáson, berámol néhány öngólt a válságkezelésben és gondolkozhatnak cserekapuson, de a meccs már régen elment.

  Bilincset a korrupt disznók kezére:) ezzel meg az a gáz, hogy semmi nem változna. Ugyanúgy 3 millió ember tartaná el az országot, a többi meg rohadna a pénzünkön a kóterben...Nincs itt választása az embernek, nincsen.

  tudja valaki pontosan milyen feltételei vannak az állampolgárság megszüntetésének? lassan ezen fogok gondolkozni...”
 • 12. Power 2009. április 13. 22:27
  „Dávid Ibolya most megmutatja, hogy valóban nem érdekli a magyar demokrácia ügye. Valószínű, hogy a kormánypártot támogató szavazatok száma eggyel kevesebb lesz, ha nem megy el.”
 • 11. flexsnake 2009. április 13. 21:09
  „megint fasiztáztok? Szerintem ti erre élveztek. Vakargatnátok inkább a tojásaitokat húsvétkor mint hogy fröcsögtök itt.”
 • 10. Power 2009. április 13. 20:34
  „Dávid Ibolya most kivételesen jól teszi, hogy nem megy el. Mi lesz a párttársaival? Azok se mennek el?
  Az SZDSZ pedig beleszalad - nem is tudom melyikbe - a köszméte, piszke, egres, pöszméte, tüskeszőlő bokorba. :)”
 • 9. hazaipalya 2009. április 13. 20:28
  „power ne teddd,én már mind elfelejtettem. ibolyka reklámját ép az elöbb csinositottam: vigyorgo arcocskáján a fehér fogát befeketittem :)) szegeny aranka álmatlanul forog msotanában . :D”
 • 8. hazaipalya 2009. április 13. 20:25
  „lehet csak 7 :) naprol napra csokken. marakodnak a komcsik hát mi lenne . egyre többen mondják a bilincs verziót :)”
 • 7. Power 2009. április 13. 20:22
  „Egy kis emlékeztető a több hete tartó magyar miniszterelnök jelölés körüli antidemokratikus szappanoperáról:

  Surányi György
  Glatz Ferenc
  Vértes András
  Bajnai Gordon
  Békési László
  Bokros Lajos
  Takács János
  Patai Mihály
  Felcsúti Péter
  Pongrácz Antal”
 • 6. maci52 2009. április 13. 20:10
  „És a szavazás végén a kommunisták eléneklik a Vörös Csepel vezesd a harcot....”
 • 5. flexsnake 2009. április 13. 20:10
  „Igen, igen! Fel fel proletárok :D Minek ez a cirkusz? Keresztet rá aztán kész. Úgyis megválasztják.”
 • 4. Power 2009. április 13. 19:03
  „Lehet hogy már csak 8% az a 10%?
  "Bajnai nem különösebben népszerű szocialista körökben, de most már nagyon úgy tűnik, hogy ő lenne az utolsó esély, ha az MSZP elszeretne kerülni az egyre inkább reálisnak tűnő előre hozott választásokat. Az ATV honlapján szocialista párt forrásokra hivatkozott a tévé adó, amikor azt írta, hogy egyre nagyobb a "szkepticizmus" a kormánypárton belül. "A párton belül növekszik a félelem és a reménytelenség. Általános vélekedés szerint ugyanis, ha nem sikerül megegyezni egy lehetséges kormányfőben, akkor az előrehozott választás jelenti az egyetlen megoldást, ám ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az MSZP 8 százalékos párttá zsugorosidk, az SZDSZ és az MDF pedig eltűnik. Több forrásunk értetlenségének adott hangot, mondván, már ők sem látják át, hogy mi folyik a párt felső vezetésében"-írta az ATV."”
 • 3. hazaipalya 2009. április 13. 18:42
  „Már csak 10 százalékos az MSZP támogatottsága a teljes lakosság körében. Ez a valaha mért legalacsonyabb érték - derül ki a Progresszív intézet felméréséből. Eszerint kétpárti parlament alakulna, hiszen a nagy fölénnyel vezető Fideszen kívül csak a szocialisták szereznének képviselői helyeket, ha most lennének a választások.
  Most értettem meg miért huzza Viktor az idöt,az mszp viszont öngolt lö az idöhuzással. Ibolyka megy a levesbe :D”
 • 2. Power 2009. április 13. 18:20
  „A Bajnai kormány nem sokban különbözik a Gyurcsányétól, bukott miniszterek és újabb haszonlesőkből áll, akik nem ismerik a demokrácia játékszabályait. Tolvajok szeretnének ismét felesküdni, ha hagyjuk őket. Az államcsődöt, az ország fizetésképtelenné válását sem jelentették be, hazudtak az Európai Uniónak, hazudtak nekünk is. A kormánypárti képviselők már nem bennünket képviselnek. Most nekünk kell a sarkunkra állni. Az egészségügy ezermilliárdjait is kiárusították volna, ha hagyjuk magunkat. Ne hagyjuk, hogy a demokráciát tolvajok privatizálják.”
 • 1. spiler 2009. április 13. 18:05
  „ibike nem fog hiányozni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesapja hazavitte az elrabolt francia kislányt

Megérkezett Magyarországra hérfő délután annak az elrabolt francia kislánynak az apja, akit édesanyja tegnap Tiszabecsnél próbált meg átvinni a határon, de lebukott. Tovább olvasom