Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Százmillió forintra bírságolták a Tescót

Fogyasztók megtévesztése miatt 100 milliós bírságot rótt ki a Tesco áruházláncra a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szerint a Tesco megtévesztő magatartást tanúsított, amikor alacsony indulókészlettel, a várható fogyasztásra sem felkészülve vágott bele egyik akciójába.
A Tesco egyik tavalyi akciójában meghirdetett néhány termék nem volt kapható minden áruházban a leárazás kezdetekor, és összességében irreálisan alacsony árukészlettel készült fel az akcióra, sőt, egy ruhaféleség a meghirdetett árnál drágább is volt - indokolta döntését a GVH, amely súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az áruházlánc az elmúlt öt évben többször követett el hasonló jogsértést.

A Tesco 2007 elején akciós újságban hirdetett meg MP3-lejátszót, digitális fényképezőgépet és ruházati termékeket kedvezményes áron, illetve végkiárusításban. A két készülék nem volt kapható minden áruházban az akció kezdetén, és ugyanezt észlelték a ruhaneműk egy részénél is. A hatóság szerint nem fogadható el jogszerűnek az, ha meghirdetett termék az akció ideje alatt egyáltalán nem kapható, és nem minősíthető szabályosnak az a készlethiány, ha az áru a meghirdetett időszak elején nem kapható. A vásárlók ugyanis "a készlet erejéig érvényes" kitétel miatt várhatóan az akció elején vásárolnak - olvasható a GVH közleményében.

A versenyhatóság szerint a Tesco megtévesztő magatartást tanúsított, amikor irreálisan alacsony indulókészlettel, a várható fogyasztásra sem felkészülve vágott bele az akcióba a "készlet erejéig" kitétellel. Az is megtévesztő, ha az akciós újságban feltüntetett árnál magasabban árusít terméket.

Olvasóink írták

 • 19. raffy2 2008. június 27. 22:23
  „én nem is járok a tescoba,mert átvágnak mint szart a kerítésen.”
 • 18. waterbear 2008. február 25. 17:55
  „Száz millió számít, TESCO?”
 • 17. Szitha Ida Edith 2008. február 19. 12:42
  „Pár évvel ezelőtt augusztusban rothadt, penészes, dohos lisztet árult akciósan a szegedi Tescó. Visszavittem, az ügyfélszolgálatos "segíthetek?" hölgy fel volt háborodva. "Mi is így kaptuk!" förmedt rám. És akkor miért adják el? kérdeztem. "Hát mit csináljunk vele? talán együk meg?" kérdezett vissza. Nem? küldjék vissza a szállítónak! válaszoltam. Ragaszkodtam ahhoz, hogy kicseréljék az árut, ez rendesen felhábosszantotta a "segíthetek?"-et, nagy hanggal megjegyezte:"hol tartanánk, ha minden ráérő vásárló unalmában idejönne és beleszólna a munkánkba"
  Ez a szerencsétlen, jellemtelen hölgy még mindig ott dolgozik. Minimumbérért harcol a brit tőke gyarapodásáért, s ha annak az érdeke azt diktálja, megeteti a magyarral a szart is.”
 • 16. feri 2008. február 17. 18:01
  „A plus áruházakat is ALAPOSAN MEG KELLENE BÜNTETNI MERT náluk is SOROZATBAN NEM KAPHATÓAK AZ AKCIÓS TERMÉKEK!!!!!!!Feri”
 • 15. c-É 2008. február 15. 00:29
  „Jogos volt a bünti,csak sajni kevés volt a törlesztés.Ez az összeg szinte még csak meg sem retentette a vezetőséget,talán ha 10-szeres szórzót nyomtak volna mellé,akkor már lehet hogy elgondolkoztak volna egy csöpnyit.”
 • 14. zsoltee0716 2008. február 14. 23:10
  „nem felejtetek le egy 0-át :-)
  Már itt tartunk árú készlet, sok minden nem kapható a Tesco-ba, mint pölö ezt emelem ki Coca-Cola Beverages termékek(Nestea, Fanta stb.)
  Ja természetesen ez csak a Rókusi krt-i Tesco-ra érvényes!!!

  Lappland!!Igazad van:) milyen jó lenne ha a külföldi cégeknek is adózniuk kellene, nem áramolna ki ennyi pénz az országból. Mert csak akkor marad vmi az országba ha az 100%-ban magyar tulajdonban van.”
 • 13. Lappland 2008. február 14. 19:09
  „A sok átverésért kevés a büntetés,de azt valószínűleg a fogyasztokkal fizettetnék meg.Az áruházláncokra szükség van,ezt ők is tudják,vissza is élnek evvel rendesen.Sajnos a magyar áruházláncok minnden tekintetben gyengék,mesterségesen államilag lettek visszaszorítva-adóztatás!”
 • 12. juhaszjoe 2008. február 14. 18:43
  „Csak a TESCO!! Mindenkinek lesz jó!!”
 • 11. sevenof9 2008. február 14. 17:13
  „lancfureszt-gagyit venni-osi roman szokas. foleg,hogy az eletedet vaghatja kette a lereppeno lanc. vagy elotte jol kieletlenited?”
 • 10. Nagy György 2008. február 14. 17:08
  „Tapasztalatom,vidékről sokszor be kel jönnöm Hódmezővásárhelyre hogy kapja valami akciós terméket!Ha nincs ismerős,szinte lehetetlen!
  Én főleg kisgépekre gondolok,fűnyírók,most sláger a lánc fűrész ami meglehetősen silány rossz minőségű!Nekem is 2nap után tönkre ment!
  Hirdetik a marha lábszárat,ahhoz hogy kapjon az ember állandóan
  ott kellene lenni!Ez is csak üzleti fogás,ha már ott vagyok vásárlok mást!Éppen ideje rendet rakni! Tisztelettel egy vásárló, a sok közül!!!”
 • 9. cyt 2008. február 14. 16:54
  „En 5 eve mar nem lepek be egyetlen TESCO-ba sem. Kerulom, mint ordog a szenteltvizet. No es masnak sem ajanlom semmilyen vasarlasra. ENNYI.”
 • 8. rebellis 2008. február 14. 16:50
  „A tudatos vásárló a Tesco-ban is tud vásárolni. A kosárba tett árú éárát le kell ellenőrizni, pláne, ha "akciós". Ha több, mint erre szántál, a pénztárnál is ott lehet hagyni. Tudatosan kell vásárolni, nem utólag rinyálni. A Tesco-ban is lehet, jó dolgokat kifogni, és márkás boltban is gagyit. Odafigyelés és gondolkodás a titikos recept. Az ilyen hiperekben/szuperekben történő vásárlásoknak meg vannak a saját "szabályai", mindent értékén kell kezelni, se alábecsülni, sem pedig túlbecsülni.”
 • 7. mirror 2008. február 14. 15:46
  „minden vásárlásunkkal szavazunk...”
 • 6. czegus 2008. február 14. 15:08
  „Csodálom, hogy eljutott a panasz az illetékesekig. Mert ez nem tavalyi probléma, hanem a megnyitás óta ezt csinálják, de nem csak a Tesco. Leveszem a polcról az árut, mert megfelel a pénztárcámnak, a pénztánál meg dobok egy hátast mert többe kerül. Ki kell fizetni, aztán mehetek reklamálni. Ez nem egyszeri eset, ez napi eset.Az árufeltöltőkből, és anéha megjelenő uradzó fönökökből is elegünk van, jó modor nuku, tudás is alig. Szép napot.”
 • 5. ziza 2008. február 14. 15:07
  „Véleményem az, hogy Magyarország eddigi bármelyik kormánya szisztematikusan leépiti (kiirtja) a magyar termékeket a piacról. Ugyanugy történik ez most a kereskedelemben, mint Narancsosék ideje alatt a mezőgazdaságban. Engedjük hát be a külhoni disznót, marhát, kukoricát, búzát és még lehetne sorolni. A kereskedelembe is beengedi, sőt adókedvezménnyel támogatja ezeket a multikat és még mondjunk is köszönetet, hogy a boltosokat nem importáljuk. Ez ilyen népbódító, "vásárolj olcsón, sokat, mi biztosítjuk a fizetésedhez méltó árut". Nem valószínü, hogy nagyjaink a Tescoba vásárolnak.
  Hát ez már valóban nonszensz, de való igaz. Azt csodálom, hogy most hozzá mertek nyulni.”
 • 4. matriné 2008. február 14. 14:44
  „Szerintem "Tibi" nem az épületrekre, hanem a szervezett bűnözésre gondolt! Arra, aki átveri a vásárlókat a silány terméket is drágán adja nem is beszélve a magyar árú értékének letöréséről! De hát nincs itt normális magyar kereskedelem! Hisz sokkal könnyebb mindent el simliskedni mint dolgozni a vállalásukért! Szerintem nem véletlenűl nincs vagy kevés a magyar kereskedelmi egységek! A kormányunk teljesenn kiszolgáltatja a nemzetünket minden területen a külföldi banditáknak, már évek óta! Hisz máshoz nem ért!”
 • 3. ego 2008. február 14. 14:40
  „Vagy Tibikét vissza az Etelközbe:D”
 • 2. Oakman 2008. február 14. 14:29
  „Zavarjuk ki őket és legyen munkanélküli a sokezer ott dolgozó alkalmazott, és ne legyen hol eladni a magyar termelők termékeit.”
 • 1. Tibi 2008. február 14. 12:51
  „Nem birságolni!Kizavarni minden áruház láncot az országból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmillió forint értékű cigit csempésztek a kisteherautóban

Ötmillió forint értékű cigaretta szállítmányt foglaltak le a vámosok szerdán Szentkirályon egy… Tovább olvasom