Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Szent István-ereklyét őriznek a Rábaközben?

Folytatás az 1. oldalról.

Évente kétszer bemutatják

A vadosfai templom történetét feldolgozó Mihályi Ernő főiskolai tanár által 1936-ban kiadott könyvecske nem említi a koponyadarabot, noha részletesen ír az épületről és „felszereléséről”.
Varga Balázs beledi plébános egy éve szolgál Vadosfán is. Meglepődött, amikor először hallott a nem mindennapi ereklyéről és elődjétől a hozzá kapcsolódó szokásokat is átvette. A monstranciát nem a vadosfai templomban őrzik, hanem biztonságos helyen. A Kisalföld a győri püspökség engedélyével készíthetett fotókat róla.
– Évente kétszer látják a hívek az ereklyét, Szent István napján és a templom felszentelésének évfordulóján. Ilyenkor ereklyecsókolás is van – mondta Balázs atya.
– Az oltárkerülés után az atya tartja oda a híveknek az ereklyét, akik megcsókolják – újságolta Borsody Imre, aki negyven évig templomatyaként tevékenykedett a településen. – Már kisgyerek koromban is így volt ez nagy ünnepekkor. Ilyenkor adományokat is adnak a résztvevők.
Az ereklyetartó egy körülbelül negyven centiméteres feszület, a XVIII. században készülhetett. Közepén üveg alatt őrzik az apró koponyadarabot, alatta a felirat:

S. Stephani. R.

„ ...kerülhetett a faluba is”

A győri püspökségen nem tudnak róla, hogy írásos nyoma lenne az ereklye Vadosfára kerülésének. Kiss Tamás, az egyházmegyei kincstár igazgatója a Kisalföldnek megjegyezte: a helyben fennmaradó hagyományok sokszor igaznak bizonyulnak. Ha írásos nyom, igazolható forrás nem maradt fenn, akkor ennek kell hinnünk.
Cséfalvay Pál, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója szerint nem lehetetlen, hogy valóban Szent István koponyadarabját őrzik a vadosfai egyházközségben. „Elég nagy koponyaereklye maradt fenn, amiből kerülhetett a faluba is – mondta Cséfalvay Pál. – Az is előfordulhat, hogy Mária Terézia küldte, hiszen az ő idejében csináltatták Székesfehérváron a fejereklyetartót is.” A múzeumigazgató nem tud róla, hogy Vadosfához hasonló nagyságú településen bárhol lenne az országban Szent István-ereklye.

Templomtörténet

A Mihályi Ernő által kiadott füzetben olvashatunk a vadosfai katolikus templomról: Grofft János mihályi plébános építtetett kápolnát a faluban. A helybeli protestánsoknak azonban ez nem tetszett, ezért az épület felszentelésére érkező híveket megverték, szétkergették, a szentélyt „ocsmányul megfertőzték (...) a Mária szobrot megvesszőzték”. Az eset után bírói vizsgálat indult, a gyilkosokat és a hangadókat börtönre, több résztvevőt pedig pénzbüntetésre ítéltek. Mária Terézia hallván a részleteket úgy rendelkezett, hogy a befizetett bírságokból templomot építsenek a községben. Rátky József irányítása mellett ez meg is történt, 1756-ban, Szent István ünnepén szentelték fel. Az idős helyiek szerint a nagy napra küldte Mária Terézia a miseruháknak való anyagot, ám a Szent István-ereklyéről nem tesz említést a füzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom