Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Százötvenmilliós beruházás

Sikeres pályázat útján mintegy százötvenmillió forintos beruházást hajtott végre a Kapuvári Hús Rt. Az üzem piaci helyzetét emellett az is javítja, hogy a kapuvári üzem összeolvad a Ringa jelenlegi ingatlanhasznosító cégével.
Román Gyula, a Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa szinte már az átalakulás óta fontolgatja, hogy a vágáson és daraboláson túl feldolgozott termékekkel is megjelennek a magyar húspiacon. Még az elmúlt évben történtek lépések ennek megvalósítására. A programban – vélhetően az év végéig – további százötvenmillió forintot ruháznak be Kapuváron. Az első gyártósorok már termelnek.

Kapuvári tervezés

– Százötvenmillió forintos beruházással új, védőgázas csomagolású termékek előállítására alkalmas gépsort helyeztünk üzembe Kapuváron – mondta Román Gyula, a Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa. Az új gépsorokról hetente tíztonnányi, különféle szeletelt, kockázott, fűszerezett marha- és sertéshúskészítmények kerülnek a piacra. A cég tulajdonosa szerint a termékcsoport – kapuvári név alatt – már megjelent a nagyobb áruházláncok polcain. Román Gyula érdekességképpen hozzátette: a rábaköziek új készítményének csomagolását is kapuváriak tervezték. A beruházáshoz a cég százmillió forintjához AVOP-pályázaton nyertek még ötvenmilliót. A Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa szomorúan jegyezte meg, hogy az új, modern gépsor mellé csak néhány új munkatársat vehettek fel. – Az elején egy ember berakja a húst, a végén kijön a késztermék – jegyezte meg Román Gyula.

Stabilabb piaci helyzet

– Azáltal, hogy megjelentünk a késztermékek piacán, erősödik mind a cégcsoport, mind természetesen a kapuvári üzem – hangsúlyozta Román Gyula. Nem csak ezzel stabilizálják pozícióikat a debreceniek. A tulajdonos tájékoztatása szerint novembertől az egykori Ringa ingatlanhasznosító cége, az Immobilia összeolvad a Kapuvári Hús Rt.-vel, létrehozva ezáltal egy többmilliárdos saját vagyonú céget.
A hazai húsiparban egyre nagyobb koncentráció megy végbe, a Debreceni Hús Rt. (melynek a kapuváriak is tagjai) valószínűleg azon néhány tőkeerős cég között marad, melyek a közeljövő meghatározó húsipari vállalatai lesznek az országnak. Ehhez azonban végre biztos sertésellátás kellene.

Nincs elég sertés

Román Gyula kijelentette: nincs elég vágósertés Magyarországon. Véleménye szerint hiába fizetnének a felvásárlók háromszáznegyven forint körüli kilónkénti árat, már így sem kapni elég disznót. Külföldről pedig a gyenge forintárfolyam hátráltatja a behozatalt. A kapuvári vezetés próbálkozott sertéstenyésztéssel is, egyelőre azonban kevés eredménnyel. – Az éves vágás háromszázezer disznó körül van, ehhez a mennyiséghez képest elenyésző lehet a saját termelésünk – mondta Román Gyula.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom