Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Szeged kisbolygó az égen

A Szegedi Tudományegyetem tudósai jelentős részt vállalnak a magyar csillagászati kutatómunkából. Két legfontosabb területük a változó csillagok és a kisbolygók vizsgálata. Az ő érdemük, hogy már Szeged nevű kisbolygója is van a világegyetemnek.
A kisbolygóövezetet és a változó csillagokat vizsgálják a szegedi kutatók – összegez Szatmáry Károly. Fotó: Karnok Csaba
– A szegedi csillagászati kutatások 1985-ben lendültek fel, amikor az odesszai testvéregyetemtől kaptunk egy 40 centiméter tükörátmérőjű távcsövet – tekintett vissza a múltba Szatmáry Károly csillagász, a kísérleti fizikai tanszék docense. Csillagvizsgálónk, ahol elhelyezték az eszközt, a füvészkert sarkában 1992-re épült fel.

A kisbolygóövezet vizsgálata a Szegedi Tudományegyetem csillagászainak egyik érdeklődési területe. Egy hallgatókból, fiatal kutatókból álló lelkes csoport képeket készít az égbolt kis területeiről. Ezeken olyan apró pontokat keresnek, amelyek elmozdulnak a csillagokhoz képest, azaz nagy valószínűséggel Naprendszerünkön belüli kisbolygók. Ilyeneket szép számmal találtak a JATE Asteroid Survey-program keretében.

Technika

Napjainkig több mint százhúszezer kisbolygót fedeztek föl. E szám növekedése a kifinomult technikai eszközöknek köszönhető. A CCD-kamerák működési elve megegyezik a hétköznapi digitális fényképezőgépekével. Az automata távcsöveket több száz vagy ezer kilométerről internetes kapcsolaton keresztül vezérelhetik. A távcső közvetlen emberi segítség nélkül is elkészíti a felvételeket, amelyeket számítógéppel elemeznek.

– A több tucat itt felfedezett kisbolygó közül azoknak, amelyeknek hosszú időn keresztül sikerült nyomon követni a pályáját, az elnevezési jogát megkapták a felfedező kollégák – újságolta Szatmáry Károly. – Így létezik például Szeged, Horgos, Piszkéstető, József (Attila), Öveges, Lovas és Koromházi nevű kisbolygó – mutatta a listát a csillagász. – A legtöbb kisbolygó felfedezése egyetemünkön Sárneczky Krisztián nevéhez köthető, aki itt doktori ösztöndíjas.

A változó csillagok megfigyelése a szegedi csillagászok másik fontos kutatási területe.
– Több oka is lehet annak, hogy a csillagok nagy része valamilyen okból változtatja fényességét – magyarázta Szatmáry Károly. – Lehet, hogy kettős csillagról van szó, esetleg foltok találhatók rajta, mint a Napon, az is megeshet, hogy robbanások történnek a felszínén – sorolta a tudós. Ha változó csillagot fedeznek fel a kutatók, a fényváltozás okát is meg kell keresniük.

Veszélyes szupernóvák

Speciális változó csillagok a szupernóvák. Ezek olyan csillagok, amelyek életük végén járnak és óriási robbanással éppen elpusztulnak. Robbanáskor a csillag a korábbi fényességének több milliárdszorosát mutatja. Ilyet is többet sikerült már felfedezni a magyaroknak, Szegeden Vinkó József jeleskedik a szupernóva-kutatás terén. Fontos lenne megtudni, hogy mi előzi meg a szupernóva állapotot. Már csak azért is, mert ha 50 fényév távolságon belül robbanna fel egy szupernóva, az már veszélyes lenne a Földre. Szerencsére jelenleg nincs a Naprendszer közelében ilyen jelölt.

Egy csillagász lehetőségeit behatárolja, hogy milyen műszereket használhat, és milyen a földrajzi környezet. Magyarországon a legmagasabb hegy alig több, mint ezerméteres, a legnagyobb távcső egy méter átmérőjű, így nem lehet kozmológiai és galaxisvizsgálatokat végezni. A mérési pontosság javítása a légkör alsó, sűrű rétegén fölüli megfigyelést kíván, ezért a legjobb csillagvizsgálók 2-4 ezer méteres magasságban találhatók. Ugyanakkor Szeged nemcsak a napfény, hanem a fényszennyezés városa is. A díszkivilágítást adó reflektorok fénye akadályozza az égboltot kémlelő tudósok munkáját. Ezért a csillagászok jobban örülnének annak, ha a díszkivilágítást jóval éjfél előtt lekapcsolnák, így ők is, és a hétköznapi emberek is visszakapnának valamennyit a csillagos ég látványából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyi randevú

A győr-szabadhegyi József Attila Művelődési Ház nem panaszkodhat a látogatottságra: számos programot… Tovább olvasom