Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Széll Kálmán 2.0 - Az ellenzék szerint megszorítás

Rossznak értékeli a Széll Kálmán Terv 2.0 irányát Veres János korábbi pénzügyminiszter, mondván, hogy a kormány ismét új adók bevezetésére készül. A Jobbik strukturális átalakítást vár.
Veres János: rossz az irány

Rossznak  értékeli a Széll Kálmán Terv 2.0 irányát Veres János korábbi  pénzügyminiszter, mondván, hogy a kormány ismét új adók bevezetésére  készül.

Az MSZP-s politikus - aki 2005 és 2009 között vezette a pénzügyi tárcát - a hétfőn nyilvánosságra hozott, az Európai Uniónak megküldött konvergenciaprogramot is tartalmazó kormányzati dokumentumot sajtótájékoztatón úgy értékelte: a kabinet folytatja azt a politikát, amely többletbevételekkel finanszírozza a kiadásokat.

"Az Orbán-kormány megint új adókkal próbál megoldást találni arra, hogy nem hajtott végre egyetlen érdemi reformintézkedést sem az elmúlt két évben" - jegyezte meg. Hozzátette, ez történt az ágazati különadók kivetésekor is, amelyeket a vállalatok végül áthárítottak ügyfeleikre.

Veres János kérdésre válaszolva sem kívánta részletesen kommentálni az új pénzügyi tranzakciós, távközlési és biztosítási adó bevezetését. Mint mondta, kevesebb mint egy óra alatt nem tudta alaposan megismerni az erre vonatkozó terveket, de hangsúlyozta: nem ért egyet az említett új adónemekkel, azzal, hogy a kormány a tervezett - és olykor indokolatlan - állami kiadásokat újabb és újabb adók beszedésével próbálja megvalósítani.


Jobbik: strukturális átalakítást!

A Jobbik  strukturális átalakítást és hiteles gazdaságpolitikát vár a  kormánytól, ezzel szemben a Széll Kálmán Terv 2.0 és a  konvergenciaprogram átgondolatlan, kizárólag megszorításra építő  gazdaságpolitikát tükröz.  

Volner János, a párt országgyűlési képviselője hétfői  sajtótájékoztatóján, bírálva a kormány Brüsszelnek küldött  programját, azt mondta: a kabinet saját választási ígéreteit  megszegve növeli az állami újraelosztást. Látszólag a cégeket  adóztatja, ám lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok ezt  áthárítsák a lakosságra.   

Szerinte a telekommunikációs műveletek megadóztatásával az  ország "visszalép a korban", hiszen a gazdaság és a társadalom  fejlődésének motorját sújtja az intézkedés.   

Az ellenzéki képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy  gondolja át terveit, és adókivetés helyett az állam működését  szervezze át, ésszerűsítve azt.   

A nemzetgazdasági tárca hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a  kormány elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán Terv 2.0 programját,  amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program,  amelynek az idén és jövőre is teljesíthető a hiánycél. A terv öt új  adót tartalmaz, a többi között a pénzügyi tranzakciós adót, valamint  a mobilszolgáltatásokra kivetett adót.


LMP: Kétévnyi újabb megszorítás

Az LMP  szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 további kétévnyi megszorítást jelent  az országnak, de úgy sarcolja meg az embereket, hogy közben  alkalmatlan az ország gazdaságának rendbetételére és az Európai  Uniót is becsapja.  

Jávor Benedek, a párt parlamenti frakcióvezetője hétfői  tájékoztatóján elmondta: a Brüsszelnek hétfőn elküldött  dokumentumban megalapozatlan tervek és számok szerepelnek, így a  politikus nem tartotta valószínűnek, hogy az unió elfogadná az abban  szereplő  konvergenciaprogramot.   

A frakcióvezető a Nemzetgazdasági Minisztériumtól már megszokott  fércmunkának nevezte a programot, és kifogásolta, hogy a terv  legfontosabb oszlopát jelentő pénzügyi tranzakciós adóból származó  bevételeket igen tágan jelöli meg, 130 és 230 milliárd forint közé  téve azt.   

Az energiaszektorra valamint a mobilkommunikációra kivetendő  adók terve szerinte azt jelenti, hogy a kormány 2012 után is  fenntartaná a válságadókat. A politikus ugyancsak megalapozatlannak  tartotta a növekedésre vonatkozó számokat.    "A BKV-ra keresztet vethetünk", a kormány ugyanis teljesen kivonul a  finanszírozásából - mondta, hozzátéve: a vasúti közlekedésben is  további megszorításokat vetít előre a dokumentum.   

A nemzetgazdasági tárca hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a  kormány elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán Terv 2.0 programját,  amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program,  amelynek eredményeként az idén és jövőre is teljesíthető a hiánycél.  A terv öt új adót tartalmaz, a többi között a pénzügyi tranzakciós  adót, valamint a mobilszolgáltatásokra kivetett adót.

Olvasóink írták

  • 1. gewinner62 2012. április 23. 21:32
    „Veres János és Draskovics is kiváló pénzügyminiszterek voltak! Kár értük s hogy Oszkó elvette tőlük a minisztériumot, mert nem tudták befejezni nagyívű munkájukat!
    Csőd van babám! Államcsőd!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatbetörőket fogtak, akik idősekre utaztak

Idős, magukat megvédeni képtelen embereket kirabló sorozatbetörőt fogtak el a székesfehérvári… Tovább olvasom