Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Szégyenfalra kerülnek a szabálysértő nyaralótulajdonosok

Szégyenfalra rakják azoknak a nyaralóépületeknek a fényképét Dombóvár üdülő-övezetében, ahol nem kaszálják le a gazt. Az önkormányzat szerint ugyanis a felszólítások és a pénzbüntetések alig vezettek eredményre.
A júniusban felállított szégyenfal viszont hatásos. Csakhogy adatvédelmi szakemberek szerint ez a megoldás személyiségi jogokat sért.

Az önkormányzat rendeletben írja elő, hogy a gazt mindenkinek le kell kaszálnia a nyaralója környékén. Ha kétszeri felszólítás után sem teszik meg, megbírságolják a tulajdonost. A pénzbüntetés alsó határa 30 ezer forint, felső határa nincs. Ám ez az eljárás eddig alig volt eredményes. Most másképp próbálják szankcionálni a tulajdonosokat.

"Szégyenfalra kerülnek az ingatlanok fényképei. Azokat rakjuk ki, amelyeknek a környezete nagyon gazos, és a tulajdonos a többszöri felszólítás ellenére sem kaszálja le." - mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Lóránd, Dombóvár polgármestere.

A tulajdonos nevét és az ingatlan címét nem írják ki, de az adatvédelmi biztos hivatala szerint így is személyiségi jogokat sértenek. A fénykép alapján ugyanis be lehet azonosítani a tulajdonost.

"Ez a pellengérszerű szankcionálás az alkotmányos keretek között nem jogszerű. Az önkormányzatnak más módot kell választania arra, hogy a szabálysértőket szankcionálja." - mondta a Független Hírügynökségnek Freidler Gábor, az Adatvédelmi Biztos Hivatalának főosztályvezetője.

A dombóváriak szerint azonban hatásos a szégyenfal. Míg június elején csaknem harminc ingatlan környéke volt rendezetlen, addig most mindössze 4-5 ilyen porta van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blokád több békési dinnyekereskedő ellen

Négy Békés megyei dinnyekereskedő telephelye köré blokádot vonnak a termesztők péntek délutántól -… Tovább olvasom