Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

SZDSZ-es elvárások az otthonszülés szabályozásához

Csak olyan szabályozást fogad el az SZDSZ az otthonszülés kapcsán, amely az egészséges és biztonságos szüléshez, születéshez való jog mellett, érvényesíti az önrendelkezéshez, szabad választáshoz fűződő alapjogot is.
Keddi sajtótájékoztatójukon Gusztos Péter és Sándor Klára képviselők azt kérték az egészségügyi tárcától: valamennyi érintettet, így az otthonszülést támogató szervezetek képviselőit is hallgassák meg a törvénytervezet megfogalmazásakor.

Az egészségügyi tárca várhatóan csütörtökön, vagy pénteken hozza nyilvánosságra az otthonszülés szabályozásával kapcsolatban készített törvényterevezetet, amelynek kidolgozását már nyáron elkezdték. A liberális álláspont szerint a törvényjavaslatban két alapelvet kell tiszteletben tartani. A választás szabadságához való jogot, vagyis hogy a nőknek lehetőségük legyen eldönteni, kórházban, vagy otthon, illetve otthoni körülmények között szülnek. A másik fontos feltétel, amelynek érvényesülnie kell a szabályozásban, az egészséges szüléshez, illetve születéshez való jog.

A liberálisok fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthonszülést, valamint azt is kérik, hogy támogassák azoknak az szülésznőknek a képzését, akik az otthonszüléseknél akarnak segédkezni. Ez utóbbira a liberálisok szerint azért van szükség, mert 10 éves kórházi gyakorlat sem ad kellő tapasztalatot az orvosoknak: a kórházakban ugyanis vezetik, illetve levezetik a szülést, otthonszülés esetében pedig kísérik a folyamatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapestre érkezett Vojislav Kostunica

Egynapos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. A kormányfőt katonai tiszteletadással köszöntötték délelőtt a Kossuth téren. Tovább olvasom