Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Százötven éves a Széchenyi-gimnázium épülete

Az idén – éppen a legújabb felújítás évében – ünnepelhetjük a Széchenyi-gimnázium Templom utcai szárnyának 150 éves fennállását. A legújabb kutatások szerint nem Handler Nándor, hanem Georg Ungert tervezte.
A soproniak sokáig úgy tudták, a város egyik legpatinásabb iskolaépületét Handler Nándor tervezte, de a legújabb levéltári kutatások kiderítették, Georg Ungert volt a Templom utcai szárny tervezője, amely 1857-ben épült meg, az akkor már mqködő alreál iskolának.
– A XIX. század közepén már nagy igény mutatkozott a városban olyan képzésre, amely a leendő iparosoknak, kereskedőknek ad reál ismereteket – mondotta Szabó Miklós, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója.

– A katolikus alreál iskola 1850-ben, az evangélikus pedig 1853-ban alakult meg. A Templom utcai épület a katolikus alreál iskolának épült, amelyet 1857-ben vehettek birtokba a tanulók. Az alreál iskolák a mai fogalmaink hat osztályos általános iskolának feleltek meg. A katolikus és az evangélikus iskola 1868-ban egyesült, ettől az időponttól kezdve megszqnt az intézmény felekezeti jellege, s főreál iskolaként mqködött tovább. Ez már a nyolcosztályos általános iskolának és két középiskolai osztálynak felelt meg. Közben az akkori épület már kicsinek bizonyult, ezért építették hozzá – hasonló stílusban – a Liszt Ferenc utcai szárnyat. Ennek tervezőjét azonban nem ismerjük.
A főreál iskola 1876-ban került állami fenntartásba, s 1922-ben, tehát 85 évvel ezelőtt vette fel Széchenyi István nevét, 1930-tól pedig már érettségit is adott, annak ellenére, hogy igazi gimnáziummá csak öt évvel később vált.
– A sors fintora, hogy 1937-ben nem az új, hanem a régi szárny várt renoválására, amelyet hat hónap alatt végeztek el az építők – folytatta az igazgató. – Ekkor alakult ki a két épületrész belső szerkezete, amely gyakorlatilag hetven évig változatlan maradt. Ezen azonban jelentősen változtat a mostani nagy felújítás, amely reményeink szerint szeptemberre befejeződik. Amennyiben így lesz, akkor az őszi szünetet követően ismét a régi épületben folytathatjuk a tanítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra egyénre szabott fogyókúrája

Egyedi életmód- és fogyókúrás programot kínáló kötettel rukkolt elő Béres Alexandra… Tovább olvasom