Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Száz napos a Bajnai-kormány - hatékony?

Száz nap elteltével a Bajnai-kormány az általa vállalt intézkedések 39 százalékát valósította meg. Szakértők értékelnek.
Alázattal, büszkén, elszántan vállalta Bajnai Gordon a kisebbségi, válságkezelő kormány vezetését. Legalábbis így fogalmazott az MSZP április 5-ei kongresszusán. A miniszterelnök megszólalásai többnyire a válságkezelésre szorítkoznak, hasonlatait legtöbbször a sportból veszi.
Bajnai Gordon már áprilisban felhívta a figyelmet, hogy "nem szónok akar lenni, hanem eredményes válságkezelő". A kormányfő már a kezdetekkor hangsúlyozta: amíg a válságkezeléshez biztosítható a parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb Magyarország számára, mint az előrehozott választás, "de csak addig."
A miniszterelnök saját csomagjával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "fájni fog", és az azon túl tervezett lépések sem lesznek "cukormáz a keserű pirulán".

"Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre" - mondta még miniszterelnök-jelöltként a szocialistáknak a maga is gyakran focizó Bajnai Gordon, hozzátéve: a fociban is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni.

Megválasztását követően a kormányfő úgy fogalmazott: "egy év, egy kormány, egy forint". Ezzel jelezte, nem veszi fel a kormányfői fizetését, és csak egy évre vállalja a megbízatást. Bajnai Gordon, ezzel a gyakran ismételt kijelentéssel több vezető szocialista politikus tervét hiúsított meg, akik azt szerették volna, hogy 2010-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

Kormányfővé választása utáni parlamenti beszédében azt hangsúlyozta: a világnézeti küzdelmet is meghagyom a politikusoknak.

Bajnai Gordonnak azonban egy politikai "elszólásáért" két nappal később mégis bocsánatot kellett kérnie: május 11-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában a vagyonadóról azt mondta, hogy véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ezt tudom, hogy keményen hangzik" fogalmazott a kormányfő.

A Fidesz és a KDNP "offshore-lovagnak" nevezte le Bajnai Gordont, akit rendszeresen azzal vádolnak, hogy korábban egy ismeretlen tulajdoni háttérel rendelkező, magyarországi adófizetési kötelezettség elkerülésére alkalmat adó offshore-cég igazgatója volt, ezért méltatlan a miniszterelnöki posztra.

Az utolsó parlamenti ülésnapon a kormányfő úgy fogalmazott: "a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt."

Jól kezelte a válságot a kormány vagy nem eléggé? - Figyelőnet

A válság meglepően gyors kezelése feltétlenül a Bajnai-kormány érdeme – értékelte a kabinet első 100 napját Suppan Gergely. A Takarékbank makroelemzője szerint ráadásul a kríziskezelés mélysége is figyelemre méltó: a Reformszövetség hároméves programját a kabinet egy év alatt hajtja végre, legtöbb elemében keményen és határozottan. Néhány radikálisabb lépést, például a munkát terhelő adók meredekebb csökkentését az egyre súlyosbodó válság akadályozta meg – vélte az elemző. Suppan egyedüli kisiklásként a vagyonadó eredeti tervezetének felpuhulását nevezte meg.

Kevésbé elégedett a Bajnai-kabinet teljesítményével Kovács Mátyás, a Raiffeisen makroelemzője, aki szerint a kormány csak a válságkezelés legszükségesebb lépéseit tette meg. A szakember hiányolja például az adórendszer érdemi egyszerűsítését, a munkát terhelő adók meredekebb csökkentését és a bürokrácia leépítését.

A Bajnai-kormány sikeresnek tekinthető, ha azokból a rövid távú szakpolitikai célkitűzésekből indulunk ki, amelyeket megalakulásakor maga elé kitűzött – véli Gyulai Attila. A Political Capital elemzője szerint a válságkezeléssel kapcsolatos lépéseket az adatok eddig visszaigazolták, ám az ennél távlatibb, a gazdaságélénkítéssel összefüggő tervek már korántsem ennyire tisztázottak.

Száz nap elteltével a Bajnai-kormány az általa vállalt intézkedések 39 százalékát valósította meg – áll a Nézőpont Intézet átfogó elemzésében. Az elemzők szerint legsikeresebben az egyensúlyteremtés (71 százalék), míg leggyengébben a gazdasági növekedés ösztönzésének területén (24 százalék) teljesített a kormány. A rövid távú válságkezelő intézkedések 56, míg a bizalomerősítésre tett ígéretek 40 százalékát hajtotta végre.

A Fidesz "gratulál"

Fidesz "gratulál" a Bajnai-kormány első száz napjához: az újabb értelmetlen megszorító csomagokhoz, a jelentős gazdasági visszaeséshez és munkanélküliséghez - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel.

A Bajnai-kormány régi, öreg szocialistáktól hemzsegő "szakértői" kormány, soha senki által semmire meg nem választott, szégyellnivaló üzleti múltú miniszterelnökkel - olvasható az ellenzéki politikus közleményében, amelyben a kormány elmúlt száz napjának tevékenységét értékeli.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. flexsnake 2009. július 26. 13:07
  „HAjrá BAjnai! Hip hip hurrá! :D”
 • 51. Power 2009. július 26. 10:54
  „Bajnai mindig is válságkezeléssel foglalkozott (Wallis). Íme a válságkezelés Bajnai módra:

  Százmilliós végkielégítés, négymiliós bér a BKV-nél
  http://inforadio.hu/hir/belfold/budapest/hir-293139

  Százmilliós végkielégítésre milliós bér a BKV-nál
  http://nol.hu/lap/mo/20090724-szazmillios_vegkielegitesre_millios_ber_a_bkv-nal

  Gráf József a Hajdú-Bét ügyben: "...természetesen minden károsultat és mindenkit nem lehetett kielégíteni"
  http://www.lanchidradio.hu/gr%C3%A1f_a_hajd%C3%BAb%C3%A9tcs%C5%91d_ellen%C3%A9re_is_alkalmasnak_tartja_bajnait_20090408”
 • 50. flexsnake 2009. július 25. 22:36
  „Oda kellene adományozni neki a legnagyobb magyar címet :) HAjrá Bajnai csak így tovább!”
 • 49. klj_54 2009. július 25. 18:30
  „Ahogy elnézem a fidesz áskálódása megtette a hatását:(
  Nem baj, ha majd Viktor király hirdeti az igét biztosan jobb lesz?
  Mert nagy a veszélye, hogy 2/3 birtokában államformát váltanak, aztán ...”
 • 48. Power 2009. július 25. 11:59
  „Gyurcsány a nyakunkba ültette Bajnait...az "elqrásokért" mindketten felelősek. Az ország lerombolásában nagyon hatékonyak voltak.”
 • 47. floridaimagyar 2009. július 25. 03:32
  „Ma a magyar haverommal olvastuk az itteni lapban hogy New Yersey-ben korrupcio miatt annyi politikust kuldtek dutyiba (3 kis varos polgarmesterei is koztuk voltak) hogy egy buszt kellett hogy szerezzenek. Erre a haverom azt mondta nekem: figyelj, ha ezt odahaza bevezetnek akkor nekik vonat kene :))”
 • 46. achilleus 2009. július 24. 18:50
  „moderálva off”
 • 45. Logaritmus 2009. július 24. 18:30
  „moderálva off”
 • 44. Logaritmus 2009. július 24. 18:28
  „Achilleus, Achileus. Jól kevered a kártyát elismerem, de attól még nem lesz igazad. A Hajdú-Bét lerágott csont, de elmondom mit gondolok: az a cég egy többször fizetésképtelenné vált társaság volt, amire a Wallis - ahol Bajnai is dolgozott, mint vezető - rárepült. Megszokott dolog, jó üzlet ha egy nagy céget amelyiket rosszul vezetnek, ahol bajok vannak áron alul megveszik, talpra állítják és többért eladják. Van barátom, aki lényegében ebből él, nem is rosszul. A Wallis azonban alaposan megszívta ezt az "üzletet", maguk is százmilliókat vesztettek a Hajdú-Béten, csakúgy mint a gazdák. Erkölcsileg persze lehet azt mondani, hogy miért nem vállaltak be még nagyobb veszteséget, kifizethették volna a gazdákat, a hitelezőket, a beszállítókat, az összes embert de hát az üzleti vállalkozás nem erről szól. Ha a kasszában nincs pénz, akkor nem szabad a tulajdonosnak a magánvagyonához nyúlnia, mert akkor saját magával szúr ki, hiszen egy rossz üzletet ideig óráig támogat, de utána ő maga is tönkremegy. (Sok vállalkozó rontja el így szerintem.) Aki tönkrement az vállalkozott és nem sikerült neki. A Wallisnak sem sikerült ez az üzlet. Aki pedig öngyilkos lett, mert nem sikerült az üzlete az borzalmas, Isten nyugosztalja, de én nem tudok elképzelni ilyen élethelyzetet és reakciót. Ez nem normális dolog. Az sem, hogy ebből politikát csinálnak.”
 • 43. achilleus 2009. július 24. 17:28
  „41. hozzászólás Logaritmus 2009.07.24. 17:13
  Basszus Logaritmus! Olyan nagy igazságokat mondasz, de valahogy mindig szelektív vagy. Írod: "hitvány emberek élnek közöttünk akiknek semmi sem szent." Könyörgöm, nem hitvány az az ember, akinek üzleti machinációi miatt 9 ember öngyilkos lett és családok százai mentek tönkre? És ez az ember még csak nem is a putriban él, mint a hátbarugdosós és nem is akárki? Milyen alapon véled felfedezni a hitvány embereket??”
 • 42. achilleus 2009. július 24. 17:22
  „40. hozzászólás Logaritmus 2009.07.24. 17:11 Írod: "Mennyivel profibb lehetne a magyar belpolitikai élet, ha a választók általános értelmi szintje a mostaninál magasabb lenne." Hát erre csak a lángeszű Bajnaival tudok válaszolni, aki újabban Darwint idézte, aki szerint /mármint bajnai átértelmezésében/ "nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra". Vagyis a Csótány! Na Logaritmus erre köss csomót!”
 • 41. Logaritmus 2009. július 24. 17:13
  „moderálva off”
 • 40. Logaritmus 2009. július 24. 17:11
  „Azt a pofont, amit a világgazdasági válság és a Forint gyengülése adott szerintem nagyon jól sikerült kivédeni, meglepően hatékonyak és következetesek voltak bizonyos kérdésekben. Érdekes látni, hogy egy kormány ha nem érdekli a politikai népszerűségért való napi harc, hanem minden mindegy alapon nem foglalkozik vele, mennyire eredményes tud lenni. Mennyivel profibb lehetne a magyar belpolitikai élet, ha a választók általános értelmi szintje a mostaninál magasabb lenne. :) Nem kellene annyi demagóg hülyeséget beszélni, bele lehetne vágni áthatóbb reformokba

  A közigazgatás karcsúsítását mindenki kiemeli, mint szükséges dolgot. Szép. Egyetértés. Hurrá! Csak amikor a megyéket meg akarják szüntetni akkor sírnak a fideszes megyei önkormányzat ingyen élői, amikor a munkaügyi központokat vonják össze akkor sírnak a szegediek, hogy miért került át Békés megyébe a centrum, sírnak a kirúgott és feleslegessé váló dolgozók. Pedig ez sajnos törvényszerűen együtt jár a karcsúsítással.”
 • 39. achilleus 2009. július 24. 17:09
  „moderálva off”
 • 38. 620829 2009. július 24. 17:07
  „így legyen--ámen!!!!!!!!!!”
 • 37. KaszaOne 2009. július 24. 16:59
  „Nagyon hatékony a Libajani kormány. A mesterséges inflációk kijavították, és így rögtön lett egy rakás új milliárdos. Magyarokat vernek minden fele a rend héber őrei. Az alkotmányunkat a sárba taposták, tiszta 50-es évek hangulat. 200.000 család utcára kerül. Visszaesett az ország minősítése, és esett a befektetők kedve is. Annyiból újítgatunk hidakat, amennyiből a Németek építenek. lefaragták a nyugdíjat, elvették a szocpolt. Azért örüljünk, mert az IMF-nek további költségcsökkentést ígértek, tehát megint szívunk.
  Azért egy valamit elértek, továbbra sem kell elszámoljanak a költségeikkel, arcon köpve ezzel több százezer Magyart, aki alá írta a petíciót.

  Kedves Magyar Gyilkos Libajani, azért ne aggódj, lesz hely nektek a börtönben, Majd beteszünk benneteket a dédelgetett köztörvényesek közé.

  Szebb Jövőt!”
 • 36. papus3 2009. július 24. 16:59
  „Orbán különb lesz?”
 • 35. nemecsekerno_007 2009. július 24. 16:51
  „28. achilleus 2009.07.24. 15:50

  Nem tudom mi lenne a megoldás. Szerintem oktatás, nevelés. Mondjuk középiskolában matek órán olyan példa kéne 100% számításra, hogy mennyi bevétele van a családnak és ebbôl hány %-ot lehet hiteltörlesztésként bevállalni. Meg ilyenek. Amikor az oktatás színvonaláról beszélek akkor ez az. A megszerzett tudást használni kell. Nem deriválni kell tanulni, hanem hiteltörlesztés számítást csinálni. Egyszer?en, érthetôen.”
 • 34. 620829 2009. július 24. 16:49
  „ACHILLEUSZ!

  NAGYON SOK MINDENT JÓL LÁTSZ!
  Én egy kicsit tovább megyek, a tavalyi 230 és az utána lévő 315-ös euro között ha jól számolok van majd 40% nyereség......egy biztos, ha lemenne megint 230-240-re azon sem csodálkoznék, de bevásárolnék,mert pár hónap múlva 300 fölött el lehetne adni ......az sem volt véletlen természetesen......nagyon sokat kerestek egyesek vele...az otp ma 2000ft-tal drágább,mint a márciusi mélypontján....lehet számolni........a zavarosban lehet nagyon sok pénzt keresni legalábbis egyeseknek...amikor az euro 230 voltlehetett olvasni, hogy akár 200 is lehet.......315-nél 350 is lehet.......szóval lesz itt még pénzkereseti lehetőség......csak a kéróm menne már el.....persze ez egy nagy vágy,mert a vevő most ritkább,mint a fehér holló....helyesebben a válságra hivatkozva féláron menne el.......ingatlant nem vennék most befektetésnek az biztos, ha vaélakit érdekel leírom, hogy miért is nem....de sajnos igazam lesz......a likvid cash kell most!!!!!!!!!!!!!”
 • 33. nemecsekerno_007 2009. július 24. 16:39
  „30. Moolnaar 2009.07.24. 16:04

  Egyetértünk, de a páciens egymaga kevés. Ahhoz az kell, hogy biztósítót is és kórházat is választhasson maga, illetve a betegjogok kérdésében ne a páciens vitatkozzon hanem a biztosító orvos-közgazdász képviselôje. Értsd, ne velem (pácienssel) vitézkedjen szakmai kérdésekben a doki, hanem olyannal aki egy súlycsoport.
  Amúgy pont a társ.biztosítás az a terület ahol legjobban kell m?ködnie a "fékek és ellensúlyok" elvének. De megoldható, van ahol m?ködik. Az ilyen rendszerben kiderül, hogy ki a jó orvos és ki a trehány.
  Ezt az oktatásra is alkalmazni kéne, meg mindenre ami közszféra. A közszférában az a legnagyobb baj, hogy nincs minôségellenôrzés :( Csak az ott dolgozók lelkismerete, józan belátása van. Ez pedig szubjektív és ingadozó.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyi Zoltán nem hagyja cserben Dávid Ibolyát

Somogyi Zoltán lemond a Political Capital irányításáról. Nem az UD-ügy miatt - nyilatkozta. Tovább olvasom