Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Székely Tamás: A halálra ítélt ritkán dícséri a hóhért

Heves ellenzéki támadások érték az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EbF) a parlament szakbizottságának szerdai ülésén, megkrdőjelezve létjogosultságát.
Az SZDSZ szerint az orvosarisztokrácia hangja hallatszott, Székely Tamás egészségügyi miniszter pedig úgy fogalmazott, hogy a halálra ítélt ritkán szokta a hóhér munkáját dícsérni. Az egri Markhot Ferenc kórház működési feltételeiben nincs változás, lehetséges, hogy márciustól minden osztálya megkapja az engedélyt.

Nem látni az Egészségbiztosítási Felügyelet szerepét a rendszerben, szerepe kiüresedett azzal, hogy nem valósult meg a több pénztári modell, amely miatt a szervezetet létrehozták, ráadásul a többi szervezet (ÁNTSZ, betegjogi képviselet) feladataival és hatáskörével sok az átfedés - ezeket az érveket hangoztatta az ellenzék képviselőinek többsége az EbF tevékenységét bemutató beszámoló vitájában az egészségügyi bizottságban. A Fidesz és a KDNP politikusai ezért a felügyelet megszüntetését javasolják.

Nem csatlakozott ehhez a véleméynhez Csáky András (MDF), aki szerint az önmagukat ellenőrző rendszerek idejétmúltak. Bőhm András a megszólaló képviselőkre (például Mikola Istvánra) utalva azt mondta, hogy az orvosarisztokrácia hangját hallotta. Szerinte a viszonylag független szervezettel szemben a gyakorló, vezető orvosok felszólalása majdhogynem természetes, a kórházvezetők jól bevált rutingyakorlatát korlátozza az EbF. Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a halálra ítélt ritkán szokta a hóhér munkáját dícsérni. Az EbF mellett érvelve a tárcavezető azt mondta, hogy a felügyelet képes azt megvizsgálni, hogy az egyedi panaszok mögöttt vannak-e általános, rendszerbeli hibák.

Kovácsy Zsombor, az EbF elnöke elmondta, hogy évente 6000-en fordulnak hozzájuk, ebből 2000 a kifejezett panasz, amelyek felében kell eljárniuk. A sajtóból tavaly 36 ügyről értesültek. Ismertették a kórházszövetség véleményét is az EbF munkájáról: a 74 kórházból 34-ből válaszolták azt, hogy a jogi környezetet és a felügyelet létét hibának tartják.

Mindkét politikai oldalról kritika érte az EbF-et, amiért annak módszereiben szerintük vannak túlkapások, és ritkábban kéne büntetni. Kovácsy Zsombor szerint törvényi felhatalmazással járnak el, amikor előzetes értesítés nélkül mennek helyszíni ellenőrzésre. Ha nem így tesznek, akkor esetleg utólag megváltoznak adatok, például egy beteg vérnyomása - mondta Kovácsy. Szerinte pedig a tavalyi 228 eljárásukban hozott 36 százalék elmarasztalási arány nem túlzott, gyakran nincs más lehetőség, mint a pénzbüntetés. Pereinek 90 százalékát egyébként megnyeri az EbF.

Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke szerint ha kell, módosítani szükséges az EbF hatáskörének szabályait, a más szervezetkkel kapcsolatos viszonyát, a működés elválasztását, de a felügyelet léte nem kérdőjelezhető meg. A bizottsági ülésen nem csatlakozott az EbF megszüntetését követelő képviselőkhöz Havas Szófia (MSZP), aki a közelmúltban maga is ezt a véleményt hangoztatta. Ezúttal csupán kritikus hangú kérdéseket tett fel Kovácsy Zsombornak.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos ismertette az egri Markhot Ferenc kórházban az év elején végzett ÁNTSZ-vizsgálat megállapításait. Ennek kapcsán elmondta, hogy a kardiológiai osztálynak változatlanul nincs működési engedélye, jelenleg vizsgálják a kórházat működtető HospInvest beadványát arról, hogy teljesítették a feltételeket. Több osztályon haladást tapasztaltak a feltételekben,másokban változatlan a helyzet. Kökény Mihály a bizottsági ülsé után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy szerinte márciustól minden osztály megkaphatja a működési engedélyt.

Olvasóink írták

  • 1. radenko 2009. február 11. 14:39
    „Az EBF felügyelete és léte az egészségügyben rossz és káros nem hatékony. Meg kell minden olyan szervezetet szüntetni melyet rá ültettek az egészségügyre. Ki kell iktatni a havas Szófiát, kökény Mihályt és azokat a lump elemeket akik ide vezeték az egészségügyet. A választások után ezeknek a személyeknek el kell számolniuk tetteikkel és mindenek mellett vagyonuk elkobzását is előtérbe kell venni, valamint szigorú börtönnel büntetni.
    Legalább 40 évre kell őket elítélni azért a sok sok károkozásért amit elkövettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurkálás a fővárosban - rövid idő alatt elfogták a tettest

Késelés lett a vége két hajléktalan vitájának szerda délelőtt Budapesten. A rendőrök rövid idő alatt… Tovább olvasom