Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Szemetet hoz a Tisza Ukrajnából

Műanyag üdítős flakonok, festékes dobozok és sörös palackok ezreit hozza és rakja le az ártereken a Tisza. A szennyezés Ukrajnából, az ottani illegális szeméttelepekről származik.
A szakemberek becslése szerint a folyó az elmúlt hetekben már több tonnányi szemetet rakott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács közelében. Az árterek megtisztítása több millió forintba kerülne, de erre nincs pénze a helyi önkormányzatnak.

"A meredek folyópart miatt életveszélyes összeszedni az ártereken felgyűlt szemetet. A 10 kilométeres folyószakasz megtisztítására amúgy sincs pénze a gulácsi önkormányzatnak" - mondta Vass Albert. A település polgármestere szerint a több kamionnyi szemetet csak a vízügyi szakemberekkel, a természetvédőkkel és közmunkások bevonásával lehetne összeszedni. A szennyezés folyamatos, a szomszédból érkező szemét ügye évek óta megoldatlan.

"Kárpátalján nincsenek hulladéklerakók, nincs megoldva a szervezett hulladékkezelés" - közölte a Független Hírügynökséggel Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (FETIKÖVIZIG) igazgatója. Az ott élők a vízpartra viszik a szemetet, amit aztán a folyó tovább sodor Magyarországra."

Legutóbb tavaly decemberben volt hasonló szennyezés a Tiszán. A Kárpátaljai Ökológiai Intézet akkor megígérte, hogy mindent megtesz a hasonló szemét-szállítmányok kialakulása ellen. Az ártereken lerakódott flakonok címkéin cirill betűs feliratok vannak, ami most is ukrán szennyezésre utal.

A szennyezés vízminőségi problémát nem jelent. A műanyag flakonokat a magas és meredek partszakaszok miatt nem lehet nagyüzemi módon kihalászni a Tisza felső részén, legutóbb is ezért úszott a szemét egészen Kisköréig.

Olvasóink írták

  • 1. hazáját féltő 2008. február 04. 18:12
    „Kedves Fodor Gábor Miniszter Úr !
    Megrakták az országunkat német szeméttel ! A Rába továbbra is habzik ! Ukrajna egész szeméraktárát hozza a Tisza! Országunk fél Európa hulladék lerakóhelye! KÉREM ,TEGYEN VALAMIT ezek ellen! Szeretjük a virágot,de nemcsak a "bazsarózsa " a fontos ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmezetető lövéssel állították meg a baltás fatolvajt

Figyelmeztető lövéssel állított meg egy rendőr egy baltával feléjük induló fatolvajt a Baranya… Tovább olvasom