Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

SZDSZ: Veszélyes politikai patthelyzet alakult ki

Veszélyes politikai patthelyzet alakult ki Magyarországon - jelentette ki Gusztos Péter ügyvivő, Horn Gáborral közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján.
Az egyik oldalon az MSZP ne változzon semmi politikája áll, a másik oldalon pedig a Fidesz, a KDNP és az MDF által támogatott előrehozott választás - mondta Gusztos Péter. Előbbivel szerintük az egy lépést előre, kettőt hátra programja folytatódna, míg utóbbi az "erdő magunkra gyújtásával" lenne egyenlő, holott Magyarországnak egy új cselekvőképes kormányra van szüksége a liberálisok szerint.

Gusztos Péter szerint most arra van szükség, hogy "minden politikai erő vegyen egy nagy levegőt és próbáljanak megállapodni". Magyarországnak cselekvőképes új kormányra van szüksége, ami év végén képes egy olyan költségvetést elfogadtatni, amely elindítja Magyarországot a gazdasági növekedés útján - tette hozzá. Gusztos Péter szerint a szocialisták cselekvési programja, a Megegyezés című írás, pusztán pótcselekvés, a lassú agónia programja. A Fidesz -KDNP -MDF által támogatott előrehozott választás azonban egyéves politikai dzsungelharcot idézne elő, a parlament feloszlatása után ugyanis öldöklő, egymásra licitáló választási kampány venné kezdetét.

Horn Gábor a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az SZDSZ tartalmi, szakpolitikai kérdésekről mindenkivel tárgyal, így csütörtökön Gyurcsány Ferenccel és jövő héten az ellenzéki pártokkal is. Horn Gábor ugyanakkor megismételte az SZDSZ álláspontját, miszerint a "Gyurcsány-féle dolgozat alkalmatlan arra, hogy kiindulópontja legyen egy új megállapodásnak." A liberális politikus kitért ara is, hogy nem akarnak beleszólni abba, hogy ki áll a kormány élén, ez ugyanis az SZDSZ-nek közömbös. Mint mondta a probléma az, hogy hónapok óta látszik, hogy ennek a kisebbségi kormánynak nincs támogatottsága. Magyarországon hónapok nem történik semmi és ha belemennének ebbe a megállapodásba nem is történne semmi, az SZDS pedig ebben nem kíván szerepet játszani - tette hozzá.

Horn Gábor beszélt arról is, hogy Gyurcsány Ferenc is tisztában van azzal, hogy mi az SZDSZ válasza a jelenlegi helyzetre, vagyis azzal, hogy átfogó nagyarányú adócsökkentést javasolnak, ami az egykulcsos adó irányába lép el. Horn Gábor emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ által korábban javasolt kiadáscsökkentő program 855 milliárdos tételt tartalmazott, ami 120-150 milliárddal csökkentette volna a központi kiadásokat, akár az állami apparátus csökkentésével is.

Olvasóink írták

 • 20. goromba 2008. szeptember 11. 09:33
  „17-es, csak ennyit tudsz? Ezek szerint neked csurran-cseppen a korrupciós vagy segélyes pénzekből, vagy csak ostoba vagy. Inkább az utóbbi: egy szerencsétlen megtévesztett hülye, a pojáca majma.”
 • 19. NEM LESZ GOND. 2008. szeptember 10. 22:37
  „Vissza államosítani a vízet ,áramot, a gáz , kőolajt, távközlés, és lesz mindenre pénze az állam bácsinak.”
 • 18. zeusz 2008. szeptember 10. 22:05
  „Legyen KOTKODA ILDIKÓ a miniszterelnők...
  Az egész ország imádja....”
 • 17. Tiszta hangok: esz, dé, esz 2008. szeptember 10. 21:49
  „Nem oszlik fel a Parlament, a választások 2010-ben lesznek!!!!
  Mert hüjék azért nem vagyunk!
  Jobbosok és szélsőjobbosok! Magyar (?) Gárda-keret! Balra át!”
 • 16. zweistein 2008. szeptember 10. 19:40
  „akutyafáját 2008.09.10. 19:12
  Nem, alkotmányjogászi vélemények szerint: "Önfeloszlatás esetén 3 hónapon belül meg kell történnie a választásoknak." Ez a maximum: azaz az önfeloszlatás után a köztársasági elnök ezen belül hirdeti ki az új választások időpontját. Nincs már min vitatkozni. Természetesen a választásokig marad a régi kormány (erre utalt a kormányszóvivő /Nyakó/, mint általában is, de ez 2-3 hónapnál nem tarthat tovább.
  Az ország csak nyerne egy ilyen rövid kampánnyal (egyébként már hónapok óta kampány van, mellesleg a 2010-es választások "megnyeréséről", kampányszerűen Gyurcsány Ferenc beszélt először, kapaszkodjon meg 2007 elején a Fiatal Baloldal Che Guevarás összejövetelén./ Szerintem 2010-ig egyébként sem lenne más, csak kampány, pl. az EU-s választások miatt. Még egy gondolat! A 2010-es választások egyetlen politikai erőt segítenének érdemben, a Jobbikot, márcsak azért is mert az EU-s választásokon bebizonyosogdna, hogy a rájuk adott szavazat nem vész el. Ezen is érdemes lenne a szedeszes uraknak elgondolkodnia.”
 • 15. akutyafáját 2008. szeptember 10. 19:12
  „zweisten,ismerem az előrehozott választások időmenetét.Azonban,mire minden vita,kiírás stb lezajlik, ugyanott vagyunk.Már ígyis csak másfél év van.”
 • 14. zweistein 2008. szeptember 10. 18:34
  „mai 2008.09.10. 18:18
  Aztán a cikk levételével meg is oldódott a probléma. C C
  Igaz látva a helyzetet, folyamatában, kimásoltam az egészet. Na de hagyjuk.
  akutyafáját:
  Az előrehozott választásokon szerzett mandátumok 4 évre, azaz teljes ciklusra szólnak!”
 • 13. akutyafáját 2008. szeptember 10. 18:24
  „Bocs: Érdemes új választást kiírni ? 12. kommentből a kérdőjel kimaradt.”
 • 12. akutyafáját 2008. szeptember 10. 18:21
  „...Ki is idézte elő ezt a patthelyzetet kedves Horn G.?....Itt v.mi nagy malacság van ! Jobboldali mozgatórugót sejtek a háttérből.
  Caméleon párt.
  Érdemes új választást kiírni,mire kiírják addigra elérkezik a másik ideje is.Megint egy csomó plusz pénz kidobás.A hatalomért semmisem drága....”
 • 11. mai 2008. szeptember 10. 18:18
  „"""SZDSZ: Veszélyes politikai patthelyzet alakult ki"""
  Kinek a számára alakult ki a "veszélyes patthelyzet"? A Független hírügynökségtől kontrol nélkül átvett cím ma már okozott galibát e rovat szerkesztője és a beírók között. A Délmagyarország ne bulvárosodjon el ebben a mindannyiunkat érintő belpolitikai helyzetben.”
 • 10. dzsungelháború 2008. szeptember 10. 18:09
  „"dzsungelharc" Magyarországon.
  Persze Maugli! Ez már a globális felmelegedés?
  Lódítunk, lódítgatunk, sunnyogunk?
  Meg az a sok náci-fasiszta. Fel kellene már ébredni!”
 • 9. gradien 2008. szeptember 10. 17:49
  „"A Fidesz -KDNP -MDF által támogatott előrehozott választás azonban egyéves politikai dzsungelharcot idézne elő, a parlament feloszlatása után ugyanis öldöklő, egymásra licitáló választási kampány venné kezdetét."

  Tényleg, ezt honnan veszi ez a jóember. Eleve alig van több a "rendes" időben történő országgyűlési választásokig másfél évnél több, azt ugyanúgy megelőzné az általa vizionált egyéves olyen-olyan választási kampány, ráadásul még közben ott lesznek az EU-parlamenti választások. Magyarán előrehozott választás nélkül máris közel két éves "öldöklő" meg a fene tudja milyen választási kampány elé nézünk. Gusztos!!!! Kilóg a lóláb!! Hazudni tudni kell, nem csak manipulálgatni.”
 • 8. goromba 2008. szeptember 10. 17:40
  „Vagy csak tudatlan.”
 • 7. zweistein 2008. szeptember 10. 17:38
  „Gusztos HAZUDIK!!!!! Önfeloszlatás esetén 3 hónapon belül meg kell történnie a választásoknak. Ennél rövidebb választási kampányt elképzelni sem lehet. Ragaszkodnak a hatalomhoz a szadeszes genyvák!
  "Az alkotmányos helyzet alkotmányjogászok szerint ugyanis ez: Ha a parlament önmagát oszlatja fel (...) az államfőnek csupán a három hónapon belül sorra kerülő, új választás kiírása a feladata.
  A parlament önfeloszlatását bármelyik képviselő kezdeményezheti, nincsenek szigorú szabályai az eljárásnak - hívta fel a figyelmet Dr. Cservák Csaba alkotmányjogász. A feloszlás akkor lesz érvényes, amikor az összes parlamenti képviselő 50 százaléka + egy fő igennel szavaz. Ez a jelenlegi parlamentben 194 főt jelent - tette hozzá Cservák. A parlament feloszlatása során a képviselők számára nem kötelező a titkos szavazás. A szabad mandátum elve alapján előfordulhat, hogy nem mindegyik képviselő támogatja frakciója döntését."”
 • 6. MUNKÁSPÁRT2010 2008. szeptember 10. 16:40
  „szgdlily ! Inkább a Kádári eszmék felé, mint az elmult 19-év rabló kizsákmányoló politikája a rendszernek.”
 • 5. nem az erdőt gyújtjuk magunkra, hanem az szdsz mehet végre a süllyesztőbe. 2008. szeptember 10. 16:17
 • 4. szgdlily 2008. szeptember 10. 16:04
  „Vége! Végre! Előre a Kádári eszmék felé!
  Vagy végre jön egy hiteles jobboldal? Nehezen képzelhető, de a szocik akkor is menjenek a francba! Semmi közük a baloldali eszmékhez! Egy rablóbanda az egész! Tisztelet a kivételnek!”
 • 3. Szeged rögbi 2008. szeptember 10. 16:04
  „Ebben a helyzetben egy két fordulós Ki mit tud lenne a megoldás.
  1. forduló: inteligencia teszt.
  2. forduló: kard párbaj, első vérig. Természetesen körmérkőzéses alapon.

  A győztes alakíthatna kormányt.”
 • 2. élt 19-évet. 2008. szeptember 10. 16:00
  „Csődött mondott a több párt rendszer,itt a vége,fuss el véle .”
 • 1. Én már nem is mondok semmit.... 2008. szeptember 10. 15:57
  „"Magyarországon hónapok nem történik semmi"

  SZDS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazza

Még ezen a héten benyújtja az MDF azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely kezdeményezi,… Tovább olvasom