Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Szép álmokat!

Az ágynemű  funkciója az utóbbi években módosult, s fontos   lakberendezési kellékké lépett elő.
Trendjét, színét, mintáit divattervezők, paplan- és párnagyártók, lakberendezők és stylistok alakítják ki.  A kereskedők hagyományosan januárban tartják az úgynevezett  "fehér heteket", azzal a céllal, hogy fellendítsék a leértékelések utáni ruházati holtszezont.  

Az ágynemű az utóbbi években igazi divatcikké - és kedvelt ajándékozási tárggyá - lépett elő. Generációnként is változik, ki milyen ágyneműt vásárol. Erről gondoskodnak a gyártók is: míg a régi, vastag damaszt- és vászonholmik akár több évtizedet is kibírtak a mosásban, addig a mai paplan- és párnahuzatok olykor csak a 40 fokos vizet viselik el - az anyagok erősen eresztik a színüket - és a kelmék is hamar elvékonyodnak. 

Nagyanyáink fehér damasztja mégis sok tekintetben példaként szolgál. Amint az egyik legnagyobb ágynemű gyártó cég trendjéből kiderül, a fehér virágos pamutselyem vagy damaszt, a dupla szélű, slingelt párnahuzat soha nem megy ki a divatból, legfeljebb nem illik mindegyik mai otthon hangulatához.  

A modern lakásbelsők a hatalmas virágokat is elbírják: az óriási   tulipánok vagy liliomok feje a párnát díszíti, a szára és a levelei a paplant. A másik megoldás, hogy fehér alapon nagy kockákban vannak elhelyezve a minták.  

A harmadik a romantikus, country stílus újjáéledése. Ennek jellemzője, hogy a párna és a paplan kétféle anyagból kombinált - gyakori a csíkos és a kisvirágmintás azonos színárnyalatokban. A tervezők sokszor belekomponálják a lakás összképébe a paplan- és a párnahuzatot is, mint fontos színfoltot és hangulati elemet.  

Az egészen puritán, minimal-high tech lakásokhoz a fehér vagy ezüstös, netán halványzöld ágynemű illik. Ezeknél is kedvelt a többféle anyag összekombinálása. A szatén vagy selyem ágynemű hűvössége az eleganciát, az érzékiséget sugallja, a flanellé a puhaságot, az egyszerűséget.  

Ha ajándékba veszünk ágyneműt, nem árt memorizálni a házigazda   lakásának stílusát, és megtudakolni párnáinak, paplanjainak méretét,   mert ma már sokféle nagyság van forgalomban. A régi selyempaplanoktól teljesen eltér az újabban forgalmazott   báránygyapjú paplanok hossza és szélessége, de a párnák is különböző   méretekben készülnek.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz filmhét Győrben

Az orosz kultúra és filmművészet iránt érdeklődőket várnak az orosz filmhétre, január 12. és 16.… Tovább olvasom