Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Százezer euró a finn-magyar rokonságtudat erősítésére

Magyarország és Finnország erősíteni kívánja a magyar-finn rokonságtudatot a fiatalok körében. Ezzel a céllal 100 ezer eurós alapot hoznak létre, erről kedden született megállapodást.
A dokumentumot a magyar külügyminisztérium államtitkára, Horváthné dr. Fekszi Márta, illetve Stefan Johansson, a finn Oktatási Minisztérium államtitkára írta alá Budapesten.

Az egyezmény értelmében a két ország 2008-ban 100 ezer eurós alapot létesít a kapcsolatok ápolására a magyar, illetve a finn fiatalok számára. Az alapból ifjúsági csereprogramokhoz nyújtanak anyagi segítséget iskoláknak, civil szervezeteknek.

A csereprogramokat az ifjúsági tömörülések ernyőszervezetei bonyolítják le. Magyarországon a részvételi szándékot a Gyermek és Ifjúsági Konferenciánál kell jelezni.

A kedden megkötött megállapodás magyar-finn államközi kulturális egyezményt egészíti ki. A két állam között 1937 óta van kulturális együttműködési megállapodás.

Az aláírás során mindkét fél hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a széleskörű társadalmi kapcsolatok megőrzését és újak kiaknázását. A két tárca a jövőben is szeretné előteremteni az alap működéséhez szükséges összeget.

Olvasóink írták

  • 1. Joska 2008. február 12. 18:36
    „Nagyon helyes ez a rokonságtudat-erősítés! Kérdés, hogy lesz e vmi eredménye. Szükséges volna vhogy világosságot gyújtani a, sajnos egyre több, antifinnugur eszméket valló ember agyában, viszont az a baj, hogy ők általában nem szoktak holmi tényeknek "bedőlni".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsolnay porcelánok reneszánsza az IKEÁ-ban?

Ázsiából Európába telepítené a kontinensen forgalmazott különböző porcelánok gyártását az IKEA, a… Tovább olvasom