Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Századvég: Orbán továbbra is hitelesebb, mint Gyurcsány

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásában vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. 2008 szeptemberében a hitelesség, az emberek problémáira való odafigyelés és az érthetőség dimenziójában látható a legszámottevőbb különbség Orbán Viktor javára.
A Századvég és a Forsense 2008. szeptember 15-23. között végzett országos közvélemény-kutatásában egyes tipikus politikusi tulajdonságokra vonatkozó kérdések segítségével vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. 2008 szeptemberében a hitelesség, az emberek problémáira való odafigyelés és az érthetőség dimenziójában látható a legszámottevőbb különbség Orbán Viktor javára.

Nincs olyan tulajdonság, ami Gyurcsányra egyértelműen jellemzőbb, mint Orbánra

A Századvég és a Forsense 2008. szeptember 15-23. között végzett országos közvélemény-kutatásában egyes tipikus politikusi tulajdonságokra vonatkozó kérdések segítségével vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. A félévente rendszeresen végzett felmérés célja azoknak a jellemvonásoknak a meghatározása, melyeket a választók a két politikusra nézve jellemzőnek tartanak. 

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilja
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilja

Egyetlen olyan jellemvonás sincs, melyet a megkérdezettek egyértelműen jellemzőbbnek tartottak volna Gyurcsány Ferencre, mint Orbán Viktorra. Nyolc esetben egyértelműen – 3 százalékpontot meghaladóan – nagyobb arányban tartották a volt miniszterelnökre nézve jellemzőbbnek az adott tulajdonságot, mint Gyurcsány Ferencre.

Ezek közül kiemelkedik az emberek problémáira való odafigyelés (16 százalékponttal többen említették Orbán Viktort), az érthetőség, valamint a hitelesség (13 ill. 11 százalékpont a különbség). Jelentős eltérést tapasztalni még a megbízhatóság, tisztességesség, őszinteség, rugalmasság, valamint a jó megjelenés terén. A többi kilenc vonás esetében +/-3 százalékpont közötti az eltérés, ami nem haladja meg a mintavételből fakadó becslési hiba mértékét. A tizenhét tulajdonság esetén mért különbségek átlagértéke 5 százalékpont, azaz minden egyes jellemvonást átlagosan ennyivel tartottak többen jellemzőnek Orbán Viktorra, mint Gyurcsány Ferencre. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt félév folyamán a miniszterelnök három esetben jelentősen csökkenteni tudta a különbséget a közös megoldások keresése (11%), az emberek problémáira való odafigyelés (9%) és a tisztességesség (9%) esetében.

A hosszú távon gondolkodást, megbízhatóságot és tisztességet a választók mindkét politikustól hiányolják

Ha külön-külön vizsgáljuk a két politikus imázsprofiljának változását, akkor azt tapasztaljuk, hogy Gyurcsány Ferenc különösen a közös megoldások keresése terén szerzett érdemeket magának, de idén márciushoz képest többen tartják megfontoltabbnak, rugalmasabbnak, felkészültebbnek és az emberek problémáira odafigyelőbbnek is. Mindössze két olyan értékelésre felkínált személyiségjegy volt, melyet – 3-3 százalékponttal – kevesebben gondolnak jelenleg jellemzőbbnek a miniszterelnökre nézve, mint idén márciusban: a hosszabb távon gondolkodást, valamint az újító szelleműséget.

Orbán Viktor esetében 3 százalékpontot meghaladó mértékű csökkenést tapasztalunk a tisztességesség és a megbízhatóság (-6 százalékpont), a hitelesség és az emberek problémáira odafigyelés (-5 százalékpont), valamint a felkészültség, rugalmasság, tapasztaltság, megfontoltság és őszinteség (-4 százalékpont) terén. A volt kormányfő esetében is egyetlen olyan tulajdonságról tudunk beszámolni, ahol az általános trenddel ellentétes, azaz enyhén emelkedő említésarányról számolhatunk be, ez az újító szelleműség (+2 százalékpont).

A két politikus mutatóinak ellentétes irányú változása gyakorlatilag kioltja egymást. Ezzel együtt van három olyan vonás, melyre nézve a két politikus említésszámai együttesen csökkenést mutatnak, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben nőtt az „egyikre sem jellemző" válaszok aránya, azaz a két vezető politikus együttes elutasítása. A három vonás: hosszútávra gondolkodás, megbízhatóság és tisztességesség.

A kutatás módszertana

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjában közvélemény-kutatást végzett 2008. szeptember 15. és szeptember 23. között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel aktuális politikai, közéleti kérdésekről. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált, a válaszadók meghatározása több-szempontú rétegzett véletlen kiválasztással történt, a mintavételből fakadó hibák iteratív súlyozás segítségével kerültek korrigálásra. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak. Az itt közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb ±3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptunk volna.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. macilaci 2008. október 06. 11:19
  „"""Az Ön sötétségére egyébként jellemző, hogy tök nem odavaló cikkekben kicseréli a neveket, erre futja a szellemi képességeiből, ennyire gyenge agyilag?""
  0. hozzászólás grenadle 2008.10.01. 09:08
  Bocsi,de szeretnék-becses engedelmével-helyreigazítást tenni...
  Semmilyen cikkben nem cserélem ki a neveket...Ugyanis még ha akarnám,sem tudnám,mert az lehetetlen....Nem én vagyok a szerkesztő...)))DDDD
  Egyebekben a mondata második részét úgy veszem,mintha önkritikát gyakorolt volna.”
 • 39. Lemba 2008. október 01. 18:11
  „Mind a ketto Periplaneta,"csotany".”
 • 38. kekec 2008. október 01. 12:23
  „Az időseket sok mindennel meg lehet etetni. Még kezet is csókolnak Orbánnak. Aztán amikor elveszi, vagy nem emeli a nyugdíjukat, akkor meg sírnak. Más példa kéne azok közül amit 35 alatt felsoroltam.”
 • 37. zweistein 2008. október 01. 10:52
  „kekec
  Ismerős a szövege, tiszta Nyakó-Ujhelyi. Esetleg, ha elfáradna a Fidesz-oldalra, akkor sok mindent megtalálna, amit hiányol. Most éppen az Idősek Világnapján köszöntik az érintetteket, jobb alsó sorokban akár közvetlenül is továbbképhet a vonatkozó tervekre. Az 1. mondata helytálló.”
 • 36. zweistein 2008. október 01. 10:48
  „34-es kicsi ember, téved, és Kánaán sem lesz, de ezt is csak a megfeneklett agyúak feltételezik a Fidesz szavazóiról. Purgatórium, tudja, előbb az lesz, és akkor még örülhetünk. Ön egyébként funkcionális analfabéta?”
 • 35. kekec 2008. október 01. 10:48
  „Az egész ott kezdődik, hogy Orbán hitelességét nem lehet érdemben vizsgálni, hiszen nem ő kormányozza az országot. Ő csak hetet havat összehord, de egyetlen konkrétumot sem mond arra vonatkozóan, hogy mit tenne a szociáális biztonság fenntartásáért, a mezőgazdaság problémáinak megoldásáért, az oktatás és az egészségügy átalakításáért, a nyugdíjrendszer megreformálásáért, a közigazgatás rendbe tételéért, a közbiztonság megteremtéséért, a az utcai zavargások megfékezéséért. Konkrétan. De ő ilyet nem mond, mert félti az ő fene nagy hitelességét. Így könnyű!”
 • 34. kicsi ember 2008. október 01. 10:07
  „Látom igazam van!Te tényleg egy fizetett fityisz irkáló vagy!!!

  Majd jön Orbán vezír és itt lesz a kánaán!De várom már!
  Majd meglátjuk mit tud,csak én nem már nem hiszek nekik sem.”
 • 33. zweistein 2008. október 01. 09:22
  „zweistein 2008.09.30. 20:43

  A hiteles munkahelyteremtő:Június-augusztusban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 914 ezer volt, s ez 31 ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma a megfigyelt időszakban 317 ezer volt, ami 13 ezerrel több, mint mint egy évvel korábban. Ez a statisztikai hivatal szerint hét és fél százalékos munkanélküliségi ráta, ellentétben a tavalyi 7,2-del.
  Nem számol javulással a foglalkoztatásban a Kopint-Tárki sem. A kutatóintézet az idei és a jövő évre is 7,8 százalékos munkanélküliségi rátát vár. Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliségi ráta alakulása nagy regionális különbségeket mutat, de a visszaesés lassan minden régiót, még a legkedvezőbb munkaerőpiacokat is eléri.

  zweistein 2008.09.30. 20:39

  A hiteles gazdaságpolitikus:
  Tavaly Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 25 419 milliárd forint volt, ez változatlan árakon számítva 1,1 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden legfrissebb, az előzetes adatok alapján készített jelentésében.

  Olvassa figyelmesen kis ember, látom a tények marhára zavarják!”
 • 32. zweistein 2008. október 01. 09:19
  „29-es: A KSH (központi Statisztikai Hivatal) Fidesz-cég?
  A másik nyilatkozó sem Fidesz-alkalmazott!
  Ami adat nem tetszik az MSZP szimpatizánsoknak, az nem is létezik? Tessék jobb gazdasági mutatókat produkálni! (Nem csak papíron, mint 2006 előtt, hanem valóságban is!). Attól, hogy bedugja a fejét a homokba, nem lesz jobb, sőt: A számonkérés elmaradása felbátorítja azokat, akik felelősek a helyzetért. Jobb munka helyett, adófizetői pénzből dezinformálnak. Ha maga ezt akarja, akkor már most gondoljon a jövő generáció átkaira.”
 • 31. grenadle 2008. október 01. 09:11
  „kekecke 2008.09.30. 20:55
  "Gyurcsány nem veszi fel a miniszterelnöki fizetését."

  Hanem pl. alapítványi iskoláknak utalja, ahol aztán a "barátok teszik a dolgukat".”
 • 30. grenadle 2008. október 01. 09:08
  „maciléaci 2008.09.30. 20:48
  Hát ennyire sötét!!
  Tudja. hogy Orbán is aláírta, sőt elsőnek írta alá, de tartotta magát ahhoz a megállapodáshoz, hogy, amíg minden párt alá nem írja, nem hozzák nyilvánosságra. Ehhez egyetlen ember nem tartotta magát: Gyurcsány. Szószegő!Becstelen, eseményparazita. Ezértr szólították fel a szervezők, hogy maradjon távol.
  Az Ön sötétségére egyébként jellemző, hogy tök nem odavaló cikkekben kicseréli a neveket, erre futja a szellemi képességeiből, ennyire gyenge agyilag?”
 • 29. kicsi ember 2008. október 01. 02:11
  „Bruhaha!!!
  A Századvég fityisz cég.Marhaság.

  Zweistein!
  Te egy fizetett fityisz beírkáló vagy?Mindenhol a fideszt tolod!!!
  Nagyon unalmas!”
 • 28. csak 1 vélemény 2008. szeptember 30. 22:20
  „Hogy lehet ebből kimászni ? Sehogy,kedves 26. Nyakig benne vagyunk ! Vissza kellene lépni a rendszerváltás kezdetére.Örömünkben azt sem tudtuk minek megyünk neki.
  Óvatosabban,nem elkapkodva kellett volna tenni az MDF-nek ! Itt csesztük el !”
 • 27. Szögedi legény 2008. szeptember 30. 22:17
  „Na, ennyire né sokkójjon mán az igazság! Ki mit szól ehhöz? Vagy nem is igy vót?

  BAKFITTY!”
 • 26. Szegedi legény 2008. szeptember 30. 22:10
  „Pillanatnyilag az egész nyugati világ turbókapitalizmust él. Amerikában, Angliában, Németországban, Franciaországban, Svájcban és Ausztriában (stb,) a nép elégedetlen emiatt. Mi csak sodródunk az árral, de jobban mint kellene. Amikor a kommunista rendszar összeommlott, jött a nyugat és kinálta a hitelt. Termászetesen azt kérte cserébe, hogy a magyar kormány nyissa meg magyarország minkaerö- és árupiacát. Tudvatudván, hogy a fejlett és tökeerös nyugati vállalatok tönkreteszik a magyar ipart és ezzel ez az ország az ö játéklabdájuk lessz, mint ma. Más keleteurópai országok ezt a hibát nem követték el, mások igen. a nyugat máig is csak azokat a politikusokat pénzeli, akik megvehetök. A rendesnek tönkreteszik a hirnevét, stb. Ez a helyzet. Hogy lehetne ebböl kimászni. Ez a kérdés.

  üdvözletem minden szegedi magyarnak”
 • 25. Szegedi legény 2008. szeptember 30. 21:53
  „Kedves magyar testvéreim!
  Engem nem érdekel az efféle "kutatás".
  Engem az érdekel, miért akar magyarország (gondolom a jelenlegi magyar kormányról van szó) újjabb kölcsönt felvenni az IWF-töl. Mennyi pénzröl és milyen kondiciókról van itt szó? Milyen feltételeket (jól hallott mindenki) szab ki ezért cserébe az IWF? Mennyi országunk adóssága és kinél? Ez érdekel engem. A többi duma.

  Szegedi legény”
 • 24. akutyafáját 2008. szeptember 30. 21:50
  „Nocsak Fideszesek-Orbán hívek,amnéziások vagytok ?Mit csináltak a hatalmuk alatt ? Szorták a bokroscsomag pénzét !Most mindenbe belekötnek,a wc papír árától a színház jegyig minden eszükbe jut.Mi hány Ft.,mennyi méter legyen a tekercsen....stb.Minden napra jut 2-3 eszement hülye észrevétel.Csak a legfontosabb nem.
  Csak várjatok ! Majd náluk autópálya lesz Röcsögéig,mindenkinek lesz jól fizető munkahelye,olcsó gáz,villany.Visszahozzák a szocializmust,az 1párt rendszert,mert többet nem viselnek el !
  Ja !Ingyen benzin a munkábajáróknak,ingyen gyógyszer,és aranyból lesz a kerítés !Ugye szép lenne, ihaj !Csak már nyakig vagyunk a kapitalizmusban,meg az EU is szépen diktál,hogy nem addig az barátom...!Nahát így álmodozzatok !!!”
 • 23. Tantusz 2008. szeptember 30. 21:39
  „Ez nem "statisztika!"

  Hanem tudjatok mi???

  "...közvelemeny-kutatas....".

  Hogy oda ne rohanjak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. Vajon a FIDESZ.... 2008. szeptember 30. 21:35
  „.....mennyit fizetett ezert a "statisztikaert"???????”
 • 21. o-isták 2008. szeptember 30. 21:01
  „Ha nekik OV hiteles, akkor majd felébrednek és észreveszik hol a kezük. OV mindig igazat mond. Csak nem mindig emlékszik mit mondott korábban, azért mondja a következő alkalommal az ellenkezőjét. Nem hazudik. Memóriájával van baj. Mindegy, szeretni kell őt is. Valószínű nem tehet róla.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott az ostrom per - 39 férfit vádolnak

A tanúk meghallgatásával folytatódott kedden az MTV székház ostromlóinak pere a Pesti Központi… Tovább olvasom