Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Századvég: az LMP támogatottsága nő, a szocialistáké csökken

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, az MSZP támogatottsága gyengül.
Az LMP több fontos területi, demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben - olvasható a felmérésben.

A felmérés szerint a fővárosban a teljes népesség 19 százaléka támogatja az LMP-t, míg az MSZP-t 11 százalék. A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, az MSZP 3 százalékon áll, a 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4 százalék.

Mint írták, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33 százalék, az MSZP ebben a körben 10 százalékon áll. Az LMP és Jobbik támogatottsága egyaránt 8 százalék. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP támogatottsága ebben környezetben is növekedett.

Június végén a választókorúak fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy "most vasárnap" tartandó parlamenti voksoláson.

A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Századvég Alapítvány június 27. és 30. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, amelyben ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korút kérdeztek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos adócsalás egy gabonakereskedő cégnél

Egy gabonakereskedelemmel foglalkozó cég úgy próbált meg félmilliárd forintnyi adómegfizetést… Tovább olvasom