Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Századvég: ha most lenne a népszavazás, az igenek győznének

A Századvég és a Forsense 2008. január közepén telefonos vizsgálatot készített a témában. Az adatok tanúsága szerint még el sem kezdődött a kampány, de a teljes népességre tekintve az igenek vannak biztos többségben.
A Századvég és a Forsense 2008. január közepén, tehát még azelőtt, hogy a köztársasági elnök március 9-re kiírta volna a népszavazást, telefonos vizsgálatot készített a témában. Az adatok tanúsága szerint még el sem kezdődött a kampány, de a teljes népességre tekintve az igenek vannak biztos többségben.

Ha most vasárnap rendeznék a Fidesz-KDNP kezdeményezte népszavazást, az feltehetőleg mindhárom kérdés esetében eredményes volna. Az Alkotmány 28/C.§ értelmében az ügydöntő népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede – azaz mintegy kétmillió állampolgár – a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Január közepén a három kérdés mindegyikével a megkérdezettek több mint fele teljesen, legalább kétharmada pedig teljesen vagy inkább egyetértett. A kórházi napidíj eltörlésének a legnagyobb a támogatottsága (64% teljesen, további 11% inkább egyetért ezzel), de a felsőoktatási tandíj (55+12%) illetve a vizitdíj (57+10%) esetében is egyértelmű a helyzet.

A népszavazás eredményessége tehát jelen állás szerint pusztán azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni. A megkérdezettek 64 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne ezekben az ügyekben tartandó népszavazáson. Némileg magasabb a részvételi kedv, mint az esetleges parlamenti választásoknál tapasztalható. A válaszolók 44 százaléka állítja, hogy mind a népszavazáson, mind egy esetleges parlamenti választáson részt venne. Ez az arány szignifikánsan magasabb a Fidesz szimpatizánsai körében. A Fidesz szavazók 85 százaléka állítja egyébként, hogy biztosan elmegy a referendumra. Ez abszolút számokat tekintve mintegy 1,8 millió szavazót jelent, ami önmagában még akkor sem biztosítja a népszavazás eredményességét, ha minden Fidesz szavazó igennel voksolna. A Fidesz kampányának tehát nemcsak saját szimpatizánsaihoz, de leginkább a pártválasztásukban bizonytalanokhoz, illetve a parlamenten kívüli kispártok szavazóihoz kell szólnia. Az előbbi csoport tagjainak 58, a kispártok támogatóinak 59 százaléka állítja, hogy részt venne a referendumon.

Korábbi tapasztalatok alapján ebben az esetben is azt feltételezzük azonban, hogy a szavazásra a biztos részvételt ígérőknél kevesebben fognak ténylegesen elmenni. A tényleges részvételre történő legvalószínűbb becslésünk 44 százalék és 64 százalék közé tehető.

A biztos részvételi szándékot mutatók körében egyébként még inkább egyértelmű a kérdések támogatottsága, a teljesen egyetértők aránya 65 és 72 százalék között, a teljesen illetve inkább egyetértőké összességében pedig 74 és 80 százalék között mozog kérdésenként. Az „inkább egyetértők" alacsony aránya egyben azt is mutatja, hogy a megkérdezettek többsége meglehetősen határozott álláspontot képvisel az egyes kérdések esetében. A referendumon biztosan részvételt ígérő Fidesz szavazók körében egyöntetűen kb. 80, a parlamenten kívüli kispártok esetében pedig még magasabb a teljesen egyetértők aránya. Érdekes a helyzet a szocialistáknál. A legszűkebb támogatói magra zsugorodott szocialista párt szavazáson biztosan részt vevő szimpatizánsai a nemmel való szavazásra hajlanak inkább. A kórházi napidíj esetében a feltett kérdéssel egyet nem értők aránya 58 százalékos, a képzési hozzájárulásnál kétharmados, míg a vizitdíj esetében háromnegyedes.

Összességében, a teljes népességre vetítve az egyes kérdésekkel teljesen egyetértők és a népszavazáson biztos részvételt ígérők aránya 41 százalék (2007. júniushoz képest 5 százalékponttal csökkent) a felsőoktatási tandíj, 43 százalék (-9 százalékpont) a kórházi napidíj és 46 százalék (-7 százalékpont) a vizitdíj eltörlése esetében.

Századvég Politikai Elemzések Központja

Olvasóink írták

 • 7. Ger 2008. január 29. 20:56
  „egyenesítheted a kaszádat, mert eredményt nem fogsz vele elérni. 56-hoz hasonlítasz? és mi lenne a felkelésed után? maradna egy még sz*arabb egészségügyi rendszer, és egy frissen zuhanásnak induló gazdaság.

  vedd a kaszádat, és inkább dolgozni menjél vele”
 • 6. Éva 2008. január 29. 16:38
  „kasza egyenesítés lehet.
  De kitől mit veszel el?!

  Amit elveszel, azt ki működteti?!És ki dolgozik benne?!
  Mennyiért tudja eladni a termékét, hogy a bevételt majd eloszthassa?!
  Az mennyi lesz?
  stb.”
 • 5. maci52 2008. január 29. 08:03
  „Lendvai megmondta,hiába a leszavazás,a maszopnak két alternatívája is van a vizitdíj pótlására.Bevezetik pl.a rendelőbe belépti díjat.Ahányszor belépsz annyiszor 300 ft.Kóka már dörzsöli a markát.A másik a levegő használati díj,kis lihegés 300 ft,nagy lihegés 600 ft,vizelde díj 1 EURO.Végtelen a lehetőség.Akkor mi a fenének fizettünk 30-40 évig??Miért mennek aTB-sek Indiába üdülni,jutalomként?Egyet értek az előttem szólókkal,előbb-utóbb kiegyenesítjük a kaszákat.”
 • 4. európai 2008. január 28. 21:22
  „Majd ötven év múlva a történészek elmesélik az igazságot, hogy az emberek a Kapitalista Országokban mind "szavazni" jártak mert tényleg azt hitték hogy ök valamiröl is döntenek. Azután minden alkalommal azt is elhitték hogy ami nekik rossz azt a "nép" megszavazta. Aki ezt akkor olvassa, halálraröhögi rajta magát mert ez vele nem történhet meg. Persze mindenki azt hiszi a többi bisztos hülyegyerek, mert a rosszat megszavazták. Emberek, egymással sokat kell beszélni, mindenhol.”
 • 3. ltammy 2008. január 28. 19:36
  „Vagy csendes elvándorlás :)”
 • 2. kék és zöld 2008. január 28. 15:42
  „MEGRENDELÉSRE készülnek ezek , hogy többségében az igenek szavazói "elaludjanak" és ne is menjenek el majd szavazni , ..."hiszen úgy is az igenek vanak nagytöbbségben (a közvéleménykutatók szerint ), akkor meg minek menjek el"...gondolhatját így sokan...!!!
  Az eredmény március 09.-én: 49,5% ment el ténylegesen szavazni,...több mint 75%-a szavazott igennel , csak éppen nem lett eredményes..!!!
  Gyúrcsány Úr még táncikálhat egy darabig, de O.Viktornak be kell
  látnia , hogy birka a magyar nép , nem állnak ki azok senkiért,semmiért, inkább sunyi módon hallgatnak, de mindenkinek elfogja majd érni a pénztárcáját (előbb vagy utóbb) az erőszakosan bevezetett kapitalizmus, így is úgy is.”
 • 1. radenko 2008. január 28. 13:46
  „Minden kép az igenek győznek. Ha a rendszerváltáskor vezették volna be a vizit díjat, kórházi napi díjat, tandíjat akkor még azt hiszem el hittük volna szükségét. De így nem tartom igazságosnak mivel évekig
  fizettük és fizetjük a TB-ét és még ezen felül vizit díjat ez már abszurdum.
  A rendszerváltáskor miért nem osztottak vagyont a népnek és ingyen földet nem csak a pár ezer személynek kellett volna szét osztani amit anyáink apáink és mi keservesen felépítettünk.
  Nem lehet szocialista bérekkel kapitalista gazdaságot üzemeltetni és mindent liberalizálni ez abszurdum
  ennek előbb vagy utóbb nép felkelés lesz ugyan úgy mint 56-ban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a 17 éves mobilrablót

Egy 17 éves fiú rabolt mobiltelefonokat nála fiatalabbaktól heteken át a főváros különböző pontjain,… Tovább olvasom