Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Százhetvenöt éve halt meg a filozófus Hegel

Százhetvenöt éve, 1831. november 14-én halt meg Georg Wilhelm Hegel, a klasszikus német filozófia kiemelkedő alakja.
Hegel 1770. augusztus 27-én született Stuttgartban egy adóhivatalnok fiaként. Tübingenben hallgatott filozófiát és teológiát, az egyetem elvégzése után házitanító lett Bernben, itt ismerte meg Kant filozófiáját. Ekkor született, Jézus életét és a kereszténységet tárgyaló írásai élesen bírálták a feudalizmust s az azt igazoló vallás tekintélyelvűségét, egy racionálisabb hit mellett érvelve. Frankfurtban kidolgozta tudatfenomenológiá-

ját, majd a jakobinus diktatúra bukása utáni stabilizáció éveiben lassan megbékélt a fennálló renddel s 1801-ben magántanár lett Jénában.
Itt írt műveiben előbb Schelling társaként, majd szembeszállva annak irracionalizmusával, bírálta a romantika szubjektivizmusát. „A szellem fenomenológiája” című művében megállapítja: a filozófiai gondolkodásmódok a tudat különböző állapotainak felelnek meg, s a történelem során az érettség más-más szintjére jutnak el.

Rendezett egység

Egy ideig újságot szerkesztett, majd 1808–16 közt egy nürnbergi gimnázium igazgatója volt. 1812-ben és 1816-ban adta ki A logika tudományát, ezután lett professzor a heidelbergi egyetemen. Itt írta A filozófiai tudományok enciklopédiájának alapvonalai című művét, amelyben a francia forradalom utáni világhelyzetet foglalja össze. Fő gondolata: a világmindenség rendszerezett egység, alapja a szellem fejlődése. Ez a gondolkodás, a természet megismerése s a szellem önmegismerése-önkifejezése útján megy végbe, utóbbi a történelem, a művészetek, a vallás és a filozófia révén valósul meg. A filozófia révén a szellem magára ismer, így zárul a ciklus.

A szellem teremtette

Természetfilozófiája szerint a természetet a szellem teremtette, a filozófia feladata a struktúrák feltárása, a racionalitás csak az emberrel jelenik meg a természetben. A szellem fejlődésének első szakasza Hegelnél a szubjektív szellem, ez önmaga megismerésével foglalkozik. Ezt az objektív szellem követi, mely az emberi intézményekben és a történelemben jelenik meg, az utolsó az abszolút szellem, melyet a művészetek, a vallás és a filozófia fejez ki. Ekkor alakult ki véglegesen objektív-idea-

lista, dialektikus filozófiai módszere, amelyet a korabeli német nyomorúsággal való megbékélés, s az ellentmondásos fejlődés felismerése határoz meg. 1818-ban filozófiaprofesszor, 1830-ban rektor lett a Berlini Egyetemen, hírneve túllépte a német nyelv határait.
1821-ben adta ki A jogfilozófia alapjait, ebben az optimális államról fejtette ki nézeteit. Egyensúlyt keresett az igazság és rend, valamint az egyén lelkiismereti szabadsága közt. Mivel ezt a parlamentáris monarchiában képzelte el, a porosz állam igazolásával vádolták.

Nagyszabású szintézis

Az 1830-as forradalmakat értetlenül fogadta, már nem tudott az általa is hirdetett történelmi haladással lépést tartani. Halálát 1831. november 14-én Berlinben kolera okozta.
Hegel rendszere nagyszabású szintézise a klasszikus német filozófia Kanttól Schellingig ívelő fejlődésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.29.

Tovább olvasom