Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Szavazás: február 22-ig megkapjuk az értesítést

Legkésőbb február 22-ig minden választópolgár megkapja a névjegyzékbe vételéről szóló értesítést, amelyből az is kiderül, hogy hol és mikor adhatja le voksát.
Aki március 9-én külföldön lesz, de szavazni szeretne, annak szintén 22-ig kell jeleznie ezt a helyi választási irodában. Ettől az időponttól kezdve nem gondolhatja meg magát, csak azon a külképviseleten tud szavazni, ahol nyilvántartásba vették. Mindez becslések szerint 4-5 ezer embert érint - hangzott el az Országos Választási Iroda keddi háttérbeszélgetésén.

Aki valamilyen okból nem kapja meg az értesítést, a helyi jegyzőtől kérhet felvilágosítást, aki február 20-tól közzéteszi a névjegyzéket. Ha valaki belföldön marad, de nem a lakóhelyén adja le a voksát, március 7-ig kérhet igazolást erről a helyi választási iroda vezetőjétől. (Ha ajánlott levélben teszi ezt, annak március 4-ig be kell érkeznie.) Az eddigiekkel ellentétben ezek az emberek az adott településen belül már csak egyetlen szavazókörben adhatják le voksukat; ezzel valószínűleg csökken majd a beadott kérelmek száma - mondta Rytkó Emília, az OVI vezetője.

Március 9-én, vasárnap reggel hattól este hétig lehet szavazni az ország 11 ezer szavazókörében. A tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdés három különböző színű szavazólapon lesz, amit egy borítékba kell tenni. A részvételi adatok részeredményeit hat alkalommal teszik közzé, az utolsót fél hatkor. A kampánycsend 8-án éjfélkor lép életbe és urnazárásig tart. Az OVI vezetője szerint este 9-re már "egészen jó" feldolgozottsági adatok lesznek, este 10-re pedig gyakorlatilag az összes szavazókörből befut az eredmény. Ez azonban továbbra is csak tájékoztató adatnak minősül. Hivatalos eredmény csak a külképviseletekről csütörtökig beérkező voksok összeszámolása, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálása után lesz. Az Országos Választási Bizottság remélhetőleg még március 15 előtt végez a témában benyújtott kifogásokkal - mondta Rytkó Emília.

A népszavazás akkor számít érvényesnek, ha a több mint 8 millió választópolgár egynegyede véleményt nyilvánít, eredményesnek pedig akkor, ha az adott kérdésre az ország összes választópolgárának több, mint egynegyede azonos választ ad. Ha így történik, az 3 évre kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve, illetve 3 évig ugyanabban a kérdésben nem lehet referendumot tartani.

Bővebb információ a www.valasztas.hu internetes oldalon, ahol a Választási Információs Irodák elérhetőségeit is megtalálják az érdeklődők, valamint a különböző kérelmek formanyomtatványait is le lehet tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrgyilkosság: szigorít az országos rendőrfőkapitány

A rendőri intézkedések módszereinek szigorításáról döntött Bencze József országos rendőrfőkapitány… Tovább olvasom