Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Szepessy új pártja: Összefogás

Összefogás néven pártot alapít Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, hogy országos politikussá válva reformálhassa meg a szociális ellátórendszert.
Szepessy alig másfél évvel azután, hogy Monok - a Szerencstől 12 kilométerre levő 1700 lelkes borsodi település - első embere lett, lényegében átvette Ferge Zsuzsától a szociálpolitika fő irányvonalainak meghatározását. Hiába tiltakozott a 78 esztendős, Széchenyi-díjas akadémikus, legfeljebb finomítani tudott a polgármester elképzelésein. Szepessy több vitát is elindított, s a kormány kénytelen sorra megvalósítani javaslatait. Monok miatt kapcsolt magasabb fokozatba a segély helyett munkát program, az ő hatásukra kötötték legalább részben - 14 év felett - tanuláshoz a családi támogatásokat. Szepessynek oroszlánrésze volt abban is, hogy újfajta gondolkodás kezdődjön a vidék közbiztonságáról. Kiállt Pásztor Albert, a januárban átmenetileg felmentett miskolci rendőrfőnök mellett, aki ki merte mondani, hogy bizonyos bűncselekményeket szinte kivétel nélkül romák követnek el a városukban.

Szepessy áprilisban már a kisgazdapárt európai parlamenti listavezetőjeként tűnt fel, ám alig egy hónap múlva Monok érdekeire hivatkozva visszalépett - nyilván felismerte a kisgazdák esélytelenségét. A tavaszi kaland nem vette el a kedvét a nagypolitikától: Kossuth Lajos szülőfalujának első embere Kasszandra-jóslatokkal hívja fel magára a figyelmet. (Kossuth 1867-es Kasszandra-levelében figyelmeztetett, hogy Deák Ferenc külpolitikai szempontból végzetes utat választ az országnak.) "Komolyan kellene venni a vidéki emberek szavát, mert eddig csak a vihar első hullámait látták, de az orkán ott dübörög a háttérben. Társadalmi katasztrófa fenyeget, látom, hogy baj van, üvöltök, de senki sem hallja meg" - mondja lapunknak. A polgármester szerint a húsz éven belül többségbe kerülő cigányok autonóm államot hozhatnak létre, és leválhatnak Magyarországról.

Noha jóslatát eddig semmi sem támasztja alá, programja vonzó lehet Kelet-Magyarországon, ahol a lakosság jelentős része segélyekből él, és mindennapossá vált az etnikai feszültség. A nagypolitika, nem tartván politikailag korrektnek a helyi vezetők vészkiáltásait, az elmúlt években növelte a normatív (bizonyos feltételek esetén kötelező) segélyek súlyát. Ezzel felgyorsult az a folyamat, amelyet a Bokros-csomag indított el, amikor a családi támogatások zöménél eltörölték az előzetes biztosítási jogviszonyt, így a borsodi, szabolcsi falvakban sok helyütt a gyermek lett a legfőbb kenyérkereső. A helyi polgármesterek állítják, nőtt a gyermekszám azok körében, akik képtelenek maguk gondoskodni utódaik eltartásáról. Átalakul a helyi normarendszer, romlik a közbiztonság, konfliktusok alakulnak ki, mert a munka nélkül szerzett jövedelem és a nettó bérek között alig van különbség. Aggasztónak tartják, hogy noha ingyenes az oktatás, az analfabétizmus újratermeli önmagát.

Roma Rómeó

Monok első embere abban nőtt túl társain, hogy sikerült az országos médiába is bevinnie ezeket a hangokat. A kisgazdakaland után úgy tetszett, a Jobbikkal mozog majd együtt - Morvai Krisztina augusztus közepén nyílt levélben támogatta is Szepessy célkitűzéseit. Ám a polgármester önálló pártban gondolkodik, médiapozícióját nem áldozza fel a Jobbikkal kötött szövetségért. Noha törekvéseinek nagyobb része a cigányság megrendszabályozására irányul, eddig sikerült elkerülnie a rasszista bélyeget. Befogadta ugyan az uborkáját a roma tolvajoktól halálos áramütéssel megvédő Szoboszlai Barnát Kesznyétenről, de közben cigánymagyar Rómeó és Júliát állíttatott színpadra. Fellép a fatolvajlás ellen, de romákkal fényképezteti magát a cigányok életét bemutató vándorkiállításon, melynek az önkormányzat ad helyet.

Most a támogatásokat elivó, eljátékgépező rászorultakról, a segélyek révén újratermelődő erőszakról beszél, miközben a szociális kártya országos elterjesztése mellett érvel. A vitával pedig már a polgármesterekből és egy-két - titokban tartott - közéleti személyből álló pártvezetés nyilvánosság elé lépését készíti elő. Szepessynek sok mindenben igaza van. Nálunk még mindig postás viszi ki a családi pótlék zömét, a segélyek kifizetéséért pedig a hivatal lépcsőjén állnak sorba a rászorultak. Logikus lenne ennek a munkaerőt pazarló rendszernek a megszüntetése a szociális kártya bevezetésével, melynek lényege, hogy a banki műveletek költsége nem a klienst, hanem a kibocsátót terheli - írja a Heti Válasz.

Olvasóink írták

 • 8. 620829 2009. szeptember 11. 20:12
  „KEDVES fINTORGÓK!

  A jelenlegi tolvaj bandánál minden jobb....így kedves 1-és 2 lehet nyáladzani,,,mert nem tetszik...amit ő gondol-az igenis helyén való-----a sok selejt élősködőt(legyen az bármilyden börszínű és végzettségű) lehet kihajtani dolgozni-fűvet vágni -szemetet szedni--és ha valaki olyan hülye volt , hogy bölcsész diplomával rendelkezik, akkor majd verseket zengve megy kapálni....ennyire egysuerű...az én kampány ígéreteim:
  -büntethetőség 8 éves kortól
  -a segélyek megszüntetése-csak közmunka vagy semmit sem kap a tisztelt dolgozni nem akaró
  -szemetelés.-telefonálás az autóban-szemetes porta vagy házkörnyék 100ezerft büntetés alkalmanként/nap..természetesen nincs ellenvélemény-8 nap után .
  -feketén alkalmazás teljes vagyonelkobzás a munkáltatónál-
  -a bolt azonnali bezárása az elsőalkalommal, hogy nem ad nyugtát
  -az összes 6 miiliónál drágább autó tulajdonosának a behívása és elszámoltatása , ha nem fizette be az autója árának kétszeresét adóban...azonnal a megfelelő büntetési tétel kiszabása...ha nem fizeti be 8 napon belül vagyonvizsgálat az autó elkobzása...visszamenőlegesen 5 évre minden autót megnézni...csak ez ezer milliárdokat hozna...és a sok audis-merci-bmw-s perkálhatna...kedves apeh...jelentkeznék melózni!!!!!!!!
  -a pártok-egyházak finanszirozásának teljes megvonása
  -a cigi és alkohol jövedéki adójának megduplázása
  -van még sok ötletem...egy a lényeg a paraziták teljes elszeparálása...az összesé!!!NINCS INGYEN EBÉD!!!!
  -”
 • 7. TrombiFrédi 2009. szeptember 11. 17:29
  „1: Amelyik kutya ugat, az nem harap...:)
  De legalább vannak gondolatai amik arra utalnak, hogy emberek között jár-kel, nem pedig "elefántcsonttornyban" szövögeti "bázis nélküli világmegváltó terveit", mint egyesek!”
 • 6. mosómasa 2009. szeptember 11. 16:41
  „Nem ismerem az urat személy szerint, de azt becsülöm benne, hogy legalább megpróbál vmit tenni. Az ötleteit( pl a munkanélküliek közhasznú munkába való állítása) pedig később azért csak átvették, habár eleinte mindenki fújt rá. Az sem lenne utolsó dolog, ( s ez is az Ő ötlete) , ha nem a kocsmába végezné az a sok segély, hanem a gyerek kapna rajta kaját! Ő legalább nem csak beszél, mint "nagyjaink". Itt a szövewgelés már nem segít, sem az országon, de még a választásokon sem!”
 • 5. csinompalkó 2009. szeptember 11. 15:38
  „Azért az nem kicsit túlzás, hogy a Fidesznek, meg a Jobbiknak lennének ötletei.
  Vagy vannak, csak titkosak, gondolom azér, hogy nehogymá lenyúlják a maszoposok, oszt pikk pakk felvirágoztassák az országot.
  (Azért várom már, amikor OV nyitott tetejű automobilból szórja a pénzt a nép közé! Meg hurkát tölt a rászorulóknak.)

  Ez a Szepessy koma lehet, hogy nem egy százas ízzó, de amit csinál az konkrét. Van. Beindul. Valami.
  F@sz kivan már a szanaszét művelt, impotens váteszekkel. Vazze, a fölkent politikusok még mindig ott tartanak, hogy ad hoc tárcaközi bizottságot hozzanak létre, csak nem tudnak megegyezni az elnökhelyettesi posztok megosztásáról. Persze addig is rendelnek csillió pénzből pár tanulmányt, amik rávilágítanak arra, hogy miért is nem kell csinálni semmit azon kívül hogy "aggyá több pézt".

  Csínom Palkó

  ps. Mari néni tyúkjai, meg Pista bácsi káposztái meg addig is csak fogynak, fogynak...
  ps.2.:De az mér van, hogy a magukat oly intelligensnek tartók szájából buknak ki először az obszcén szavak?”
 • 4. bespin 2009. szeptember 11. 14:56
  „1. A Te csapatodnak van/volt egyáltalán építő jellegű cselekedete? Ennyit a nem nagy intelligenciáról.”
 • 3. madártej 2009. szeptember 11. 14:51
  „A maszop-szadi híveknek soha nincsenek ötleteik, csak arra, hogy a pénzt hogyan kúrják el. Nem kicsit, nagyon. Vagy a ciprusi adókönnyített számlákra kimenthessék nagyban. Ez a koma legalább tesz vmit a maga helyén. Nem csak a száját tépi, impotens balliba módjára.”
 • 2. flexsnake 2009. szeptember 11. 14:22
  „1. legalább nem kell beírnom :)”
 • 1. Ebgondolat 2009. szeptember 11. 14:04
  „Ez a szepesi pont olyan, mint a jobbik és a fidesz, csak kicsiben! Valahogy mindig olyan ötletei vannak, melyek szimpatikusak a nem túl intelligens emberek között. De, hogy valaha építő jellegű ötlete is lesz, azt kétlem! A lényeg a népszerűség. Szar ember!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatlan marad a határon túli magyarok támogatása

Változatlan marad a 2010-es költségvetésben a határon túli magyarok támogatása - nyilatkozta az… Tovább olvasom