Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Szellemi közbiztonság

Az internet megsokszorozta a szellemi termékek eltulajdonításának veszélyét.

Az internet megsokszorozta a szellemi termékek eltulajdonításának veszélyét, ugyanis alkalom szüli a tolvajt. A szellemi tulajdon – amelybe a művészeti és a technológiai kultúra egyaránt beletartozik – már a világnap rangját is (április 26.) kivívta magának. Ennek a területnek a szabályozása azonban még mindig idegen az emberek többségének.

Kisebb büntetések

– Furcsa lett volna, ha a kerék kiötlője, benyújtja igényét szabadalmára – jegyezte meg dr. Menyhárt Ádám, a Széchenyi-egyetem adjunktusa és hozzátette: az ipari forradalom hatására az 1800-as évek vége felé kezdték a szellemi tulajdont mint alapvető emberi jogot elismerni.
Gyakori például a szoftverhamisítás, -másolás, de megyénkben az ügyvéd tapasztalata alapján a legsúlyosabb ítélet felfüggesztett szabadságvesztésről szólt.

Több ezer per
Szabadalmakkal kapcsolatos ügyekkel a megyei bíróságnak az utóbbi időben nem kellett foglalkoznia, mert azok többségében csak a fővárosi testület járhat el. Szerzői joggal összefüggő esetet viszont évente több ezret számlál. Azok néhány kivételtől eltekintve abból adódtak, hogy olyan üzlethelyiségek, vendéglátóegységek, ahol szól a zene, elmulasztották az abból adódó jogdíjat befizetni, tájékoztatta lapunkat Takács József, a megyei bíróság elnökhelyettese.
Őrzött találmányok

A szakértői tanács szerint a szellemi tulajdon őrzésére is költeni kell, csak másképp, mint egy házéra. Míg utóbbi esetben a riasztó beszerelése a megoldás, egy technikai újításnál a szabadalmi hivatalnál tett bejelentés. A szerzői jog esetében pedig a mű, mondjuk az irodalmi alkotás, születésétől kezdve védettséget élvez.

A szellemi közbiztonság letéteményese, a Magyar Szabadalmi Hivatalnak a sajtóreferense, Dürr János elmondta: évente több mint százezer iparjogvédelmi bejelentést regisztrál a hatóság. A legtöbb védjegyoltalmat kér.

A részletekről a 80/400-400-as számon és a www.mszh.hu honlapon lehet tájékozódni vagy hívható A Pénz Beszél melléklet szabadalmi sorozatának szakértője (96/520-200, 20/9569-721).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatossági tanácsok Egyiptomba utazóknak

A Külügyminisztérium arra hívja fel a magyar állampolgárok figyelmét, hogy ha Egyiptomba utaznak,… Tovább olvasom