Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Száz családnak nincs fűtése és meleg vize

Száz család nem jut fűtéshez és meleg vízhez Tapolcán egy tízemeletes panelházban.
Két napja dideregnek a lakók és nincs meleg vizük sem a Kazinczy utca 13. szám alatti panelházban, mert az gázszolgáltató E.ON Hungária Zrt. a ház hárommillió forintos tartozására hivatkozva kikapcsolta a gázellátást - mondta Nyírő Lajos, a ház közös képviselője szerdán az MTI-nek. A ház képviselője "igazságtalannak és tisztességtelennek" tartja az eljárást, mert a kikapcsolásról ugyan értesítették őket, de előtte tárgyalási lehetőséget sem adott az E.ON a lakóközösség vezetőinek.

Nyírő Lajos elmondta: a száz család közül 80 rendszeresen és pontosan fizette és fizeti a szolgáltatásokat, velük szemben "különösen durva és jogtalan" az eljárás. Közölte azt is, hogy a 20 család összesen 6,8 millió forintnyi közös költség befizetésével maradt el, s ha ez a tartozás "befutna", a lakóközösség is "simán" rendezhetné a gázszámláját. A közös képviselő szerint a lakóközösségnek is vannak kintlévőségei, így például 800 ezer forintot szeretnének behajtani a város önkormányzatától, 200 ezret pedig a honvédségtől. Mint mondta: a házban az önkormányzati bérlakásokban élők közül többen nem fizetik a közüzemi díjakat, a közös költséget, s e tartozásokért végső soron a tulajdonos önkormányzatnak kell helytállnia.

Az E.ON-nal lehetetlen tárgyalni, mert "mire végigkínlódja magát a cég telefonos ügyfélrendszerén", mindig más-más jelentkezik be, akinek újra el kell mondania a gondjukat, ám nem történik semmi. Nem érnek el egy felelős vezetőt, akivel "érdemben tárgyalni" tudnának - tette hozzá. Császár László, Tapolca fideszes polgármestere elmondta: a vis maior helyzetre tekintettel az önkormányzat kifizetné a ház tartozását az E.ON-nak, s majd a lakóközösség később ezt a pénzt visszaadná a lakáskasszából. Ennek a törvényes megoldási lehetőségéről a jegyző most egyeztet - tette hozzá a polgármester.

Császár László ugyanakkor megjegyezte: tévedésben van a ház közös képviselője, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati bérlakásokban élők helyett a polgármesteri hivatalnak kellene azonnal törlesztenie a közüzemi díjakat. Mint mondta: több lakó nem fizet bérleti díjat sem az önkormányzatnak, s a tartozásaik miatti tulajdonosi helytállás csak jogerős bírósági döntés és végrehajtási határozat után válna esedékessé. Itt viszont azonnali megoldásra van szükség, nem maradhat napokon át fűtés és meleg víz nélkül 100 család, azaz mintegy 400 lakó - mondta a polgármester, hangsúlyozva, hogy a város megtalálja a gyors megoldást, már felvették a kapcsolatot az E.ON-nal is. Egyházy Nikolett, az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense az MTI-rt arról tájékoztatta, hogy a múlt év nyara óta már hat fizetési felszólítást küldtek a társasház vezetőinek, s a tartozásuk már a négymillió forintot közelíti. Megjegyezte, hogy még csak részletfizetési kedvezményt sem kértek sosem. A sajtóreferens rámutatott, hogy társasházként működő lakóközösségről van szó és nem egyedi lakások összességéről, így nem vonatkozik rájuk a téli szolgáltatás-kikapcsolási tilalom.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2010. március 10. 15:44
  „Há micsinájjunk? Nem kápunk elég segílyt! Májd á polgárjenő ád pézt és ákkor lesz meleg víz!”
 • 3. odessza 2010. március 10. 13:20
  „a nemfizető 20 családot meg a fizető 80 családot azért összeugrasztanám egy barátságos bokszmeccsre... :-)”
 • 2. odessza 2010. március 10. 13:17
  „Gondolom a közös képviselő felveszi a sikerdíját mindettől függetlenül.”
 • 1. kiokushyn 2010. március 10. 12:48
  „Elvágni a nemfizetők csöveit!Ja,hogy jogaik vannak? Hát NE legyenek!
  Aki meg a bérleti díjat nem fizeti-azt kivágni a büdös francba. Mindenhol ezt kellen csinálni,lenne itt REND hamarosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást, mert… Tovább olvasom