Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot

Először rendeztek Télűző fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát a Tisza-parti megyeszékhely, miután eddig soha nem látott mennyiségű székelykáposztát főztek a város főterén.
Az időjárás ugyan nem fogadta kegyeibe a szervezőket, ám a szakadó eső és az erős szél ellenére két óra késéssel ugyan, de kora délután elkezdődött a rekordkísérlet. Igaz, újabb két órába tellett, mire a vizes fát három gázperzselő segítségével sikerült megfelelően lángra lobbantaniuk a résztvevőknek. Addigra az eső is alábbhagyott és lassanként megtöltötték a teret az addig csak lézengő érdeklődők.

Az összesereglett kíváncsiskodóknak azonban egészen kora estig kellett várniuk, hogy a - város első írásos emlékének dátumát idéző - 1075 kilogramm székelykáposzta elkészüljön. Már az étel levének felforralása sem volt kis munka, hát még az irdatlan mennyiségű hozzávaló. Mintegy 380 kilogramm sertéshúst, 485 kilogramm savanyú káposztát, 90 kilogramm vöröshagymát, 15 kilogramm sót és 6 kilogramm köménymagot "lapátoltak" bográcsba.

A végeredmény azonban kárpótolta a várakozókat, hiszen a hozzáértők szerint is páratlanul ízletesre sikerült a hatalmas bográcsban főtt háromezer adagnyi lakoma, melynek szétosztása egészen a késő estébe nyúlt. A megmaradt mennyiséget pedig a megyeszékhely rászorulóihoz juttatja el a város önkormányzata - tájékoztatta az MTI-t Pókász Endre, a helyhatóság sajtóreferense.

Szalay Ferenc polgármester a kezdeményezésről szólva elmondta: nem csak a telet, de az újinfluenzát is igyekeztek elűzni Szolnokon a hagyományteremtő szándékkal megtartott eseménnyel. E kettős cél miatt kapta a program a "Guinness-rekorddal és káposztával a H1N1 ellen" mottót.

A gasztronómia és az újinfluenza elleni kampány összekapcsolásának magyarázataként a polgármester elmondta: köztudomású, hogy az egészségmegőrzésben kiemelkedő szerepe van a vitamindús táplálkozásnak, ezen belül is hangsúlyos a C-vitamin bevitele. Márpedig az itt felhasznált káposzta 5000 ember egy napi C-vitamin- szükségletét fedezi - mondta.

Az ízletes vacsora mellett műsor és több bemutató - többi között gólyalábasok előadása, illetve kiszebáb- égetés - is szórakoztatta a jelenlévőket.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Luxor nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. heti Luxor-számsorsolás nyerőszámai a következők: E… Tovább olvasom